A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A szerelem gyümölcse - a mangó

#diéta #életmód
2010.05.17. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A gyümölcsöskertben történő utazásunk látványossága, a gyümölcsök királyának is nevezett mangó. Miből lesz a cserebogár, vagyis a mangó? A mangófa a szömörcefélék családjába tartozó, önbeporzó növény.

Hirdetés

A mangófa a szömörcefélék családjába tartozó, önbeporzó növény. Több fajtája létezik, melyek méretei a szilvától egészen a dinnyéig megtalálhatóak. Származási helyét a szakirodalom Indiában jelöli, ahol több mint 4000 éve termesztik. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának.

Ma már a trópusokon és a szubtrópusi övezetekben is gyakoriak a mangóerdők, melyekben a fák akár 20 méteresre is megnőnek, és csak ültetés után négy – hat évvel válnak termővé, amikor zöldes pirosas árnyalatú, vese alakú gyümölcsök érnek rajtuk. A termés egy darab lapos magot tartalmaz, melyet rostos szőrök borítanak.

A mangó erdőn túl A mangót egyes távol-keleti országokban a szerelem szimbólumának tartják, és a gyermekáldásban is nagy szerepet tulajdonítanak neki. Még Európan a XVIII. században már a keleti gyümölcsök királyának tartották.

Miért egyed? Az nem lehet kérdés, hogy ez a sárgás, édeskés, állagban az őszibarackhoz hasonlító gyümölcsöt miért kell enni, hiszen finom! De ha mégis kételyeid vannak, olvass tovább!

A gyümölcs A-provitaminban, B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban, azaz foszforban és kálciumban, nátriumban, vasban és magnéziumban gazdag. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Ha mindez még nem elég, akkor: Enzimeinek köszönhetően gyomorvédő hatása is van. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. Ezek után már nem lehet kérdés, hogy miét is együk! Esetleg az, hogy hogyan?

Hogy tedd ehetővé? Magyarországon minden évszakban beszerezhető gyümölcs és konzerv formájában. Aki utóbbit választja annak könnyebb dolga van, azonban számoljon azzal, hogy az ízélmény és az egészség töredékét vásárolja meg.

Aki azonban szereti a friss gyümölcsöket, az nem féljen a mangótól. Vásárláskor érdemes a nem teljesen puha gyümölcsöt választanunk, mert ha szobahőmérsékleten tartjuk, akkor néhány nap alatt megérik. Érett állapotban 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben.

A középen található magját, szőrőssége miatt meglehetősen nehéz eltávolítani. A gyümölcs megmosása után a mag körül levágjuk a gyümölcs húsát, majd négyzethálósan beirdalva, a vastag héja segítségével kifordíthatjuk, így már lényegesen könnyebb az elfogyasztása. Készíthetünk belőle salátát, fagyit, sorbetet, tálalhatjuk rákételekhez, sonkához vagy lazachoz. Turmixolhatjuk, csavarhatjuk frissítőnek, vagy haraphatjuk egyszerűen gyümölcsként fogyasztva. Érdemes...!

Az eredeti cikk itt olvasható:

Szerző: Baksa Nikolett

Forrás: Napidoktor
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.