A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A szűretlen almalé több antioxidánst tartalmaz, mint a szűrt

#antioxidáns
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Ha a „betegségeket legyőző” antioxidánsokról van szó, kétségkívül a szűretlen almalé a nyertes.

Hirdetés

A szűretlen almalé több antioxidánst tartalmaz, mint a szűrt

Ha a "betegségeket legyőző" antioxidánsokról van szó, kétségkívül a szűretlen almalé a nyertes.

Egy friss tanulmány szerint a szűretlen almalevek csaknem négyszer annyi polifenol típusú antioxidánst tartalmaznak, mint a szűrt levek. A kutatók szerint az üzletek polcait és az eladási statisztikákat mégis a szűrt típusok uralják, köszönhetően hosszabb eltarthatóságuknak és a vásárlók abbéli hitének, miszerint ezek az italok "tisztábbak".

Az antioxidánsok közé tartozó polifenoloknak, amik különböző növényekben tálhatók meg, számos jótékony hatást tulajdonítanak, szívbetegségekben épp úgy, mint a daganatos betegségekkel szembeni küzdelemben. Polifenolok kimutathatók még a vörösborban, a fekete csokoládéban és a különböző vörös bogyókban is.

A Journal of the Science of Food and Agriculture című lapban közölt tanulmányban a kutatók idared és champion almából készült szűretlen és szűrt almalevek polifenol tartalmát hasonlították össze egymással. Az eredmények szerint a szűretlen almaleveknek négyszer akkora volt a polifenol tartalma, mint a szűrt almaleveknek. A legmagasabb polifenol-tartalmat a champion almából készült, szűretlen almalében mérték. A viszonyítás kedvéért, a szűretlen champion almalé polifenol tartalma 1044 milligram volt literenként, míg a szűrt idared almalében csupán 250 milligramm.

A lengyelországi Wroclaw Mezőgazdasági Egyetemének kutatója, Jan Oszmianski és kollégái szerint a különbségek oka az lehet, hogy az almalevek készítésekor alkalmazott szűrési eljárások során valószínűleg olyan anyagok és vegyületek kerülnek eltávolításra, amik gazdagok polifenolban.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.