A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az "egészségőrző" alkoholfogyasztás több kárt okoz, mint a hasznot

#alkoholizmus
2009.10.26. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A módjával fogyasztott alkohol egészségre gyakorolt üdvös hatását sok tanulmány kifejtette már, ám amerikai kutatók azt állítják, hogy egyébiránt annyira megnöveli például a daganatos betegségek kockázatát, hogy inkább káros, mint hasznos. Hogy senki ne ringassa magát tévhitekbe, azt is pontosan meghatározták: mi az a mérsékelt alkoholfogyasztás.

Hirdetés

A naponta mérsékelt mennyiségben megivott alkohol - leggyakrabban bor - csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, segíthet több időskori betegség, így az elbutulás, a csontritkulás és a mozgáskorlátozottság megelőzésében, sőt az élettartam meghosszabbításában is szerepe lehet - derítették ki többek között a témában folyatott korábbi tudományos kutatások.

Az Amerikai Rákkutatási Társaság és az Amerikai Kardiológus Társaság (AHA) azonban arra figyelmeztetett most közzétett tanulmányában, hogy az alkoholfogyasztásból eredő potenciális hasznot messze túlszárnyalja mindaz az egészségügyi kockázat, amit kiválthat - jelentette a HealthDay News online hírszolgálata.

Bármilyen alkohol fogyasztása kedvez egy sor rákos megbetegedés kialakulásának: többek között növeli a száj-, a torok-, a gége-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél- és a tüdődaganat kialakulásának kockázatát. Susan Gapstur, a tanulmány egyik szerzője szerint, ha az alkohol ekkora szerepet játszik a daganatos betegségek terén, az embernek meg kell fontolnia, hogy mennyit iszik. Akárcsak a szívbetegségek megelőzésében, a rák megelőzésében is az életmód-változtatás lehet a recept - hangsúlyozta.

A mérsékelt alkoholfogyasztás egyéb bajokhoz is vezethet: májkárosodást okoz és szerepet játszik a lelassult reflexek miatt bekövetkezett balesetekben - sorolta Jennifer Mieres szívspecialista, az AHA szóvivője.

Miközben a vörösbort és a barna sört elsősorban antioxidáns és gyulladás-gátló hatásuk miatt javallják, Mieres szerint ezek a hatóanyagok más természetes forrásokban is megtalálhatók: például a grépfrút-dzsúszban.

Aki tehát eddig nem ivott alkoholt, ezután se tegye, inkább őrizze egészségét más módon - tanácsolta a doktornő.

Aki viszont a mérsékelt alkoholfogyasztás híve, az legyen tisztában vele, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent.

A kutatók meghatározása szerint napi egy ital 4 dl normál sört, illetve alkoholos üdítőt, vagy 2,5 dl malátasört, vagy másfél dl bort, vagy 45 ml 80 százalékos tömény szeszt jelent.

Mieres és Gapstur szerint aki ennél többet iszik meg naponta, az egy csomó olyan betegségnek teszi ki magát, ami csökkentheti az életkilátásait.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.