A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Befőzés okosan: így nem romlik meg a befőtt

#gyümölcsök #receptek #táplálkozás
2018.07.24. Módosítva: 2018.07.24.
Hirdetés

A befőzéshez nem is kell akkora szakértelem, mint ahogyan sokan gondolják. Dunsztja sincs arról, mi az a dunsztolás? Itt most elolvashatja a legfontosabb trükköket és tudnivalókat.

Hirdetés

Leggyakrabban lekvárt és befőttet készítünk, ugyanakkor évek óta egyre felkapottabbak a házilag készülő szörpök, krémek, chutney-k is. Ételintolerancia esetén pedig az egyetlen biztos megoldás lehet, hiszen minden házilag készül, így csak azokat az összetevőket tartalmazza majd, amiket magunk válogattunk.

5 tipp befőzéshez:

Legyen minél frissebb a nyersanyag - ezt már nagyanyáink óta tudjuk.​

Gyümölcslevek, ízek készítéséhez a 100%-ban érett, dzsemek készítéséhez a 80-90%-ban, míg befőttekhez a 75%-ban érett gyümölcsöket ajánljuk.

Fő a higiénia! Ne csak a munkaeszközök tisztaságára figyeljünk, hanem a munkaasztalra, vágódeszkára is.

Minden tetőt és üveget csírátlanítsunk: aforró vizes mosogatás és a törölgetés nélküli szárításelengedhetetlen, sőt a kifőzésa legbiztosabb mód arra, hogyne romoljon meg az étel.

A felhasználni kívánt nyersanyagokat áztassuk,mossuk, majd óvatosan öblítsük le.

A tartósítás gyerekjáték, ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat Forrás: EgészségKalauz

Tartósítás

A háztartásokban leggyakrabban használt tartósítószer a só, a cukor, az ecet és a citromsav, amelyeket gyakran egészíti ki a szalicil- és az aszkorbinsav amelyekről manapság megoszlanak a vélemények, mivel érzékenyeknél allergiás reakciókat okozhatnak.

A só és a cukor tehát a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen vízelvonó tulajdonságuk révén tartósítanak. Sóból átlagosan 16-20%-ot érdemes az anyaghoz adni, cukorból pedig legalább 55%-ot. Azonban ilyen magas só- és cukortartalmú termékeket már nem igazán készítünk, hiszen más eljárásokkal együtt alkalmazva csökkenthetőek a mennyiségek.

Tudta, hogy a kovászos uborka nemcsak finom, hanem egészséges is? Nézze meg, miért!

Száraz vagy nedves dunsztolás?

A dunsztolás lényege röviden, hogy elpusztítsuk a befőttben lévő mikroorganizmusokat és baktériumokat, így növelhetjük az eltarthatóságot.

Száraz dunsztolás(gőzölés) során a gyümölcsöt főzéssel, hőkezelésselcsírátlanítjuk, aztán töltjük üvegekbe, ezért arra kell törekednünk, hogy az üvegek olyan lassan hűljenek ki, amennyire csak lehet.

Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy nagyanyáink takaróval bélelt ládákba helyezték ilyenkor a befőtteket, közel egymáshoz. Ha ügyesek voltunk, akár 2-3 napig is eltarthat a folyamat.

A nedves dunsztolás akkor szükséges, hanyers ételeket szeretnénk konzerválni. Ilyenkor a megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket kell vízbe állítva forralni,hogy a baktériumok elpusztuljanak. Tehát gyakorlatilag üvegestől főzzük meg a kompótot, befőttet.

Befőzés glutén- és cukormentesen? - Nem lehetetlen!

Az egyik legnagyobb kihívás ugyanakkor az, hogyan tegyük glutén- és cukormentessé kedvenc zöldségeinket és gyümölcseinket. Zselésítő anyagok közül már kapható gluténmentes és cukor csökkentett változat is szerencsére, így ezt a problémát hamar orvosolhatjuk.

A cukor csökkentése picit több odafigyelést igényel, de ez sem lehetetlen. Mindenképpen figyeljünk rá, hogy csak egészséges, érett gyümölcsökkel dolgozzunk. A befőttesüvegekbe rakott gyümölcsökre kb. 2/3 arányban tegyünk hideg vizet, illetve 4-5 szem édesítőszert, majd ezután zárjuk le. Nedves dunsztban főzzük,ameddig az üvegben lévő víz el nem kezd gyöngyözni, ezután főzzük még 10 percig. Bebugyolálva hagyjuk kihűlni. Használhatunk fruktózt is, amelyet ugyan fogyaszthatnak cukorbetegek, de mindenképpen számítsák bele napi szénhidrát mennyiségükbe. A zselésebb, kocsonyásabb állag eléréséhezhasználhatunk agar-agar zselésítő anyagot, ami természetes, tengeri algából készült.

Forrás:

Diabetes.hu

Befozes.eu

MDOSZ

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.