A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Döbbenet: rovarirtót találtak a mézben!

#méz #rovarirtó #immunrendszer
2017.10.10. Módosítva: 2017.10.11.
Hirdetés

Svájci kutatók a világon termelt mézek 75%-ában találtak rovarirtószereket. A jelenlegi példa is jól mutatja, hogy a fogyasztók sokszor nincsenek tisztában azzal, mit is visznek be a szervezetükbe.

Hirdetés

A kutatók az Antarktisz kivételével az összes kontinensről és egyéb szigetekről származó körülbelül 200 mézmintát vizsgáltak meg. Ekkora mennyiségű szer a napi mézfogyasztóknál tartós egészségügyi károkat tud okozni.

Ezeket a rovarirtószereket keresték a vizsgált mézekben: imidakloprid, klotianidin, acetamiprid, tiametoxam, és tiakloprid

Európai, ázsiai és észak-amerikai méz mintákban fordultak elő legnagyobb részben ezek a szerek.

A méhek nagyon szorgosan gyűjtik a mézet.

Hogyan jutott a mézbe a vegyszer?

Az eredmények alapján legalább a mézek háromnegyedében kimutatható volt egyféle neonikotinoid. A neonikotinoidok a világ egyik leghatékonyabb rovarirtószerei.

Ezt az anyagot nem a levélre permetezik, hanem a magot vonják be, hogy a talajban levő kórokozóktól védje. A kis fejlődő csíra ezt a szert magába szívja, így kap egy "védelmet" a rovarokkal szemben.Ám ez az anyag nem csak a védi a növényt, még a pollenbe is bejut, ami veszélyezteti a beporzókat is.

Sötét és világos méz: melyik, milyen bajra jó? Kattintson!

Miket okozhat a rovarirtó a mézben?

Érdekesség, hogy még ha viszonylag alacsony számban található is meg a növényvédőszer a mézekben, a hosszútávú hatása igen káros lehet, közölte Alexandre Aebi, az egyik kutató.

Immunműködés romlását és gerincesekbenfejlődési visszamaradást tud eredményezni. Sőt, avizsgált minta egyharmada káros a méhekre és egyéb más beporzókra is.

forrás:independent.co.uk

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.