A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hitek és tévhitek: egészséges táplálkozás?

#diéta #életmód #fogyókúra
2011.03.25. Módosítva: 2016.03.28.
Hirdetés

Nemrég beszélgettem az egyik barátommal, aki azt állította, hogy az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz. Hoppá! Ha ez igaz, akkor én egész életemben fogyókúráztam! Ez szörnyű! Az igazság az, hogy az egészséges táplálkozás és a diétázás két külön dolog. A beszélgetés azonban rádöbbentett, hogy az egészséges táplálkozást nagyon sokan félreértik, és rengeteg tévhit terjeng vele kapcsolatban.

Hirdetés

Ezen felbuzdulva sorra vettem a leggyakoribb tévhiteket, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk velük.

1. Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik. Ezen mindig meglepődöm! A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, különösen az általuk szeretett ételekről való lemondással. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás NEM fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen egy egészséges étrend követése

2. tévhit: Az egészséges táplálkozás unalmas, rossz ízű, és sosem lehet tőle jóllakni. Legyünk őszinték, az egészséges táplálkozás ízletesebb lehet... fantasztikusan változatos tud lenni... és hosszabb időre eltelíthet, mint az egészségtelen ételek. Sokan, akik egészséges étrendre váltottak, esküsznek arra, hogy egyáltalán nem hiányoznak nekik a korábban fogyasztott, egészségtelen ételek.

3. tévhit: A fogyásnak van valamilyen titka. Abszolút semmilyen titok, csodaszer vagy trükk nincs a fogyás mögött. Mindnyájan mások vagyunk, ezért az úgynevezett titkos fogyókúrás programok csak bizonyos embereknek válnak be, biztosan nem mindenkinek. Ráadásul gyakran kiderül, hogy ezek a fogyókúrák csak rövid ideig hatnak. Általában bármi, ami túl szép, hogy igaz legyen, az is.

4. tévhit: A sikerhez állandóan számolgatni kell a kalóriákat. Igaz, hogy érdemes lehet jegyzetelni az étrendünket, nem feltétlenül szükséges. Többnyire azoknak kell számolniuk a kalóriákat, akik nem fogyasztanak igazán egészséges ételeket.

5. tévhit: Egészségesen táplálkozni nehéz és bonyolult. Az egészséges étrend követéséhez nem kell atomtudósnak lennünk. Ezt nehogy elárulja valaki a szakértőknek, de ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk, nincs szükség szakirányú diplomára vagy doktorira. Mindössze egy alapvető, könnyen kivitelezhető keretre van szükség, amely egyszerű szabályokkal lát el bennünket.

  1. Ha legközelebb fogyókúrán gondolkodunk, válasszunk inkább egy vonzóbb alternatívát: egy olyan életmódot, amely többek között az egészséges táplálkozáson alapul.
Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.