A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Jeges veszélyek: megbetegedhetünk a fagyitól?

#egészség
2018.08.02. Módosítva: 2018.08.02.
Hirdetés

Bár hazánkban hosszú ideje nem volt olyan ételmérgezéses eset, melyben a fagylalt lett volna a felelős, érdemes tudni, hogy a fagyi ideális táptalaja lehet a betegséget okozó baktériumoknak. Mire érdemes figyelni? Hogyan előzhetjük meg a problémákat?

Hirdetés

Az ételmérgezés tulajdonképpen bakteriális, vírusos eredetű fertőzés, de paraziták is okozhatják: az élelmiszerekben elszaporodnak a kórokozók, melyek aztán bekerülnek a szervezetünkbe, és a gyomorban, illetve a bélrendszerben elszaporodnak, és rendkívül kellemetlen tüneteket, pl. hányást, hasmenést, lázat, hasi görcsöket okozhatnak. Az ételmérgezés szélsőséges esetben halálos is lehet, különösen a kisgyermekeket, időseket veszélyezteti a hányással és hasmenéssel összefüggő kiszáradás.

Az ételmérgezések nyomában

Az élelmiszereink többségében találhatunk egy vagy több olyan kórokozót, melyek betegséget is okozhatnak, de megfelelő előkészítéssel, hőkezeléssel (sütéssel, főzéssel) ezeket általában sikeresen elpusztítjuk, még mielőtt a szervezetünkbe kerülhetnének. A nyersen fogyasztott, illetve nem megfelelően megtisztított ételek azonban magukban hordozzák az ételmérgezés veszélyét. A leggyakrabban az E. coli, a Listeria vagy a Salmonella baktériumok, a noro- és rotavírusok okoznak ételmérgezést.

A fagylalt például jellegzetesen olyan étel, mely könnyen ételmérgezést okozhat – szerencsére, hazánkban ez manapság rendkívül ritka, köszönhetően a szigorú szabályozásnak és ellenőrzésnek. Fontos azonban tudni, hogy a fagylalt nem csomagolt élelmiszer, könnyen szennyeződhet és állandó hűtést igényel, a megolvadt és visszafagyasztott fagylaltban elszaporodhatnak a kórokozók. Ha fagylaltot vásárolunk, figyeljünk a környezetre: hogyan tárolják, kínálják, árusítják a fagyit, "összeöntik"-e a megmaradt fagylaltokat, kellően tisztán tartják-e az árusítópult környezetét vagy éppen az adagolókanalat.

Ha otthon készítünk, kínálunk jégkrémet, fagylaltot, szintén nagyon oda kell figyelni a tisztaságra, az ételek előkészítésére, például ügyeljünk arra, hogy a fagylaltra ne kerülhessen szennyeződés más élelmiszerekről, főként nyers húsról.

Puffadás: ezeket az ételeket kerüljük - kattintson tovább!

Veszélyes a jégkocka?

Bizonyos kórokozók nemcsak az élelmiszerekben, de a vízben is megtalálhatóak. Szerencsére, hazánkban nagyon ritka a szennyezett víz, de a külföldre, például egzotikus országokban utazók gyakrabban "találkozhatnak" ezzel. Éppen ezért ha valahol nem javasolják az ivóvíz fogyasztását, akkor az abból készült jégkockától is érdemes tartózkodni! Csak akkor fogadjuk el a jégkockát, ha azt fertőtlenített, tisztított, esetleg üveges vízből készítették!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.