A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Pár nap eső: jönnek a mérgező gombák

#ételmérgezés #gomba #gombamérgezés
2018.09.03. Módosítva: 2018.09.03.
Hirdetés

A gombaszedés nagyon kellemes "sport" és jó esetben megvan a vacsorára való is. Arra viszont érdemes nagyon vigyázni, hogy ez nehogy az utolsó vacsora legyen. Hogyan kerülhetjük el a gombamérgezést?

Hirdetés

Most, hogy csapadékosabb az időjárás és párás a levegő, már a városi járdaszegélyek mellől is előkandikálnak a különböző gombák, de az igazi dömping az erdőkben és mezőkön zajlik. De ami ránézésre "csak egy gomba", az lehet akár egy igazi ínyencség, de akár halálos kimenetelű mérgezést okozó gombafaj is. A gombamérgezésekről már írtunk korábban. De hogyan lehet biztonsággal elkerülni, hogy mérgező gomba kerüljön a fazékba?

Az érdestinórú kellemes ízű, ehető gomba

Ismerjük meg a gombákat!

Először is érdemes jobban megismerni az ehető gombákat, így kapásból megkíméljük magunkat attól, hogy (derekunkat nem kímélve) leszedjünk és hazavigyünk 30-40 ehetetlen példányt. Ezek a kisebb-nagyobb termetű élőlények ugyan első pillantásra nagyjából hasonlóan néznek ki, de jobban megvizsgálva őket kiderül, hogy olyan apró részletek is döntőek lehetnek egy gomba azonosításában, minthogy milyen színűek a lemezei vagy éppen a kalapjának felülete sima-e vagy ragadós.

A megismerésre jó lehetőség a rendszeresen szervezett gombaismereti tanfolyamok valamelyike, de ha éppen ilyen nincs a környéken, akkor a szakirodalom is segítséget nyújthat.

Vihetünk magunkkal határozókönyvet a terepre, pl. az Ismerjük fel a gombákat 1-3. köteteinek jó hasznát vehetjük. Ezek a könyvek valamilyen fő megjelenési szempont szerint csoportosítják a gombákat, és a csoporton belül lapozgatással találhatjuk meg az éppen keresett gomba megfelelőjét.

A modernebb gombaszedők okostelefonos alkalmazással lehetnek felszerelkezve (számos ilyen közül eddig egy magyar létezik: a HungiFungi - a meghatározó gombahatározó.Egyrészt kisebb helyet foglal, mint egy könyv, másrészt a keresési mód is sokkal kevésbé kötött digitális formában.

Ha a gomba termőhelyét sikerült azonosítani, akkor az alapján, ha a kalap formáját, akkor az alapján, de akár mindkettő alapján egyszerre is lehet szűrni a lehetséges fajokra. A fajoknál pedig részletes ismertetőket és akár több, nagyítható fotót is találunk.

A készülékekbe épített GPS még abban is segíthet, hogy legközelebb is visszataláljunk a lelőhelyre.Ha azonosítottuk - akármelyik módszerrel is - a gombát, akkor már tudjuk, hogy ehető vagy ehetetlen, esetleg mérgező vagy akár gyógyhatású. De képzettség nélkül a saját ellenőrzés sem ad teljes biztonságot:

A szakellenőr vizsgálata legyen a döntő!

Budapesten több piacon, vidéken pár helyen van lehetőség a szedett gombák szakellenőr által való átvizsgálására. Ezt sose mulasszuk el, hiszen ez a legbiztosabb útja a gombamérgezések elkerülésének. A netgombasz.hu oldalon egy országos bevizsgálói lista is található.

Íme néhány remek erdei gombás recept - de ugye bevizsgáltatta a gombákat?

Ne higgyünk a "tuti" módszereknek!

Számos tévhit kering a gombákkal kapcsolatban, de ezeknek ne "dőljünk be"! Ha egy gombát csiga vagy más állat megrágott, az nem jelenti azt, hogy ember számára is biztonsággal fogyasztható lenne. Az ezüstkanál próba (lényege, hogy a gombaételbe tett ezüstkanál megfeketedik-e) sem alkalmas módszer a mérgező gombák azonosítására. A különböző elkészítési módszerek (leforrázás, kalapbőr lehúzása) sem változtatják a mérgező gombákat ehetővé.

Ezekkel tehát ne kísérletezzünk, menjünk biztosra: a gombaszedés kellemes kikapcsolódás, ismerjük meg a gombákat, vigyünk magunkkal határozót, de a magunk által meghatározott gombát mindig vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel, és ezután fogyasszuk egészséggel!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.