A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Alma: szinte mindenre jó lehet

#diéta #életmód #alma #gyümölcs
2018.11.29.
Hirdetés

A legtöbb ember számára köztudott, milyen egészséges naponta elfogyasztani egy almát.

Hirdetés

Dr. Penny Stanway új könyve azonban talán még az ő számukra is szolgál újdonsággal. Az alábbiakban azokat a gyakori betegségeket soroljuk fel, amelyek - a szerző szerint - almafogyasztással könnyen elkerülhetőek. A végtagokba beálló görcsöt leggyakrabban kalcium-, magnézium- vagy káliumhiány, továbbá a B- és C-vitaminok hiánya okozza, amelyek mind megtalálhatóak az almában.

Az asztma veszélye is harmadával csökkenthető az alma rendszeres fogyasztásával, sőt, ha a kismamák terhességük során sok almát esznek, gyermekük számára is védelmet biztosítanak az első öt életévük során. Ennek oka a gyümölcsben található antioxidánsokban keresendő.

Csípések ellen az almabor-ecet javasolt, amely enyhít a fájdalmat.

Ha magas vérnyomással küzdünk, szintén segítségünkre lehet ez a jótékony gyümölcs vagy annak ecetszármazéka, amely segít a fogyásban és lassítja a vércukorszint emelkedését étkezések után.

Az almában található csersav segít megelőzni a fogászati megbetegedéseket, maga a rágás pedig egészségesen tartja az ínyt.

Az alma bármely más gyümölcsnél több pektint tartalmaz, ami a bélben védőréteget képez, így hasmenés idején is érdemes elrágni minél többet ebből a gyümölcsből.

Csuklás ellen is nagyon hasznos az almabor-ecet, mivel helyreállítja a savegyensúlyt a gyomorban, ezáltal segít leküzdeni a csuklás ingerét.

A csontritkulás általában az idősödéssel, a menopauzával, a túl sok vagy túl kevés mozgással jár együtt, de az is előfordulhat, hogy a testben jelentkező gyulladás okozza, amelyet az almában található különféle összetevők szintén képesek csökkenteni. Emellett a növényi hormonok, és a bór – amelyek szintén jelen vannak az almában - az ösztrogénszintet is helyre tudják állítani.

Az alma héja – főleg a pirosé – kvercetint tartalmaz, amely antihisztaminként funkcionál, az almaborecet pedig allergia vagy szénanátha ellen is hatékony.

Ha gyenge az immunrendszerünk, azon is segít az alma a C-vitamin tartalma révén, a benne található pektin pedig antitesteket termel és ellenállóbbá teszi szervezetünket a vírusokkal szemben.

Végül, de nem utolsó sorban, a nőknek ajánlott, hogy azokon a bizonyos nehéz napokon is lelkesen fogyasszák az almát, mivel olyan növényi ösztrogént tartalmaz, amely kiegyensúlyozza a szervezet ösztrogéntartalmát, ezáltal megelőzhetőek a túl magas ösztrogénszinttel járó problémák a menstruáció idején.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.