A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Természetes dopping: a céklalé!

#általános egészségügyi téma #dopping #sport
2018.09.22. Módosítva: 2018.09.22.
Hirdetés

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó. Miért ilyen egészséges a cékla?

Hirdetés

A Tour de France kerékpárversenyen aztán igazán minden másodperc számít, és mindenki mindent megtesz a sikerért, a legújabb karbonszálas aerodinamikus kerékpár-modelleken át a táplálkozástudomány csodáiig, és lám, tessék...

Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya szerint a céklalé fogyasztása hatásos lehet pl. a kerékpárversenyzők teljesítményének növelésében. Ezt vizsgálták szimulált versenyhelyzetben a kutatók.

A kérdéses vizsgálatban a szimuláció így zajlott:

Kilenc kerékpárversenyző (férfi) vett részt két távon: 4 km, illetve 16 km. Minden távot kétszer tettek meg a versenyzők, minden alkalommal a verseny előtt fogyasztottak fél liter céklalevet. A versenyzők nem tudták, hogy egyik alkalommal a céklalé "teljesértékű" volt, másik alkalommal azonban a kutatók előzetesen eltávolították a benne lévő nitrátokat.

A céklalé javítja az oxigénfelhasználást

Vizsgálták a a versenyzők VO2 értékeit (oxigénfelhasználás), ez a legjobb paraméter, ami mutatja az erőkifejtés mértékét verseny közben.

Az eredmények szerint mintegy 3%-kal javult a teljesítményük wattban mérve, a teljesértékű céklalé fogyasztása után. Ez az eredmény egy valódi versenyhelyzetben bizony lényeges különbséget adhat!

Ha vashiányos, gondoljon a céklára! Olvasson tovább!

A céklalé természetes nitrátforrás, élettani hatásai jótékonyak: értágító hatású, csökkenti egyben a vérnyomást, javítja a keringést. Az izomszövetben csökkenti az oxigénigényt terhelés idején.

Az Exeter Egyetem kutatói természetesen további vizsgálatokat végeznek mindezek pontosítására.

Nézze meg videónkat is - ezért szuperzöldség a cékla!

Forrás: sciencedaily

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.