A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Torma: csípős, de szuperegészséges!

#agyvérzés #szívroham #érszűkület #torma
2019.03.12.
Hirdetés

A csípős, jellegzetes aromájú torma sok családnál a húsvéti asztal elengedhetetlen része. Nem érdemes elfeledkezni róla más napokon sem, mert nagyon egészséges, és számos betegség megelőzésében lehet a segítségünkre!

Hirdetés

A torma a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldség, közeli rokona például a brokkoli, a káposzta vagy a mustár. A gyökerét használjuk fel, mely feldolgozás előtt elég jellegtelennek tűnhet. Azonban megtisztítás és feldarabolás után a „sérült” növényi sejtekből mustárolaj szabadul fel, mely rendkívül erős illatú, a nyálkahártyákat irritáló vegyület, mely könnyezést és orrfolyást is okozhat. Éppen ez az összetevő az, melynek a torma népszerűségét köszönheti! A világ szinte minden részén elterjedt, csípős ételízesítő, melyből szószokat, savanyúságokat, köreteket készítenek. Fogyaszthatjuk magában, megreszelve, esetleg ecettel, tejszínnel vagy tejföllel ízesítve, de más zöldségekkel és gyümölcsökkel (pl. céklával, almával, áfonyával) is kombinálható.

A torma jótékony hatásai

A torma kalóriatartalma alacsony (100 g torma 48 kalóriát tartalmaz), de rostokban gazdag, és nagyobb mennyiségben találhatunk benne C-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, cinket, és mangánt, de a szervezetünkre jótékonyan ható enzimeket és aromás olajokat is. Ezeknek, többek között a szinigrinnek, antioxidáns hatásai is vannak, sőt stimulálják az immunrendszer működését és a fehérvérsejtek termelődését is. A kutatások szerint a tormában található vegyületek lassítják a daganatos sejtek terjedését (így kisebb az áttétek képződésének esélye) is.

A tormában lévő mikrotápanyagok segítenek megfelelő szinten tartani a vérnyomást, így megelőzni olyan betegségeket, mint az agyvérzés, a szívroham és az érszűkület

Annak is ajánlott lehet a torma rendszeres fogyasztása, aki az emésztését szeretné javítani. A zöldségben található fitokemikáliák serkentik az emésztéssel összefüggő mirigyek működését, de a bélperisztaltikára is jótékonyan hatnak. Ez, illetve a torma rosttartalma segít megelőzni a székrekedést és a krónikus hasmenést egyaránt, és biztosítja, hogy rendszeresen legyen székletünk (és ezt könnyen ki is tudjuk üríteni). Emellett a tormának vizelethajtó hatásai is vannak.

Így lehet vitaminbomba reteksalátát készíteni tormából és fekete retekből - kattintson tovább!

Az őszi, téli és koratavaszi időszakban, amikor a legtöbben valamilyen felső légúti fertőzéssel küszködnek, különösen ajánlott lehet a torma fogyasztása. Nemcsak azért, mert irritálja a nyálkahártyát, vagyis fokozott váladéktermelődésre készteti azt, így a letapadt váladéktól is könnyebb megszabadulni, van azért is, mert jótékonyan hat az immunrendszerre. Kutatások emellett  úgy találták, hogy a tormában található összetevők bizonyos baktériumok ellen is sikerrel veszik fel a küzdelmet, vagyis a torma rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a szervezetünket például az arcüreggyulladás vagy a hasmenéssel és hasfájással járó fertőzések elleni harcban. Antibakteriális és vizelethajtó hatásai pedig a húgyúti fertőzések, gyulladások ellen is nagyon hatásosak lehetnek.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.