A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Túl sok só van a forró csokiban

#magas vérnyomás #táplálkozás #veseelégtelenség
2018.05.18. Módosítva: 2018.05.18.
Hirdetés

Egy kampánycsoport szerint több sót tartalmaz egy bögre forró csokoládé, mint egy zacskó sós csipsz. A brit alapítvány vizsgálata szerint az előrecsomagolt élelmiszerek szinte mindegyikében magasabb volt a sótartalom, mint az ajánlott mennyiség.

Hirdetés

A vizsgált forró csokoládé egy 25 grammos adagja több mint 0,6 gramm sót tartalmazott, ami jóval magasabb, mint a 0,15 g/100 g-os határérték.

A terméket gyártó cég szerint a sótartalom egy része a tej és más összetevők saját sótartalmából származik, illetve olyan anyagokból, amelyeket a csokoládé íz fokozása érdekében adnak hozzá a termékhez.

Napi ajánlott sóbevitel: mennyi az annyi?

Felnőttek számára az ajánlott napi sóbevitel maximum 6 g, gyerekeknél ennél kevesebb. Bizonyos betegségekben (például magas vérnyomás vagy szívelégtelenség esetén) viszont még ezt a mennyiséget is jelentős mértékben le kell csökkenteni.

Magyarországon a napi sóbevitel akár háromszorosa is lehet az ajánlott maximum 6 grammnak

Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel sajnos az ajánlottnál jóval magasabb, 9-12 gramm, vizsgálatok szerint Magyarországon elérheti a 15-20 grammot is.

A vizsgálatot végző alapítvány dietetikusa szerint "a só az elfeledett gyilkos". Hozzátette,felmérésük eredményei riasztóak, és teljesen megdöbbentek azon, hogy sok élelmiszergyártó- és forgalmazó mennyire figyelmen kívül hagyja az élelmiszerek sótartalmára vonatkozó szabályokat és ajánlásokat".

A londoni Queens Mary egyetem kardiológus professzora szerint az eredmények egyenesen botrányosak, és a gyártóknak csökkenteniük kell az élelmiszerek sótartalmát.

A túlzott sófogyasztásnak számos egészségkárosító hatása van, ezért a vásárlóknak is oda kell figyelniük a készen vásárolt és az otthon készített ételek sótartalmára egyaránt.

Kíváncsi rá, hogyan csökkentheti a sófogyasztást? Kattintson tovább a tippekért!

USA: 10-ből egy szívmegállást a túlzott sófogyasztás okoz

Kutatások szerint az Egyesült Államokban a szívmegállással összefüggő halálesetek körülbelül 10 százalékáért a túlzott sófogyasztás a felelős.

Ha túl sok sót fogyasztunk, a szervezetünk elkezdi tartalékolni a folyadékot, ami hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, növeli a szívbetegségek kockázatát, cukorbetegeknél pedig megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát.

Innen pedig már nagyon nehéz megállni az egészségromlás lejtőjén: a magas vérnyomás számos súlyos betegség jelentős rizikófaktora, a stroke-tól kezdve a veseelégtelenségen át a kognitív funkciók hanyatlásáig. A veseelégtelenség áll az első helyen, mivel a magas vérnyomás további megterhelést ró a vesékhez vezető erekre. A krónikus vesebetegségben szenvedőknél jelentős vesefunkció javulást tapasztaltak, amikor csökkentették a sóbevitelüket, derült ki egy tavalyi kutatás során.

Forrás: bbc.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.