Jelenlegi hely

Hirdetés!

Pajzsmirigy problémák: vigyázzunk a jóddal!

Pajzsmirigyproblémák várandósan: mire figyeljünk? Nem mindegy, milyen vitaminkészítményt választ!

Hirdetés
pajzsmirigy

Ez abban az esetben lehet igaz, ha olyan betegséggel küzd, melynél fontos, hogy adott anyagok, amennyire csak lehet, ellenőrzötten kerüljenek a szervezetbe. Ilyen a pajzsmirigy problémák köre is.

Pajzsmirigy gondok és várandósság

A pajzsmirigy a nyak kétoldalán elhelyezkedő szerv, mely hormonokat termel. Ezek a hormonok felelősek az anyagcseréért, a növekedésért, és még egy sor működésért a szervezetben. Természetes, hogy az egészség fenntartásához a megfelelő pajzsmirigyműködés is hozzájárul, ezért érdemes rá odafigyelni. Ez pedig fokozottan igaz, ha babát tervezünk, vagy már várandósak is vagyunk!


Pajzsmirigy gondok esetén különösen figyelni kell a várandós vitaminok összetevőire.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, mivel a szerv ebből az anyagból képzi a hormonjait. Hazánk 4/5-e azonban mérsékelten jódhiányos területnek számít. Ezt az anyagot jellemzően az ivóvízzel és az élelmiszerekkel juttatjuk a szervezetbe, azonban mivel így nem jutunk elég jódhoz, Magyarországon gyakori a golyvás megbetegedés. Ennek oka, hogy a mirigy növekedéssel próbálja kompenzálni a jódhiány miatt fellépő elégtelen hormontermelést. Sajnos ez a későbbiek folyamán alulműködést is okoz, aminek már sokkal komolyabb következményei is lehetnek. A pajzsmirigy alulműködésére szerencsére felhívja a figyelmet a szervezet, méghozzá például a következő tünetekkel:

-    Állandó gyengeség, fáradtság
-    Rossz közérzet, ingerlékenység, álmatlanság
-    Bőr szárazság
-    Hajhullás
-    Indokolatlan testsúlynövekedés
-    Székrekedés
-    Menstruációs ciklus felborulása
-    Vetélés

A pajzsmirigy működése azonban sajnos nem csak az egyik irányban csúszhat el. Túlműködése is veszélyes, hiszen a szervezetbe ebben az esetben túlságosan is sok pajzsmirigy hormon kerül. Ebben az esetben a következő tünetekkel is számolhat:

-    pajzsmirigy megnagyobbodás
-    szapora szívverés
-    előre dülledő szemek
-    megemelkedett vérnyomás
-    nehézlégzés
-    töredező haj, hajhullás
-    alvászavarok, nyugtalanság

Mit lehet tenni pajzsmirigy zavarok esetén?

Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász elmondta, hogy a pajzsmirigy zavarokat szerencsére gyógyszeresen jól lehet kezelni, vagyis a szakorvos gyorsan úrrá lehet a problémán. Azonban abban az esetben, ha a nő babát szeretne, vagy ha várandós, módosulhat a lehetőségek köre.
 

Szülés utáni pajzsmirigyproblémákról olvasna? Kattintson!
 

Ameddig „csak” a babatervezés időszakában van, addig a gyógyszeres kezelés tökéletesen beválik. A várandósság során azonban érdemes a szervezetet támogatni a megnövekedett igénybevétel miatt. Erre a várandós vitaminok jó megoldás jelenthetnek, de figyelni kell az összetevőkre. A pajzsmirigy túlműködése ugyanis jelentősen romlik abban az esetben, ha plusz jódot juttatunk a szervezetbe. Ez pedig sajnos a magzatra is komoly hatást gyakorol, hiszen nála ugyanúgy túlműködik majd a pajzsmirigy, az összes ehhez kapcsolódó tünetet produkálva, valamint megnövelve a koraszülés, vagy a vetélés kockázatát. A várandósság alatt a gyógyszeres kezelés a babát is kezeli, így a kismamának arra kell hangsúlyt fektetnie, hogy ne vigyen be többlet jódot a szervezetébe.

Hogy a terhességet is megfelelően tudja támogatni, és a jóddal se legyen probléma, a készítmények közül feltétlenül olyat kell választani, mely jód nélkül készül, hiszen így a tápanyag, vitamin és ásványi anyag pótlás is megtörténik, és a többlet jód bevitellel járó gondok is kiküszöbölhetőek.

Forrás: ratkotunde.huHirdetés