Hirdetés

Epilepszia kezelése ketogén diétával

A ketogén diéta az epilepszia egyik legrégibb kezelési módja. Ennek lényege a kvázi éhezés, az éhezési metabolizmus fenntartása hosszabb időn át. Ha a szervezetet az éhezés állapotában tarjuk, ketontesteket produkál, termel, amelyek a zsíranyagcsere melléktermékei. Azt már régen megfigyelték, hogy éhezéses állapotok idején csökkent vagy akár teljesen meg is szűnt a rohamaktivitás.

Sokféle étrendet alkalmazhatunk, a klasszikus forma az ún. Cleveland klinikai diéta.
Lényege, hogy az étrend zsírokban gazdag, szénhidrátban szegény. Ha a zsír számít elsődleges energiaforrásnak, ketontestek képződnek. Az étrend kialakítása szigorú, és ahhoz, hogy jól működjön, pontos, és jól betartott együttműködés szükséges. Általában gyermekbetegeken alkalmazzák, és a kezelés alatt nincs jelentősebb növekedés és súlygyarapodás. Ennek befejezését követően várható a növekedés helyreállása, és ezt szoros ellenőrzés alatt célszerű tartani.

Ezt az étrendet elsősorban tehát gyermekbetegeken alkalmazzák, és főként a nehezen kezelhető esetekben, pl. a generalizált rohamokkal járó ún. Lennox-Gastaut szindrómában. A betegségre jellemző az ún. „drop attack” másnéven tónusos-klónusos roham (ld. a szótárban is) (erőteljes ritmikus görcsök) gyakran fordulnak elő olyan gyermekeken, akiknek egyéb neurológiai betegségük is van, pl. bénulások, mentális retardáció. Ezek gyakran nem is reagálnak a gyógyszerekre. E csoportban a ketogén diéta hatásos lehet. Általában 2-12 éves életkor között ajánlott alkalmazni, generalizált epilepsziában, ha más (gyógyszeres) kezelésre nem reagálnak. Újabb vizsgálatok szerint a diéta eredményes lehet még parciális rohamokban szenvedő betegeken is.
A diéta egy rövid éheztetéses időszakkal indul, egészen addig, amíg a szervezet nem kezd el kellő mennyiségben ketontesteket produkálni. Ez az időszak kórházban töltendő, a kellő ellenőrzés miatt, tehát ha a beteg hány, alacsony a vércukorszintje, kiszárad, vagy rohamok lépnének fel. A gyógyszerelést is változtatni (ui. csökkenteni) kell, mivel lehetnek szedatív (nyugtató típusú) mellékhatások.

Két hónapos periódus szükséges annak eldöntésére, hogy a ketogén diéta eredményes-e valóban. Ha hatásosnak bizonyul, akkor kb. két évig folytatható. Ezalatt kevesebb antiepileptikum szükséges a rohamok gyakoriságának csökkentésére. A gyerekek nagy része kiegyensúlyozottabb, mindennapi életük jobb, és jobban figyelnek a diétára is éppen ezért.
A ketogén diétán lévő betegeket orvos (neurológus), nővér és dietetikus is kell ellenőrizze, akik alaposabban ismerik e diétát.

További tartalmak epilepszia témában

További tartalmak idegrendszeri betegségek témában

Aktuális hírek

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

további cikkek >>