Hirdetés

Európai Epilepszia Nap - Élsportolók az epilepsziásokért

Élsportolók is csatlakoztak az Európai Parlament által meghirdetett új mozgalomhoz, amely a londoni olimpia évében a sportolók világából kér fel pártfogoltakat az epilepsziások problémáinak megismertetéséhez - hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet az idén második alkalommal megrendezett Európai Epilepszia Nap alkalmából tartottak Budapesten.

Európai Epilepszia Nap - Élsportolók az epilepsziásokértJerney Judit, a Magyar Epilepszia Liga volt elnöke elmondta, az Európai Parlament erőfeszítésének eredményeként tavaly szeptember 15-én megszületett az epilepszia írott deklarációja, amely felszólítja az illetékes hatóságokat, szervezeteket, hogy tegyenek lépéseket a betegség megelőzése, felismerése és kezelése területén. Különítsenek el anyagi lehetőségeket kutatásokra és ismerjék fel, hogy az epilepszia egy komoly probléma, amellyel foglalkozni kell. A deklaráció a tagállamoktól azt várja, hogy biztosítsák az egyenlő életminőséget, beleértve az oktatást, a foglalkoztatást, a közlekedést és a betegellátást az epilepsziával élők számára.

Az
(visszatérő görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi zavar, de nincs köze az elmebetegségekhez, közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai. Az emberiség fél százaléka szenved a betegségben, de csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal átél epilepsziás rohamot.

Hatmillió ember szenved Európában epilepsziában és évente nagyjából háromszázezer újabb diagnosztizált eset van. Az eltelt két évtized alatt a diagnosztikai valamint a terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően az epilepsziások 70-80 százaléka tünetmentessé tehető és képességeinek megfelelően értékes, aktív tagja lehet a társadalomnak. Az előítéletek valamint a hátrányos megkülönböztetés mellett a munkanélküliség kiváltképp sújtja az epilepsziásokat - hangsúlyozta Jerney Judit.

Az Európai Parlament az idén egy új mozgalmat hirdetett Stand Up For Epilepsy címmel. A londoni olimpia évében a sportolók világából kérnek fel pártfogókat, akik személyes tapasztalataikon keresztül meg tudják mutatni, hogy mit tanulnak meg a sporttól, hogyan vállnak testileg, lelkileg edzettebbé, és hogyan lehet megküzdeni a nehézségekkel azoknak, akiknek egy betegség miatt megbicsaklik a társadalommal való viszonyuk.

A sajtótájékoztatón felolvasták Schmittné Makray Katalin levelét, aki a kezdeményezéshez csatlakozva azt írta, egykori élsportolóként szeretné átadni azt a hitet és meggyőződést, hogy az orvosi segítségen túl az akaraterőnek is óriási szerepe van az életminőség javításában.

Szívós Márton bronzérmes vízilabdázó elmondta, azért vállalta a felkérést, mert fontosnak tartja azt, hogy az epilepsziáról mint problémáról, nem pedig mint betegségről beszéljünk. A problémákat viszont meg lehet oldani, le lehet küzdeni. "Nap mint nap én is tapasztalom a sportban a problémákat csapat és egyéni szinten is, amit komoly munkával le lehet küzdeni" - hangsúlyozta.

Halász Péter professzor ismertette a sajtótájékoztatón részt vevő Mitykó Veronika tizenegy éves, epilepsziás tornászlány esetét, aki bár évek óta "rohammentes", mégsem kapja meg a versenyzéshez szükséges orvosi engedélyeket. Egyrészt, mert a szabályok nem eléggé világosak, másrészt a szakemberek félelme miatt, akik úgy érzik az engedély kiadásával nagy kockázatot vállalnának. Veronika versenyzési engedélyének ügye majdnem egy éve a sportorvosi kollégium előtt áll - tette hozzá Halász Péter professzor.

Maga Veronika hangoztatta: "sohasem szabad feladni, küzdeni kell azért, amit meg szeretnél szerezni, és ha nem sikerül akkor is folyamatosan gyakorolni kell".

További tartalmak terápia témában

További tartalmak epilepszia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak idegrendszeri betegség témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>