Jelenlegi hely

Hirdetés

Légszomj, mellkasi fájdalom, ájulás: ez tüdőembólia

Tüdőembólia akkor alakul ki, amikor a leggyakrabban a lábszár mélyvénáiban kialakuló vérrögök a tüdőbe kerülnek. A tüdőembólia hirtelen csap le, ezért fontos, hogy ismerjük a tüneteket!

Hirdetés

A nőknél magasabb a kockázat, ugyanez igaz a túlsúlyosakra, a dohányosokra és a fogamzásgátló tablettát szedőkre. A vérrögök kialakulásának egyik leggyakoribb okai az (általában nagyobb) műtétek, ezért nagyon fontosak a megelőző intézkedések.

 • Egyes esetekben a véralvadást gátló gyógyszerek meggátolják a vérrögök kialakulását a lábszár vénáiban.
   
 • A sebészeknek ezen felül rendelkezésükre áll az úgynevezett vena cava filter, mely az alsó testfélből a szívbe vezető nagy gyűjtőérbe helyezett szűrőt jelent, ez hivatott kiszűrni a lábszárból elszabadult vérrögöket.
   
 • Nagyon fontos megelőző módszer a mozgás: műtét után akkor is keljünk fel és mozogjunk, ha gipszet viselünk vagy mankót kell használnunk.
   
 • Számos embernél hosszú távú repülőutak során alakul ki trombózis. "A légitársaságok magazinjaiban főként azt ajánlják, hogy a mélyvénás trombózis megelőzésének érdekében mozogjunk, mivel a hosszú repülés megnöveli a trombózis kockázatát" - mkondta el Dr. Peter Blume, a Yale Egyetem Orvosi Karának lábsebésze az Amerikai Lábsebészek Szövetségének sajtóközleményében.
   
 • "Ugyanígy ha ülünk műtét után és a vér nem áramlik a lábszárunkban, mert nem mozgunk, megindulhat a vérrögképződés a vénákban. Az évek során megtanultuk, hogy a minél hamarabbi mobilizálás (ágyból való felkeltés) csökkenti a tüdőembólia esélyét is."


A véralvadás gátló gyógyszerekkel megelőzhetjük a vérrögök kialakulásást!

Tüdőembólia tünetei

A tüdőembólia tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire:

Jellemző:

 • hirtelen és megmagyarázhatatlan eredetű légszomj,
 • véres-nyálkás köpet

A mélyvénás trombózis "12 pontja": mire kell figyelnünk?

Kevésbé jellemző, de előfordul:

A tüdőembólia gyakran igen hirtelen jelentkezik és ezért fontos a gyors orvosi ellátás, így ne habozzunk segítséget kérni, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk.Hirdetés