Hirdetés

Miért hidegek az ujjaink?

A hideg, zsibbadt, merev ujjak a kézen és lábon kellemetlen, de szerencsére csak a legnagyobb téli hidegben előforduló problémát okoznak. Ha már enyhén hűvös időben, esetleg stressz hatására jelentkeznek hasonló tünetek, lehet, hogy Raynaud-kór áll a háttérben.

 

Hirdetés

Mi a Raynaud-kór?

Az állapot jellemzője, hogy a kéz, ritkább esetben a láb ujjainak artériái összehúzódnak. A szövetek vérellátottsága gyengül, így nem jutnak elegendő oxigénhez. Az érintett terület először elfehéredik, majd kékes árnyalatú lesz, végül pedig piros, duzzadt, fájó. Általában hideg, vagy stressz hatására, rohamszerűen jelentkezik ez a kellemetlen jelenség, és néhány perctől akár több órán át tarthat.

A betegség legsúlyosabb kimenetele szerencsére nagyon ritka. Ha a szöveti károsodás súlyos, az ujjak kisebesednek, majd üszkösödni kezdenek. Ilyenkor a fekete, elhalt szövetet el kell távolítani.

A Raynaud-kór oka

A Raynaud-kór kiváltó oka nem ismert. Hasonló tünetekkel járó a Raynaud-szindróma, amely nem önálló betegség, hanem számos probléma kísérő tünete lehet. Megjelenhet autoimmun betegségek  , érbetegségek kísérő tüneteként, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják. Érdekes, hogy a munkájuk során rezgő gépekkel dolgozóknál az átlagnál gyakoribb.

A kettő közötti különbség – egyben az elkülönítés alapja, hogy Raynaud-kórban a jelenség mindkét oldalt érinti, és nincsen kiváltó oka. A Raynaud-szindróma viszont féloldali, és az érintett végtag bőre feszesebb, kifekélyesedhet.

A Raynaud-kór kezelése

Az állapot kezelésére nincs általános módszer. A legfontosabb teendő a rohamokat provokáló tényezők kerülése. Esetleg értágító hatású gyógyszerek (elsősorban vérnyomáscsökkentők) nyújthatnak segíthetnek.

Krónikus eseteknél bizonyos szimpatikus idegek ideiglenesen blokkolása, vagy átvágása (szimpatektómiának nevezett eljárás) enyhülés hozhat.

Az érintetteknek mindent el kell követniük, hogy végtagjaikat melegen tartsák. Érdemes vastag kesztyűt és zoknit viselni. A dohányzás nem javasolt, mert a cigarettában található nikotin érösszehúzó hatású. Aki pedig úgy tapasztalja, hogy a stressz váltja ki nála a rohamokat, próbáljon ki különböző stresszkezelő technikákat.

Ajánlott továbbá kerülni minden olyan gyógyszert (például a vény nélkül kapható megfázás és influenza elleni készítmények), amely érösszehúzó hatású.

A Raynaud-szindróma kezelése értelemszerűen az alapbetegség (autoimmun, reumatológiai stb.) kezelését jelenti, pl. antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, erekre ható szerekkel.

Ezek az egyszerű, a mindennapi életet jelentősen nem megnehezítő intézkedések betartásával a Raynaud-kór kellemetlen tünetei minél ritkábban jelentkeznek.

Forrás: http://www.mydr.com.au/

 

További tartalmak terápia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak autoimmun betegség témában

További tartalmak immunrendszeri betegségek témában

További tartalmak érbetegségek témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>