Hirdetés

Miért hidegek az ujjaink?

A hideg, zsibbadt, merev ujjak a kézen és lábon kellemetlen, de szerencsére csak a legnagyobb téli hidegben előforduló problémát okoznak. Ha már enyhén hűvös időben, esetleg stressz hatására jelentkeznek hasonló tünetek, lehet, hogy Raynaud-kór áll a háttérben.

 

Mi a Raynaud-kór?

Az állapot jellemzője, hogy a kéz, ritkább esetben a láb ujjainak artériái összehúzódnak. A szövetek vérellátottsága gyengül, így nem jutnak elegendő oxigénhez. Az érintett terület először elfehéredik, majd kékes árnyalatú lesz, végül pedig piros, duzzadt, fájó. Általában hideg, vagy stressz hatására, rohamszerűen jelentkezik ez a kellemetlen jelenség, és néhány perctől akár több órán át tarthat.

A betegség legsúlyosabb kimenetele szerencsére nagyon ritka. Ha a szöveti károsodás súlyos, az ujjak kisebesednek, majd üszkösödni kezdenek. Ilyenkor a fekete, elhalt szövetet el kell távolítani.

A Raynaud-kór oka

A Raynaud-kór kiváltó oka nem ismert. Hasonló tünetekkel járó a Raynaud-szindróma, amely nem önálló betegség, hanem számos probléma kísérő tünete lehet. Megjelenhet autoimmun betegségek  , érbetegségek kísérő tüneteként, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják. Érdekes, hogy a munkájuk során rezgő gépekkel dolgozóknál az átlagnál gyakoribb.

A kettő közötti különbség – egyben az elkülönítés alapja, hogy Raynaud-kórban a jelenség mindkét oldalt érinti, és nincsen kiváltó oka. A Raynaud-szindróma viszont féloldali, és az érintett végtag bőre feszesebb, kifekélyesedhet.

A Raynaud-kór kezelése

Az állapot kezelésére nincs általános módszer. A legfontosabb teendő a rohamokat provokáló tényezők kerülése. Esetleg értágító hatású gyógyszerek (elsősorban vérnyomáscsökkentők) nyújthatnak segíthetnek.

Krónikus eseteknél bizonyos szimpatikus idegek ideiglenesen blokkolása, vagy átvágása (szimpatektómiának nevezett eljárás) enyhülés hozhat.

Az érintetteknek mindent el kell követniük, hogy végtagjaikat melegen tartsák. Érdemes vastag kesztyűt és zoknit viselni. A dohányzás nem javasolt, mert a cigarettában található nikotin érösszehúzó hatású. Aki pedig úgy tapasztalja, hogy a stressz váltja ki nála a rohamokat, próbáljon ki különböző stresszkezelő technikákat.

Ajánlott továbbá kerülni minden olyan gyógyszert (például a vény nélkül kapható megfázás és influenza elleni készítmények), amely érösszehúzó hatású.

A Raynaud-szindróma kezelése értelemszerűen az alapbetegség (autoimmun, reumatológiai stb.) kezelését jelenti, pl. antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, erekre ható szerekkel.

Ezek az egyszerű, a mindennapi életet jelentősen nem megnehezítő intézkedések betartásával a Raynaud-kór kellemetlen tünetei minél ritkábban jelentkeznek.

Forrás: http://www.mydr.com.au/

 

További tartalmak terápia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak autoimmun betegség témában

További tartalmak immunrendszeri betegségek témában

További tartalmak érbetegségek témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>