Hirdetés

Miért hidegek az ujjaink?

A hideg, zsibbadt, merev ujjak a kézen és lábon kellemetlen, de szerencsére csak a legnagyobb téli hidegben előforduló problémát okoznak. Ha már enyhén hűvös időben, esetleg stressz hatására jelentkeznek hasonló tünetek, lehet, hogy Raynaud-kór áll a háttérben.

 

Mi a Raynaud-kór?

Az állapot jellemzője, hogy a kéz, ritkább esetben a láb ujjainak artériái összehúzódnak. A szövetek vérellátottsága gyengül, így nem jutnak elegendő oxigénhez. Az érintett terület először elfehéredik, majd kékes árnyalatú lesz, végül pedig piros, duzzadt, fájó. Általában hideg, vagy stressz hatására, rohamszerűen jelentkezik ez a kellemetlen jelenség, és néhány perctől akár több órán át tarthat.

A betegség legsúlyosabb kimenetele szerencsére nagyon ritka. Ha a szöveti károsodás súlyos, az ujjak kisebesednek, majd üszkösödni kezdenek. Ilyenkor a fekete, elhalt szövetet el kell távolítani.

A Raynaud-kór oka

A Raynaud-kór kiváltó oka nem ismert. Hasonló tünetekkel járó a Raynaud-szindróma, amely nem önálló betegség, hanem számos probléma kísérő tünete lehet. Megjelenhet autoimmun betegségek  , érbetegségek kísérő tüneteként, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják. Érdekes, hogy a munkájuk során rezgő gépekkel dolgozóknál az átlagnál gyakoribb.

A kettő közötti különbség – egyben az elkülönítés alapja, hogy Raynaud-kórban a jelenség mindkét oldalt érinti, és nincsen kiváltó oka. A Raynaud-szindróma viszont féloldali, és az érintett végtag bőre feszesebb, kifekélyesedhet.

A Raynaud-kór kezelése

Az állapot kezelésére nincs általános módszer. A legfontosabb teendő a rohamokat provokáló tényezők kerülése. Esetleg értágító hatású gyógyszerek (elsősorban vérnyomáscsökkentők) nyújthatnak segíthetnek.

Krónikus eseteknél bizonyos szimpatikus idegek ideiglenesen blokkolása, vagy átvágása (szimpatektómiának nevezett eljárás) enyhülés hozhat.

Az érintetteknek mindent el kell követniük, hogy végtagjaikat melegen tartsák. Érdemes vastag kesztyűt és zoknit viselni. A dohányzás nem javasolt, mert a cigarettában található nikotin érösszehúzó hatású. Aki pedig úgy tapasztalja, hogy a stressz váltja ki nála a rohamokat, próbáljon ki különböző stresszkezelő technikákat.

Ajánlott továbbá kerülni minden olyan gyógyszert (például a vény nélkül kapható megfázás és influenza elleni készítmények), amely érösszehúzó hatású.

A Raynaud-szindróma kezelése értelemszerűen az alapbetegség (autoimmun, reumatológiai stb.) kezelését jelenti, pl. antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, erekre ható szerekkel.

Ezek az egyszerű, a mindennapi életet jelentősen nem megnehezítő intézkedések betartásával a Raynaud-kór kellemetlen tünetei minél ritkábban jelentkeznek.

Forrás: http://www.mydr.com.au/

 

További tartalmak terápia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak autoimmun betegség témában

További tartalmak immunrendszeri betegségek témában

További tartalmak érbetegségek témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>