2014. augusztus 23. szombat, Bence napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Fájdalom
Továbbküldés
Tartalom címe: A krónikus hasi fájdalom jellemzői

  A krónikus hasi fájdalom jellemzői

  Ebben a cikkben a nem daganatos eredetű, és mégis krónikusan fennálló hasi fájdalomról osztunk meg néhány gondolatot. Sokféle hasi szerv bántalma, betegsége okozhat fájdalmat, lássuk ezek felismerését és kezelését!

  A has anatómiai szempontból négy nagyobb területre „kvadránsra (jobb-bal-felső-alsó) osztható, más megközelítés a klinikai felosztás:


  Lásd a képen is!

  Tehát ezek a szervek okozhatnak/jelezhetnek fájdalmat a megjelölt területeken.
  A hasi fájdalmat akkor tartjuk krónikusnak, ha legalább 3-6 hónapja fennáll, és
  zavarja a beteg mindennapos életét, tevékenységét.

  Mi okozhat hasi fájdalmat?

  Banálisnak tűnik, de a hasi szervek különböző károsodása, pl.:


  Fájdalomtípusok – a kiváltó ok alapján


  Hasba kisugárzó neuropátiás (idegi) fájdalom

  Ilyen lehet a gerincvelői eredetű kompressziós (összenyomódással járó), esetleg a gerincvelői daganatot kísérő fájdalom. Kiválthatja fertőzés is, pl. övsömör, vagy műtéti heg pl. hasi műtét után, égési sérülést követő állapot.

  Hasba kisugárzó mozgásszervi fájdalom

  A gerinc alsóbb szakaszának betegségei (spondylosis, arthrosis stb.) szintén adhatnak kisugárzó fájdalmat a hasüregbe, a hasi izomzatba.

  Egyéb okból fakadó hasi fájdalom

  Csak felsorolásszerűen: mérgező anyagok, anyagcserebetegségek, vérképzőrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, allergia. Pszichogén okból fakadó, pl. skizofrénia, depresszió, IBS (irritábilis bél szindróma), hisztéria, hipochondria stb.

  Hogyan vizsgálható a hasi fájdalom?

  A beteg kórtörténetének tisztázása után fizikális vizsgálatokkal:


  Diagnosztika

  A krónikus hasi fájdalom diagnózisában fontos a rosszindulatú betegség kizárása, erre irányulnak a laboratóriumi és eszközös, műszeres vizsgálatok.

  Milyen eszközös/képalkotó vizsgálatok alkalmazhatóak?


  A diagnózis felállítását követően nem ritka, hogy a az elváltozást műtéti úton kell megoldani. Cél a daganatos betegség kizárása. Ha mégis daganatos eredetű a hasi fájdalom, a beteg onkológiai gondozásra kerül. Számos betegség esetén nem szükséges műtét, hanem konzervatív – gyógyszeres terápia: pl. reflux, fekély, gyulladásos bélbetegség, vesebetegség, szívbetegség, autoimmun, endokrin betegségek stb.

  Néhány gyakoribb krónikus hasi fájdalom

  Műtét utáni állapotok: gyomorműtét, pontosabban gyomorcsonkolás utáni fájdalom, ez főként az étkezést követően áll be, epehólyag-eltávolítás utáni állapotban a betegek 20-40%-ában megmaradó panaszok, szintén összefüggnek az étkezéssel

  Krónikus pankreatitisz (hasnyálmirigy-gyulladás): igen gyakori, évek óta fennálló fájdalomtípus, a korai szakban időnként szünetel, később állandósul.

  Hátgerinc alsó szakaszának betegségei.


  Minden felsorolt esetben felmerül a gyógyszeres terápia, nemcsak a fájdalom csillapítása, hanem az adott betegség, kórkép elérhető oki kezelésnek tekintetében, amennyiben van ilyen. Krónikus hasi fájdalom esetén mindig mérlegelik a sebészi megoldás lehetőségeit is.


  Forrás: PHARMINDEX – Fájdalom, 2007., Dr. Budai Erika fejezete., MSD Orvosi Kézikönyv.

  Megjelent: 2013. augusztus 13.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha megmondod az igazat – jobban érzed magad!

  Erről a témáról szóló előadásom hangzott el az APA (Amerikai Pszichológus Társaság) legutóbbi ülésén, ahol egy vizsgálat eredményeiről számoltunk be, amelyben összehasonlítottuk két csoport munkáját. Az egyik folyamatosan „igazat” mondott mindennel kapcsolatosan, a másik – a kontroll pedig úgy viselkedett, mint szokásos módon bármelyikünk. Lássuk milyen eredmények születtek!

  Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

  A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.