Jelenlegi hely

Hirdetés!

Rejtélyes fájdalmak - forduljunk az orvoshoz (2. rész)

Rejtélyes fájdalmakkal kapcsolatos cikkünk második részében vegyes, de igen fontos fájdalmak kerülnek sorra: a testszerte jelentkező fájdalom, a herecsavarodás, a fejfájások, a fájdalmas közösülés, és a különféle ízületi bántalmak, fájdalmak.

Hirdetés

Rejtélyes fájdalmak - forduljunk az orvoshoz (2. rész)

6. Testszerte jelentkező fájdalom


A fájdalom testünk jelzése, hogy valami nincs rendben, ezáltal tudjuk a hasznunkra fordítani. Ilyenkor fel kell keresni az orvost, aki különböző diagnosztikai eljárások segítségével feltárja a rejtélyes fájdalom hátterében meghúzódó betegséget.

A fibromyalgia olyan – egyelőre kevéssé ismert betegség -, amely testszerte jelentkező különböző fájdalmakkal jár, és elsősorban a nőket érinti. Jellemzője a diffúz izomfájdalom, és nyomásérzékenység, továbbá izommerevség, gyengeség és alvási nehézségek kísérő tünetként.

Jelenleg még nem létezik egzakt teszt a betegség kimutatására, az orvos alapos vizsgálat és az egyéb lehetséges betegségek kizárása után állítja fel a diagnózist. A kezelés fájdalomcsillapítókkal és fizikoterápiával folyik, azonban további fejlődés várható ezen a területen is.

Talán furcsán hangzik, de a
is lehet a test különböző részein fellépő, megmagyarázhatatlan eredetű fájdalom forrása. Elsősorban a hát- és fejfájás, valamint nyomásérzékenység formájában nyilvánul meg.

Ennek oka, hogy a fájdalom, a depresszió és szorongás biológiai mechanizmusai között átfedés van. Jelentősen javítható a beteg állapota antidepresszánsokkal és pszichoterápiával, melyek enyhítik a depressziót, és vele együtt a kísérőként jelentkező fájdalmat.

7. Heretáji fájdalom


Szintén az a fájdalom, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert olyan problémákra utalhat, amelyek akár sürgős beavatkozást igényelnek. A heresérvtől kezdve a rákig sok minden állhat a háttérben.

A herecsavarodás, heretorzió igazi intenzív, "térdre kényszerítő fájdalom", amivel haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A heréhez vezető erek ugyanis a csavarodás miatt elzáródnak így a szerv vérellátása sérül. Kezeletlenül ez néhány órán belül ez maradandó károsodást okoz.

Sérülést követő huzamosabb ideig fennálló herefájdalom utalhat vérömlenyre. Ezen kívül a mellékhere gyulladása (a heréhez hozzánőtt apró, félhold alakú, mirigyes szerv) is okozhat fájdalmat ezen a tájékon. Ha a kellemetlen érzés a herében kitapintható csomókkal jár együtt, valószínűleg herevisszeresség, másnéven
áll a háttérben.

Láthattuk, hogy a hirtelen fellépő herefájdalom nem sok jóra utalhat, ezért fontos haladéktalanul orvoshoz fordulni, a késlekedés akár a herék elvesztésével is járhat.

Rejtélyes fájdalmak - forduljunk az orvoshoz (2. rész)

8. Fejfájás


A fejfájás általában váratlanul tör ránk, és legtöbbször magától, esetleg fájdalomcsillapító hatására elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy a fájdalom szokatlanul heves, vakító, "mennydörgésszerű". Ez, a nagyon erős fájdalom lehet két igen veszélyes állapot, a
, vagy a TIA (tranziens isémiás attak, átmeneti keringészavarral járó roham) tünete.

A stroke az agy tartós vérellátási zavara. Két főbb típusa; az isémiás, azaz elzáródásos, és a hemorrágiás, másnéven vérzéses stroke. Előbbi esetben egy elszabadult vérrög az agyba jutva részlegesen (TIA), súlyosabb esetben pedig az ér teljes keresztmetszetében (stroke) elzárja az áramló vér útját.

A hirtelen fejfájás mellett TIA és a stroke kognitív és mozgási zavarokat is okozhat, nehézkessé válik a beszéd, vagy a járás. A TIA-t sokszor "ministroke"-ként is emlegetik olyan egyéb tünetek kísérhetik, mint a szédülés, az átmeneti látászavar, vagy az egyszerű mozdulatok végrehajtásában tapasztalt nehézség.

Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az agyi vérellátás helyreállítása érdekében, az eret elzáró vérrög feloldására véralvadásgátlókat adnak a betegnek. A TIA epizódokat nem ritkán – általában 24 órán belül – a sokkal súlyosabb
követi. Szó szerint életmentő tehát, hogy felismerjük a tüneteket.


9. Fájdalmas közösülés


A nemi aktus alatt jelentkező alhasi fájdalom, és diszkomfortérzés a
legáltalánosabb tünete. A betegség a méh, a petevezetékek és a petefészkek együttes gyulladása.

 1. A gyógyulás után heg maradhat vissza, amely akár meddőséget is okozhat, további komplikációk pedig a gennyes hashártya-gyulladás, vérmérgezés (szepszis), hasűri tályogok.

 2. Két leggyakoribb kórokozója a Neisseria gonorrheae és a Chlamydia trachomatis baktériumok. A betegség kialakulását elősegíti a gyakori partnercsere, méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) alkalmazása, szülés, méhűri beavatkozások.

 3. Megfelelő kezelés hiányában a kórokozók a véráram útján eljutnak más szervekhez. A fájdalom gyakran csak enyhe, és sok esetben jár együtt olyan tünetekkel, mint a gyakori vizelési inger, vagy a hasfájás.

 4. Korai fázisban felfedezve eredményesen kezelhető antibiotikumokkal, súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás is szükséges.


 5. szintén állhatnak az alhasi fájdalom hátterében. Ezek általában maguktól elmúlnak, tartósan fennálló probléma esetén azonban alaposabb kivizsgálás szükséges.

  Rejtélyes fájdalmak - forduljunk az orvoshoz (2. rész)

  10. Tartós ízületi fájdalom


 6. Az osteoarthritis a porc korral járó elhasználódása okozza, és általános az idősek körében. Az ízületi fájdalommal járó betegségek közül a leggyakoribb, de közel sem az egyetlen.

 7. Az ízületek merevségét és duzzanatát okozhatja szisztémás
  , amely autoimmun betegség, fellángolások és nyugalmi időszakok váltakozása jellemzi. További tünetei lehetnek a krónikus fáradtság, a hajhullás, és a láz.

 8. Ízületi fájdalmat okozhat még – többek között - a hepatitis, a bárányhimlő, vagy a kanyaró.

 9. Állhat a fent említettnél súlyosabb ízületi gyulladás,
  is a háttérben. Szintén autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Ebben az esetben ami károsodik: az ízületi porc, az azt körülvevő belhártya (szinoviális hártya) begyullad, megnő a szinoviális folyadék mennyisége, az ízületi tok feszül, duzzadt, fájdalmas. Az eredmény fájdalom, merevség és mozgáskorlátozottság.

 10. Érdemes ezekkel a tünetekkel haladéktalanul orvoshoz fordulni, hogy mielőbb megkezdődhessen a kezelés, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, és esetleg fizikoterápia alkalmazásával.


Hirdetés