2015. augusztus 30. vasárnap, Rózsa napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Férfi Bajok  >  Merevedési zavar
Továbbküldés
Tartalom címe: Az impotencia kezelése

  Az impotencia kezelése

  Húgycsövön keresztül történő kezelés

  A MUSE-rendszer (Medicated Urethral System for Erection) másféle módon, és gél formájában juttatja az alprosztadilt (más néven prosztaglandin E-1-et) a hímvesszőbe.
  Egy gomb megnyomására az applikátor a hatóanyagot tartalmazó gélt a húgycsőnyílásba juttatja. A beadás előtti vizeletürítés megkönnyítheti az alkalmazást, mivel a gél a nedves húgycsőbe könnyebben bejuttatható és feloldódásához nedvesség is szükséges.
  A hatóanyag a húgycsövet bélelő nyálkahártyán keresztül szívódik fel, majd a hímvessző erektilis szövetébe jut.
  Egyes vizsgálatokban azt tapasztalták, hogy a hatóanyag ilyen úton való bejuttatása kevésbé hatékony, mint közvetlen a hímvesszőbe történő befecskendezése.
  A húgycsövön keresztüli alprosztadil-kezelés leggyakoribb mellékhatása a hímvessző fájdalma, a húgycső gyenge vérzése, és a szédülés.
  A MUSE-rendszer használata esetén a partnernek javasolt kerülnie az orális szexuális aktust, illetve nagyon ritkán a a hüvelybe jutó hatóanyag égő érzést és viszketést válthat ki.

  Sebészi beavatkozás: a pénisz implantátum

  A pénisz implantátum beültetése elég ritkán alkalmazott kezelési mód, de néhány esetben ez a legalkalmasabb módszer a merevedési zavar megszüntetésére.
  A műtét során a hímvessző hossztengelye mentén egy implantátumot ültetnek be, amely majd segíti a merevedés kialakulását. Az implantátum lehet részlegesen merev vagy felfújható anyagból.
  A felfújható implantátum (cilinder) lehetővé teszi, hogy a hímvessző szükség szerint ernyedt vagy merev állapotba hozható legyen, attól függően, hogy a cilinderek mennyire vannak felfújva. A cilindereket a herezacskóban elhelyezett pumpa segítségével lehet megtölteni, általában fiziológiás sóoldattal, mely a hasfal mögötti szövetek között egy tasakban tárolódik. Billentyűk segítségével az oldatot vissza is lehet pumpálni a cilinderekből az alhasi tárolóhelyre.
  A részlegesen rugalmas szilikon-rúd a hímvessző hosszában helyezkedik el, és elhajlítható felfelé – az erekcióhoz, vagy lefelé – amikor nincs szükség merev hímvesszőre.
  Mint minden más sebészeti beavatkozás esetén, ennek a műtétnek is vannak kockázatai, ilyen például a fertőzés vagy a vérzés. Ha ilyen műtét után súlyos fájdalom, láz, duzzanat vagy erős vérzés jelentkezik, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

  Érsebészeti beavatkozás

  A potenciazavarok egy része más problémát jelezhet, ezért forduljon bizalommal orvoshoz

  Abban az esetben, ha a hímvesszőbe vagy az abból kifelé irányuló véráramlás zavarának anatómiai okai vannak, szükség lehet érsebészeti beavatkozásra a probléma megoldásához.
  Ha egy ér elzáródása akadályozza meg, hogy a vér a hímvesszőbe jusson, megoldást jelenthet egy olyan műtét, melynek során az elzáródott érszakaszt kikerülve új - vénából vagy mesterséges anyagból kialakított - eret ültetnek be. Ezen keresztül azután normalizálódhat a hímvesszőbe irányuló véráramlás.
  Ha a problémát az okozza, hogy a hímvesszőbe jutó vér idő előtt elszivárog,
  akkor a hímvesszőből kivezető nagyobb vénák elzárásával orvosolható a probléma.

  A vákuum pumpa

  A vákuum pumpa vákuumot hoz létre, ez fokozza a vér beáramlását a hímvesszőbe és így elősegíti a merevedést.
  A hímvesszőt síkosítóval be kell kenni, majd egy üreges kamrába kell helyezni. A kamrából ki kell pumpálni a levegőt – manuálisan vagy egy elemmel működő pumpa segítségével. Így vákuum keletkezik, ami „beszívja” a vért a hímvesszőbe és merevedést idéz elő. Mindez kb. 5 percet vesz igénybe.
  A merevedés elérésekor egy gumigyűrűt kell elhelyezni a hímvessző elejére, hogy a vér akkor is bent maradjon a hímvesszőben, amikor a vákuum megszűnik. Közösülés után ez a gumigyűrű eltávolítható.
  A vákuum pumpák sok esetben a műtéti kezelés helyett, és tetszés szerinti gyakorisággal alkalmazhatók. Ugyanakkor elég bonyolult lehet a használata, és sok férfi és nő számára használatuk az élvezet és a spontaneitás csökkenését vonja maga után. Véralvadási zavarban vagy leukémiában szenvedő betegek nem használhatják.

  A hormonkezelés

  ciklikus guanozin-monofoszfátot (cGMP)

  Néhány férfi esetében előfordulhat, hogy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron plazmaszintje túl alacsony. Ilyen esetben a szakorvos tesztoszteron-injekciót vagy tesztoszteront tartalmazó implantátumot javasolhat. A tesztoszteron-pótlás a szexuális késztetést és a merevedésre való képességet egyaránt fokozhatja. Az injekciózást régebben 2-3 hetente kellett megismételni, rendelkezésre áll azonban ma már olyan készítmény is, amelyet elegendő 2-3 havonta alkalmazni. A tesztoszteron-tartalmú implantátumok 4-5 hónapig hatékonyak.

  Tanácsadás

  A merevedési zavar hátterében gyakran van valamilyen szervi elváltozás, vannak azonban olyan esetek, amikor az impotencia kizárólag pszichés okokra vezethető vissza. Leggyakoribb formája a teljesítőképesség miatti aggodalom által okozott szorongás. A legtöbb férfi életében előfordult korábban egyszer-kétszer merevedési zavar, amit átmeneti állapotok, például kimerültség, stressz, párkapcsolati problémák okoztak. És bár az ezt kiváltó okok valószínűleg már régen nem állnak fenn, a korábbi kudarc megismétlődésétől való félelem szorongáshoz vezethet, az erős szorongás pedig önmagában is merevedési zavart okozhat, így a férfi egy ördögi körbe kerülhet, melyből nehéz szabadulni. Ilyen esetekben a szakorvos vagy pszichológus segítségére lehet szükség.

  A stressz, a szorongás, az önbecsülés hiánya, és szinte valamennyi érzelmi probléma hatással lehet a szexuális teljesítőképességre, csakúgy, mint a legtöbb krónikus megbetegedés, akkor is, ha az a nemi szervek működését nem érinti. A szexuális tanácsadók és pszichológusok segíthetnek megbirkózni ezekkel, illetve az egyéb szexuális és párkapcsolati problémákkal is.

  1 2
   
  Megjelent: 2009. május 13.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre