Hirdetés

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is. Megmutatjuk, hogyan kell ápolni!

Mitől függ, hogy kinek milyen szakálla nő?

Az, hogy egy úrnak milyen az arcszőrzete, számos dologtól függ, többek között a genetikai örökségétől, az általános egészségi állapotától, a szedett gyógyszerektől, sőt még a táplálkozásától is. Ezek közül néhányra nincs ráhatásunk, a génjeinket például nem tudjuk megváltoztatni.

Azonban a szakállat – akárcsak a hajat – ápolni, gondozni kell, hogy minél egészségesebb, dúsabb legyen. Ez pedig bizony idő- és energia-ráfordítással jár együtt, kevesen vannak ugyanis azok, akiknek „csak úgy” tökéletes a szakálla.

Hogyan kell ápolni a szakállat?

A szakáll például nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell azt vágni! Bár legalább négy-hat hétig tilos a borotválkozás, utána mindenképpen érdemes rendszeresen rövidíteni a szakállunkat. Ennyi idő szükséges ahhoz is, hogy a szakáll megnőjön annyira, hogy megfelelő formára is igazíthassuk – ezt először érdemes szakemberre bízni, aki az arcformánkat is figyelembe véve alakítja ki a szakállat.

A szakállunknak, akárcsak az arcbőrünknek vagy a hajunknak, rendszeres tisztításra és ápolásra van szüksége – meg arra, hogy a szakállunkba kerülő ételmaradványokat eltávolítsuk! Naponta egy-két alkalommal mossuk meg az arcunkat és a szakállunkat langyos vízzel és kímélő arctisztítóval, hetente kétszer, háromszor pedig kímélő samponnal is mossuk meg a szakállat, utána pedig egy kis ápoló balzsamot is tehetünk rá.

Az arc- és szakállmasszázs javítja a vérkeringésünket, ennek köszönhetően az oxigénben és tápanyagokban dús vér eljut a szőrtüszőkhöz, így azok gyorsabban tudnak növekedni, ráadásul egészségesebbek is lesznek. Bár szakállápoló olajat készen is vásárolhatunk, mi magunk is kikeverhetjük a masszírozáshoz használatos olajat, például egy-egy evőkanál olíva-, édesmandula- és búzacsíra- vagy jojobaolajból.

Néhány csepp illóolajat is tehetünk bele! Az olajat óvatosan melegítsük fel (pl. néhány másodpercre tegyük a mikrohullámú sütőbe), tegyük a tenyerünkbe, majd masszírozzuk át ezzel a szakállunkat, illetve a szakáll alatti bőrt. Hetente többször is ismételjük meg.


A szakáll akkor vonzó, hogyha karban van tartva: ápolva, formára vágva.

Mit lehet tenni, hogy egészséges maradjon a szakáll?

Természetesen nem csak a külső ápolással kell foglalkoznunk. A rendszeres testmozgás, az egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, a stressz kordában tartása egyaránt segíthetnek abban, hogy a szakállunk (és a hajunk) is dús és egészséges legyen.

A szép szakállhoz nélkülözhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik például a biotin, az E-vitamin, a cink és a szelén is. Azt se feledjük el, hogy az egészséges életmód a hormonrendszerünkre is nagyon jó hatással van, többek között például a tesztoszteron termelődésére. Ez a férfiasságért felelős hormon, mely a dús arcszőrzet növekedéséért is felelős.

Olvasson tovább, mit tud okozni az E-vitamin hiány!

A nők szerint szexi a szakáll?

A szakáll tehát a férfiak büszkesége lehet, de vonzóbbá teszi őket a hölgyek számára az arcszőrzet? Egy nemrég publikált kutatás eredményei szerint nem is olyan könnyű erre a kérdésre egyértelmű választ adni.

Az, hogy szexisnek találják-e a hölgyek a szakállas férfiakat attól is függ, hogy milyen kapcsolatra vágynak, vagyis hosszabb távra terveznek-e vagy csak egy könnyed kalandot keresnek. A Journal of Evolutionary Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a nők az erősebb borostát tartják a legszexisebbnek, az enyhén borostás férfiakkal flörtölnének a legszívesebben, de a szakállas urakat tartják a legalkalmasabbnak a családalapításra.

Barnaby Dixson, a tanulmány egyik szerzője szerint a szakállas férfiakat idősebbnek, felelősségteljesebbnek, férfiasabbnak tartják, és úgy jellemzik őket, mint aki nagyvonalú, őszinte és magabiztos.

További tartalmak ápolás témában

További tartalmak bőrápolás témában

További tartalmak egészséges táplálkozás témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>