2014. szeptember 30. kedd, Jeromos napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Fertőző betegségek  >  Antibiotikumok
Továbbküldés
Tartalom címe: Néhány fontos tudnivaló az antibiotikumokról

  Néhány fontos tudnivaló az antibiotikumokról

  Az antibiotikumok használatát illetően az egyik legfontosabb kérdés a rezisztencia kialakulása. Ehhez maga a beteg is hozzájárulhat, ha pl. nem megfelelően tartja be a a gyógyszerszedési előírásokat (mert jobban érzi magát), vagy minden banális megfázást antibiotikummal próbál kezelni, kezeltetni. A világszerte növekvő rezisztenciára jó példa az MRSA (methicillin rezisztens Staphylococcus aureus), a Streptococcus pneumoniae és a VRE (vancomycin-rezisztens enterococcus). Az elmúlt évek során fokozódott ezekkel a szerekkel szemben a baktériumtörzsek rezisztenciája, és ma már akár erősebb hatású, széles spektrumú szerek is hatástalanok lehetnek néhány igen ellenálló törzzsel szemben(!)

  antibiotikum, allergia  Fontos azt is tudni, hogy a megfázás, influenza víruseredetű, tehát ezek esetén antibiotikumok adásának nincs értelme, mert vírusok ellen nem hatnak. Az antibiotikumok szükségtelen (túl) rendelése több mellékhatást okoz, több a gyógyszerkölcsönhatás – több a fölösleges gyógyszerköltség is. Antibiotikum bevétele előtt az orvost tájékoztatni kell, ha ismert gyógyszerallergiánk van (főként, ha arra a szerre, amit készül felírni), illetve ha máj- vagy veseműködési zavarunk állna fenn valamely betegség következtében. Megváltozhat a gyógyszer lebomlása, ezért valószínűleg a dózisát módosítani kell.

  Az antibiotikumok ismertebb mellékhatásai


  Minden antibiotikumnak más és más a mellékhatás-profilja. Általában mondhatjuk, hogy a bélben élő baktériumflórát érintik, tehát gyakori lehet ezt követően a hányinger, hányás, hasmenés. A legtöbb túlérzékenységi reakciót a másik cikkben bemutatott béta-laktám antibiotikumok okozzák. Ha a beteg úgy érzi, úgy gondolja, hogy allergizál az antibiotikumra, azt ne habozzon mielőbb elmondani orvosának! A valódi allergiás reakció tünetei a következőek: vérnyomásesés, légzési nehézségek, viszketés, duzzanatok a bőrön, az ajkakon, torokban stb.

  Hogyan deríthető fel az antibiotikum-allergia?


  Az antibiotikum-hiperszenzitivitás általában a beteg kórtörténetéből és az aktuális vizsgálatokból kideríthető, beleértve a bőrpróbákat is. Azért nem könnyű ezt nagyon egyértelműen kimondani, mert nincsen olyan bőrteszt, vagy vérvizsgálati módszer, ami 100%-os pontossággal kimondaná az antibiotikum-allergiát. Mintegy 3-20% lehet a hamis negatív eredmény valódi penicillin allergiásak esetén.

  Penicillin túlérzékenység


  A legtöbb béta-laktám antibiotikummal összefüggésben kialakulhat túlérzékenységi reakció, legtöbbször viszketés, láz, szérumbetegségre emlékeztető reakciók, sejtpusztulás formájában. Valódi anafilaxiás válasz penicillinnel kapcsolatosan kb. 1:10000 arányban fordul elő, és ezen esetek kb. 10%-a végződhet halállal. A legtöbb anafilaxiás esetnek nem található előzménye a beteg kórtörténetében (!) Az orvossal, mielőtt felír egy antibiotikumot, mégis tudatnunk kell, ha ismert gyógyszerallergiánk van (főleg ha penicillinre, ill. egyéb antibiotikumra). Vizsgálatok szerint a penicillin-allergiás betegek 3-10%-a allergiás lehet más béta-laktám antibiotikumra is, mint pl. cefalosporinok, carbapenemek.

  Mennyire biztonságos gyógyszerek az antibiotikumok?


  A legtöbb antibiotikum adása biztonságos, ha a betegnek nincs (ismert) gyógyszerallergiája, vagy valamely szerv működésének elégtelensége nem áll fenn (főleg a vese és a máj tekintetében). Mint minden gyógyszeradás esetén, igen fontos az előírt dózis, és a megfelelő időtartamú adagolás betartása. Elképzelhető, hogy valakinél egy antibiotikum azért okoz toxikus hatást, mellékhatást, mert (valamely egyéb betegségre szedett) más gyógyszerrel kölcsönhatásba kerül, és pont ezek a hatások erősödnek fel (pl. azért, mert egyik a másik lebomlását gátolja). Egyes antibiotikumok több mellékhatást okozhatnak – másokkal kombinációban, pl. az aminoglikozidok, cefalosporinok, tetraciklinek. Ezeket megfelelő körültekintéssel kell adagolni, alkalmazni, főként, ha korábban már okoztak problémákat.

  Antibiotikumok kölcsönhatásai  Ha a beteg egyszerre többféle gyógyszert szed, nagyobb a kockázat interakciók kialakulására. Ennek több útja lehet: a leggyakoribb talán a felszívódás módosulása, azután a meglévő egyéb betegségek, a gyógyszerek csökkent kiválasztása, vagy a különböző (bontó) enzimek gátlása vagy serkentése (nő/csökken a gyógyszerkoncentráció és -hatás is egyben).

  antibiotikum, allergia  Kölcsönhatások a felszívódás alkalmával


  Egyes gyógyszerek, mint pl. a savkötők, hasmenésgátló szerek tetraciklinekkel és clindamycinnel komplexet képeznek, amely csökkenti e szerek felszívódását a gyomor-bél rendszerbe. Ilyenkor célszerű e szereket több óra különbséggel bevenni (legalább 2 óra időközzel). Egyéb gyógyszerek is hathatnak a gyomor-bél nyálkahártyára, ezzel befolyásolják az antibiotikumok felszívódását.

  Kölcsönhatás az enzimrendszerekkel


  Egyes gyógyszerek igen erős enziminhibitorok (gátló) vagy – induktorok (serkentő). Ezek a véráramban megváltoztatják az antibiotikum (és persze más gyógyszerek) szintjét. Érdemes az orvossal – ismert egyéb, pl. krónikus betegség esetén – konzultálni, éppen az ilyen típusú kölcsönhatás előzetes kizárása céljából.

  Mikor célszerű az orvossal konzultálni?


  Ha az előírt antibiotikum-kúrával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, vagy ha bármely mellékhatás észlelhető a kezelés idején. Meglévő, egyéb szervrendszert érintő betegség, vagy fennálló terhesség esetén az orvos megfelelő gondossággal kell kiválassza az antibiotikumot. Vissza kell térni akkor is, ha a tünetek nem javulnak, vagy egy adott kúra után a beteg nem érzi jobban magát.

   
  Megjelent: 2008. november 3.
  Forrás: MyDoctor
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés