2015. augusztus 3. hétfő, Hermina napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Fertőző betegségek  >  Antibiotikumok
Továbbküldés
Tartalom címe: Néhány fontos tudnivaló az antibiotikumokról

  Néhány fontos tudnivaló az antibiotikumokról

  Az antibiotikumok használatát illetően az egyik legfontosabb kérdés a rezisztencia kialakulása. Ehhez maga a beteg is hozzájárulhat, ha pl. nem megfelelően tartja be a a gyógyszerszedési előírásokat (mert jobban érzi magát), vagy minden banális megfázást antibiotikummal próbál kezelni, kezeltetni. A világszerte növekvő rezisztenciára jó példa az MRSA (methicillin rezisztens Staphylococcus aureus), a Streptococcus pneumoniae és a VRE (vancomycin-rezisztens enterococcus). Az elmúlt évek során fokozódott ezekkel a szerekkel szemben a baktériumtörzsek rezisztenciája, és ma már akár erősebb hatású, széles spektrumú szerek is hatástalanok lehetnek néhány igen ellenálló törzzsel szemben(!)

  antibiotikum, allergia  Fontos azt is tudni, hogy a megfázás, influenza víruseredetű, tehát ezek esetén antibiotikumok adásának nincs értelme, mert vírusok ellen nem hatnak. Az antibiotikumok szükségtelen (túl) rendelése több mellékhatást okoz, több a gyógyszerkölcsönhatás – több a fölösleges gyógyszerköltség is. Antibiotikum bevétele előtt az orvost tájékoztatni kell, ha ismert gyógyszerallergiánk van (főként, ha arra a szerre, amit készül felírni), illetve ha máj- vagy veseműködési zavarunk állna fenn valamely betegség következtében. Megváltozhat a gyógyszer lebomlása, ezért valószínűleg a dózisát módosítani kell.

  Az antibiotikumok ismertebb mellékhatásai

  Hogyan deríthető fel az antibiotikum-allergia?

  Penicillin túlérzékenység

  Mennyire biztonságos gyógyszerek az antibiotikumok?

  Antibiotikumok kölcsönhatásai

  Kölcsönhatások a felszívódás alkalmával

  Kölcsönhatás az enzimrendszerekkel

  Mikor célszerű az orvossal konzultálni?

  />Ha az előírt antibiotikum-kúrával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, vagy ha bármely mellékhatás észlelhető a kezelés idején. Meglévő, egyéb szervrendszert érintő betegség, vagy fennálló terhesség esetén az orvos megfelelő gondossággal kell kiválassza az antibiotikumot. Vissza kell térni akkor is, ha a tünetek nem javulnak, vagy egy adott kúra után a beteg nem érzi jobban magát.

   
  Megjelent: 2008. november 3.
  Forrás: MyDoctor
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés