Ezeket látta már?

Ételmérgezések gyermekkorban

A gyermekkori fertőző betegségek között nem jelentéktelen az élelmiszerekkel kapcsolatos fertőzések előfordulása sem, akár magában az élelmiszerben van jelen a kórokozó, akár a bélben termelt bakteriális toxin okozza.

A gyermekben a gyomor-bél eredetű kórkép, és a vele járó hányás, hasmenés tehát e két fenti ok miatt alakulhat ki.

Ételmérgezések gyermekkorban

Melyek a főbb kórokozók?

Staphylococcus aureus enterotoxin

Bacillus cereus toxinjai

Clostridium perfringens toxinja

A behatoló baktériumok között:

Salmonellák – hús, tojás

Shigellák – saláta, tojás

Yersiniák – tej, hús

Campylobacterek – tej, hús

Vibrio parahaemolyticus – halak, kagylók, rákok

Milyen tüneteket okozhatnak?

Hosszabb-rövidebb lappangási idő után, kórokozótól függően változhatnak a tünetek. A hányás, hasmenés mindig jellemző, eszerint csoportosítják: gyomor-felső vékonybél eredetű: hányás; felső vékoynybéli: hányás és hasmenés; valamint alsó vékonybél-vastagbél eredetű: hasmenés.

Staphylococcus aureus-fertőzés

Tüneteit bakteriális enterotoxin okozza, mely szobahőmérsékleten elszaporodik az elkészített ételben. Lappangási ideje rövid (1-2 óra), jellemző tünete a hányás. Gyorsan jön, de hamar le is zajlik, általában 1-2 nap alatt. Jellemzően közétkeztetési megbetegedés.

Bacillus cereus-fertőzés

Kétféle hőálló toxin termel, az egyik hányást, a másik a nyálkahártya elhalását okozza, mindezt 6 órán belül. Hányás és hasi görcsök a jellemző tünetek. Később vizes hasmenés is kialakulhat. Hasonló ehhez a harmadik kórokozó, a Clostridium perfringens által okozott fertőzés, itt külön megjegyzendő a nagyfokú folyadékvesztés is.

Diagnózis és kezelés

A klinikai tünetek alapján felmerül az ételmérgezés gyanúja, főleg ha többes a megbetegedés. Székletmintavétel, és/vagy ételminta alapján a járványügy is vizsgálatot indít általában.

Érdekesség, hogy a betegeknek (annak ellenére hogy ezek bakteriális fertőzések) az antibiotikum-adás nem befolyásolja a tüneteit. Folyadékpótlás és diéta általában elegendő.

Megelőzési lehetőségek

A betegek néhány nap alatt meggyógyulnak. A megelőzés az élelmiszerek és ételek megfelelő tárolása, kezelése, a kellő főzés, alapos átsütés stb.

Ételmérgezések gyermekkorban

Botulizmus

Kórokozó és tünetek

A főleg húsokban, konzervekben termelődő Clostridium botulinum által termelt toxin. (botox) Jellemző éppen ezért az ideg-izom ingerületátvitel gátlása révén kialakuló bénulás.

Főbb tünetek:

Szájszárazság, nyelési nehézség

Hányás

Kettős látás

Elkent beszéd

Izombénulások

Széklet- és vizeletürítési nehézség

(csecsemőkorban legjellemzőbb a szopási készség és a sírás gyengülése!)

Diagnózis, kezelés

A klinikai tünetek alapján gyanítható. Vérből, ételmintából kimutatható a toxin. Kezelése intenzív körülmények között, kórházban zajlik, tüneti kezelés, ápolás révén. Antitoxin csak az első napokban hatásos.

Kilátások és megelőzés

A bénulás/ok megszűnése több hétig is tarthat. Ha a bénulás a légzőizmokat is elérte, a betegség halálossá is válhat.

Megelőzése szintén az élelmiszerek, ételeke helyes kezelésével, tárolásával, készítésével lehetséges.

Forrás: Dr. Schneider Ferenc: Fertőző betegségek gyermekkorban, 2005.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához