Hirdetés

Húgyúti fertőzés: így ismerjük fel

Egy kellemetlen, nőket és férfiakat egyaránt érintő betegség: a húgyúti fertőzés. Milyen tünetekről lehet felismerni és milyen vizsgálatokkal mutatható ki?

A húgyúti fertőzés (ang. UTI) a húgyutak felső illetve alsó szakaszát érintő betegség, amikor a vizelettel nagymennyiségű baktérium ürül (bacteriuria), az ún. csíraszám 100.000/ml feletti. Gyakori kórkép, kórokozója általában az Escherichia coli. Amennyiben kórházi fertőzésről van szó, ott az Enterobacter vagy Klebsiella fajok a gyakoribbak.

Kockázatok a húgyúti fertőzésre:

 • Húgyúti elzáródással járó betegség
 • Állandó katéterhasználat, műszeres vizsgálat utáni állapot
 • Neurogén hólyag
 • Immunműködést elnyomó gyógyszerek szedése
 • Cukorbetegség
 • Hólyagba történő vizelet-visszaáramlás (reflux)
 • Terhesség
 • A fertőzés általában a gyomor-bél traktusból származó E. coli-n keresztül éri el a húgyutakat, és azok alsó szakaszán okozza a panaszokat, tüneteket. Vér útján ritkán terjed (iv. drogfogyasztók, tbc-s betegek).

Mit tehet az orvos húgyúti fertőzés esetén? Tudja meg! Kattintson! 

Melyek a húgyúti fertőzés jellemző tünetei?

Felső húgyúti fertőzés

Alsó húgyúti fertőzés

Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a diagnózis?

Úgynevezett középsugaras vizeletből, az üledék és a kórokozó kitenyésztése után. Leggyakoribb kórokozó baktériumok: E. coli, Klebsiella, Enterobacter és Proteus (ez utóbbi jelenléte vesekövességre is utalhat).

Laboratóriumi vizsgálatok:

Felső húgyúti fertőzésben


A gyakori vizelés is lehet a húgyúti fertőzés tünete

Alsó húgyúti fertőzésben:

 • Teljes vérkép
 • Véres vizelet esetén cisztoszkópia
 • Húgyúti szűkület, elzáródás esetén UH, urográfia, cisztoszkópia

Hogyan kezelhető a húgyúti fertőzés?

Alapelv a kórokozó kitenyésztését követő célzott antibiotikum-terápia. Amennyiben húgyúti elzáródás van, meg kell próbálni annak megszüntetését, ezentúl javasolt a bőséges folyadékbevitel és kálium-citrát adása.
A felső húgyúti fertőzés, prostatitis és a heregyulladás injekciós (intravénás) antibiotikum-kezelést igényel. A cystitis és szövődménymentes alsó húgyúti fertőzés orális (szájon át történő) antibiotikus kezeléssel megoldható. Ha esetleg nincsen tenyésztési eredmény, akkor a baktérium-rezisztencia ismeretében rendeli az orvos az antibiotikumot. Esetleges tályog műtéti feltárást igényel.
Ha az elsődlegesen adott antibiotikumra a fertőzés nem javul, gondolni lehet ritkább kórokozóra (Neisseria, Chlamydia) és ennek megfelelően változtatni a kezelést.

Milyen szövődményekkel járhat a húgyúti fertőzés?

 

További tartalmak terápia témában

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak húgyúti betegségek témában

További tartalmak bakteriális fertőzés témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>