Hirdetés

Húgyúti fertőzés: így ismerjük fel

Egy kellemetlen, nőket és férfiakat egyaránt érintő betegség: a húgyúti fertőzés. Milyen tünetekről lehet felismerni és milyen vizsgálatokkal mutatható ki?

A húgyúti fertőzés (ang. UTI) a húgyutak felső illetve alsó szakaszát érintő betegség, amikor a vizelettel nagymennyiségű baktérium ürül (bacteriuria), az ún. csíraszám 100.000/ml feletti. Gyakori kórkép, kórokozója általában az Escherichia coli. Amennyiben kórházi fertőzésről van szó, ott az Enterobacter vagy Klebsiella fajok a gyakoribbak.

Kockázatok a húgyúti fertőzésre:

 • Húgyúti elzáródással járó betegség
 • Állandó katéterhasználat, műszeres vizsgálat utáni állapot
 • Neurogén hólyag
 • Immunműködést elnyomó gyógyszerek szedése
 • Cukorbetegség
 • Hólyagba történő vizelet-visszaáramlás (reflux)
 • Terhesség
 • A fertőzés általában a gyomor-bél traktusból származó E. coli-n keresztül éri el a húgyutakat, és azok alsó szakaszán okozza a panaszokat, tüneteket. Vér útján ritkán terjed (iv. drogfogyasztók, tbc-s betegek).

Mit tehet az orvos húgyúti fertőzés esetén? Tudja meg! Kattintson! 

Melyek a húgyúti fertőzés jellemző tünetei?

Felső húgyúti fertőzés

Alsó húgyúti fertőzés

Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a diagnózis?

Úgynevezett középsugaras vizeletből, az üledék és a kórokozó kitenyésztése után. Leggyakoribb kórokozó baktériumok: E. coli, Klebsiella, Enterobacter és Proteus (ez utóbbi jelenléte vesekövességre is utalhat).

Laboratóriumi vizsgálatok:

Felső húgyúti fertőzésben


A gyakori vizelés is lehet a húgyúti fertőzés tünete

Alsó húgyúti fertőzésben:

 • Teljes vérkép
 • Véres vizelet esetén cisztoszkópia
 • Húgyúti szűkület, elzáródás esetén UH, urográfia, cisztoszkópia

Hogyan kezelhető a húgyúti fertőzés?

Alapelv a kórokozó kitenyésztését követő célzott antibiotikum-terápia. Amennyiben húgyúti elzáródás van, meg kell próbálni annak megszüntetését, ezentúl javasolt a bőséges folyadékbevitel és kálium-citrát adása.
A felső húgyúti fertőzés, prostatitis és a heregyulladás injekciós (intravénás) antibiotikum-kezelést igényel. A cystitis és szövődménymentes alsó húgyúti fertőzés orális (szájon át történő) antibiotikus kezeléssel megoldható. Ha esetleg nincsen tenyésztési eredmény, akkor a baktérium-rezisztencia ismeretében rendeli az orvos az antibiotikumot. Esetleges tályog műtéti feltárást igényel.
Ha az elsődlegesen adott antibiotikumra a fertőzés nem javul, gondolni lehet ritkább kórokozóra (Neisseria, Chlamydia) és ennek megfelelően változtatni a kezelést.

Milyen szövődményekkel járhat a húgyúti fertőzés?

 

További tartalmak terápia témában

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak húgyúti betegségek témában

További tartalmak bakteriális fertőzés témában

Aktuális hírek

Ez az 5 dolog fokozza a rosacea tüneteit

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Most olyan dolgokra is...

Miért viszket folyton a fejbőröm?

A viszkető fejbőr nemcsak kellemetlen – sőt időnként kifejezetten fájdalmas –, de kínos is lehet. Milyen betegségek okozhatják a viszketést, és mit tehetünk ellene?

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Döbbenetes, hogy még a csontritkulás kialakulásást is meg lehet vele előzni - bizonyította egy nemrégen készült kutatás. A mediterrán diétát nem olyan nehéz követni: nézzen utána!

9 tényező, amik növelik a csontritkulás esélyét

Rengeteg tényező befolyásolja a csontritkulás kialakulását. Dohányzik, esetleg helytelenül étkezik, és még a családban is volt már példa csontritkulásban szenvedőre? Akkor mindenképp olvassa el...

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

Ha meddőség, akkor PCOS és IR?

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek?...

további cikkek >>