Hirdetés

Kullancscsípés után 2. (Beküldjük-e a kullancsunkat vizsgálatra?)

Ne küldjük be a kiszedett kullancsot vizsgálatra!

Hirdetés

Kullancscsípés utánA kullancsok vizsgálatának nincs értelme, mert:

  1. A kullancsok nagy része (akár 50%-a, de egyes vizsgálatokban 100%-a is) fertőzött lehet Lyme-baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.

  2. Sok-sok betegünk volt már, akinek a negatív kullancslelete ellenére a csípés helyén megjelent a Lyme-folt, tehát a negatív lelet sem jelent biztonságot, hiszen minden vizsgálatnak van érzékenysége és megbízhatósága, de ez esetben ezekről a paraméterekről sem a laikusok, sem az orvosok nem tudnak. Nincs kizárva, hogy a vizsgálatot végzők sem tesztelték saját eljárásukat.

  3. Ha kimutatnak Lyme-baktériumot a kullancsban, 2%-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad, és betegséget is okoz.

  4. A pozitív lelet pánikot kelt a páciensekben, az orvosokat antibiotikum-kezelésre ösztönzi. A felírt/beszedett antibiotikum azonban többnyire kevés a Borreliák (Lyme-baktériumok) elpusztításához, hiszen kinek lenne kedve a teljes terápiás dózist - 98%-os valószínűséggel teljesen feleslegesen - beszedni? Az antibiotikum viszont megakadályozza a jellegzetes klinikai tünet, a Lyme folt kialakulását, késlelteti az immunválasz (ezt lehet a vérben mérni) kimutatását, ugyanakkor a kisebb dózis nem pusztítja el a kórokozókat. Ilyen helyzetben évekig rejtve maradhat a fertőzés!

  5. A pozitív kullancslelet után szerológiai (vér-) vizsgálatot javasolnak. A tesztek többsége azonban jelentős százalékban fals pozitív eredményeket ad, tehát jön – az egyébként felesleges – antibiotikum-kezelés.

  6. Van megbízható szerológiai (diagnosztikus) vizsgálat (COMPASS ld. későbbi cikkünkben majd), ez azonban két vérvételt, és ehhez kapcsolódó költségeket jelent. Persze, adott esetben még mindig jobb ezt, mint a felesleges kezelést, majd az azt követő ellenőrző vérvizsgálatokat választani…

  7. következő cikkünkben: Mikor NE menjünk orvoshoz?

    forrás:

További tartalmak terápia témában

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak bakteriális fertőzés témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>