Hirdetés

Rózsahimlő

Mi okozza a betegséget?
A rubeola, vagy közönséges nevén rózsahimlő, egy togavírus, a rubeolavírus okozta megbetegedés.

Hogyan kapható el?
A rózsahimlő (rubeola) a kanyaróhoz hasonló módon kapható el. A fertőzött köhögéssel, vagy tüsszentéssel juttatja a levegőbe a vírust tartalmazó cseppeket, melyek belélegzésével – amennyiben nincs védekezés – a másik ember fertőzötté válik.
A lappangási idő 12-23 nap - ez az az időszak, amíg a fertőzött egyénen megjelennek a tünetek.

A rubeola kiütése rózsaszínű, a bőrfelszínből nem kiemelkedőHogyan néznek ki a kiütések?
A kiütés rózsaszínű, a bőrfelszínből nem kiemelkedő. A foltok igen aprók, ami a kiütésnek igen finom megjelenést kölcsönöz. Hasonlatosak a kanyaróhoz, azonban kevésbé kiterjedtek és hamarabb halványodnak el.

Hol találhatóak kiütések?
A kiütések a hajas fejbőr határáról indulnak, és eleinte az arcon és a nyakon észlelhetőek. Ezt követően terjednek a törzs, majd a végtagok bőrére.

Mikor fertőz a gyermekem?
A rubeolás betegek a kiütések megjelenése előtt már egy héttel, egészen a kiütések 4. napjáig fertőznek. A fertőződött fiatal csecsemők azonban még néhány hónapig is fertőzhetnek.

Milyen sokáig tart a kiütés?
A kiütés a betegeskedés 2. napjától indul és többnyire a 3. és 5. nap között múlik el. A rubeola a kanyaróhoz képest sokkal enyhébb és kevéssé ragályos kór. Néhány esetben olyan enyhék a tünetek, hogy alig vehetők észre – ezek a szubklinikai fertőzések.

Mivel segíthetem a gyógyulást?
A rózsahimlő egy enyhe lefolyású betegség, melynél rendszerint nincs szükség tüneti kezelésre sem. Ha a gyermeknek középfül-gyulladása alakulna ki, antibiotikum adása válhat szükségessé. Keressük fel a házi gyermekorvost, ha úgy gondoljuk, a zajló rózsahimlő mellett szövődmények alakultak ki.
A kanyaró terhes anyáknál egyébként, koraszüléshez, halva születéshez vezethet, vagy maradandó károsodást okozhat a növekvő magzatnál.

További tartalmak védőoltás témában

További tartalmak kiütés témában

További tartalmak gyermekbetegség témában

További tartalmak rózsahimlő témában

További tartalmak fertőző betegség témában