Hirdetés

Rózsahimlő

Mi okozza a betegséget?
A rubeola, vagy közönséges nevén rózsahimlő, egy togavírus, a rubeolavírus okozta megbetegedés.

Hogyan kapható el?
A rózsahimlő (rubeola) a kanyaróhoz hasonló módon kapható el. A fertőzött köhögéssel, vagy tüsszentéssel juttatja a levegőbe a vírust tartalmazó cseppeket, melyek belélegzésével – amennyiben nincs védekezés – a másik ember fertőzötté válik.
A lappangási idő 12-23 nap - ez az az időszak, amíg a fertőzött egyénen megjelennek a tünetek.

A rubeola kiütése rózsaszínű, a bőrfelszínből nem kiemelkedőHogyan néznek ki a kiütések?
A kiütés rózsaszínű, a bőrfelszínből nem kiemelkedő. A foltok igen aprók, ami a kiütésnek igen finom megjelenést kölcsönöz. Hasonlatosak a kanyaróhoz, azonban kevésbé kiterjedtek és hamarabb halványodnak el.

Hol találhatóak kiütések?
A kiütések a hajas fejbőr határáról indulnak, és eleinte az arcon és a nyakon észlelhetőek. Ezt követően terjednek a törzs, majd a végtagok bőrére.

Mikor fertőz a gyermekem?
A rubeolás betegek a kiütések megjelenése előtt már egy héttel, egészen a kiütések 4. napjáig fertőznek. A fertőződött fiatal csecsemők azonban még néhány hónapig is fertőzhetnek.

Milyen sokáig tart a kiütés?
A kiütés a betegeskedés 2. napjától indul és többnyire a 3. és 5. nap között múlik el. A rubeola a kanyaróhoz képest sokkal enyhébb és kevéssé ragályos kór. Néhány esetben olyan enyhék a tünetek, hogy alig vehetők észre – ezek a szubklinikai fertőzések.

Mivel segíthetem a gyógyulást?
A rózsahimlő egy enyhe lefolyású betegség, melynél rendszerint nincs szükség tüneti kezelésre sem. Ha a gyermeknek középfül-gyulladása alakulna ki, antibiotikum adása válhat szükségessé. Keressük fel a házi gyermekorvost, ha úgy gondoljuk, a zajló rózsahimlő mellett szövődmények alakultak ki.
A kanyaró terhes anyáknál egyébként, koraszüléshez, halva születéshez vezethet, vagy maradandó károsodást okozhat a növekvő magzatnál.

További tartalmak védőoltás témában

További tartalmak kiütés témában

További tartalmak gyermekbetegség témában

További tartalmak rózsahimlő témában

További tartalmak fertőző betegség témában

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>