Jelenlegi hely

Hirdetés

Felnőtteket tünet nélkül is fertőz a rotavírus

A rotavírust, illetve az általa okozott hasmenéses betegséget főként a három év alattiakat érintő problémának tartják, azonban a felnőttek is megfertőződhetnek. Ráadásul, sok fertőzött felnőtt tünetmentes, így megnőhet az esélye annak, hogy akaratukon kívül továbbadják a vírust.

rotavírus

A rotavírus okozta gasztroenteritisz az egyik leggyakoribb kisgyermekkori fertőző betegség, mely hányással, hasmenéssel, hőemelkedéssel, általános gyengeséggel jár együtt. A betegség egy-két napos lappangási idő után kezdődik, általában hányással, majd ezt hosszabb ideig, akár egy hétig is tartó hasmenés követi.

A rotavírus a fejlődő országokban szedi leginkább áldozatait

A rotavírus okozta megbetegedés legnagyobb veszélye, hogy kiszáradást okozhat, ez pedig akár a kicsik életét is veszélyeztetheti. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy hány gyermek esik át a rotavírus okozta fertőzésen évente, mert a legtöbb esetben viszonylag könnyen kezelhető, de évente közel kétmillió kisgyermek szorul kórházi kezelésre a rotavírus miatt, 2013-ban pedig 215 000 haláleset volt a fertőzés következménye (ezek 90 százaléka a fejlődő országokban történt). 


A járványt azért nehéz megelőzni, mert a rotavírus különösen ellenálló, és több órán keresztül életképes a kezünkön, vagy a megérintett felületeken.

A szakemberek szerint öt éves koráig a világon szinte mindegyik kisgyermek megfertőződik rotavírussal legalább egyszer, de az idősebb gyermekeknél, sőt a felnőtteknél is jelentkezhet a fertőzés. A felnőtteknél a fertőzés tünetei közé tartozik a hányinger, a fejfájás, a görcsös hasi fájdalom, a hasmenés és a hőemelkedés. 

Ellenállóbbak az újszülöttek és a csecsemők

Azonban a legtöbb esetben a szervezet immunrendszere minden fertőződést követően egyre jobban és jobban képes felvenni a harcot a vírus ellen, és általában a felnőtteknél a rotafertőzés aszimptomatikus, nem jár együtt sem hányással, sem hasmenéssel, a legtöbbször észre sem veszik, hogy fertőzöttek. Meglepő módon, a rotavírus okozta fertőzés szintén nem okoz tüneteket (vagy csak nagyon enyhéket) az újszülöttek, csecsemők nagy részében. A legjobban a 6-36 hónapos korosztály a veszélyeztetett. 

A kisgyermekeken kívül a rotavírus különösen veszélyes lehet az idősebbekre, illetve azokra, akiknél valamilyen immunhiányos állapot áll fenn (pl. daganatos betegségben szenvedők, AIDS-betegek, transzplantáltak stb.). Mivel azonban a fertőzött felnőtteknél nincsenek tünetek, könnyen előfordulhat, hogy továbbadják a vírust, esetleg éppen olyan kisgyereknek, aki a veszélyeztetett korcsoportba tartozik.

Vércsoporttól is függhet a rotafertőzés kockázata, olvasson tovább!

Nehéz megelőzni a rotavírus járványt

A rotavírus a széklettel, az úgynevezett fekális-orális úton terjed, és rendkívül fertőző: egy grammnyi fertőzött székletben több millárd vírusrészecske is lehet, és 100-nál kevesebbre van szükség ahhoz, hogy valaki megbetegedjen. Elég tehát néhány vírus, mely a kézen, a felületeken vagy tárgyakon megtapad, ezeket igen könnyű továbbadni. A tüneteket nem mutató, de például beteg gyerekeket ápoló felnőttek így könnyen, önkéntelenül is hozzájárulhatnak rotavírus további terjedéséhez. A járványok igen gyakoriak lehetnek kórházak gyermekosztályain, bölcsődékben és óvodákban, illetve az időseket gondozó otthonokban is. A rotavírus okozta hasmenéses járványokat azért is nehéz megelőzni, mert a vírusok különösen ellenállóak, és több órán keresztül életképesek a kezünkön, vagy a megérintett felületeken.


Járvány esetén fontos a fertőtlenítővel (is) történő gyakori kézmosás, különösen, ha van már beteg a családban.

A rotavírus okozta hasmenéses járványok megelőzésében rendkívül nagy szerepe van a megfelelő higiéniának, a rendszeres kézmosásnak, a különböző felületek tisztításának, fertőtlenítésének (erre különösen akkor van szükség, ha valaki már megbetegedett a családban). Hányás, hasmenés után célszerű fertőtleníteni a mosdót, a vécét, a beteg törülközőjét, ágyneműjét cseréljük gyakrabban, és ne engedjük, hogy más is használja azokat. A betegség lezajlása után 48 óráig még ne menjünk közösségbe (a gyerekeket se vigyük óvodába, bölcsődébe).