Hirdetés

Veszélyesek az otthoni fogfehérítők?

Mi lehet a hóferhér, csillogó fogak titka?  Valóban károsodást okozhatnak az otthoni fogfehérítők?

Hirdetés

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a fogfehérítési technikák is, melyekkel a fogak színe világosítható. Ahhoz hogy a fogfehérítés hatásait megérthessük, tisztában kell lennünk a fogszín kialakulásával. A fogak színéért elsősorban a dentin, kisebb részben pedig a transzparensebb és világosabb zománc a felelős. Az elszíneződést nagyméretű szerves molekulák hozzák létre, melyek a fog szöveteiben, illetve a fog külső felületén alakulhatnak ki. Kávé, dohányzás Megkülönböztetünk külső és belső elszíneződést. A belső elszíneződés létre jöhet a fog előtörése előtt vagy után.

Előtörés előtti elszíneződés oka lehet: bizonyos antibiotikumok (tetraciklin), túlzott fl uor bevitel, a fogak szerkezetét érintő fejlődési rendellenességek, valamint a fogcsíra traumás károsodása. Előtörés utáni elszíneződések a fogbél elhalása,egyes tömőanyagok, gyökér felszívódás vagy öregedés következtében jöhetnek létre. A fogak külső elszíneződése függ az életviteltől, elsősorban a kávé, tea és a vörösborfogyasztás, valamint a dohányzás, pipázás következményeként jöhet létre.

Napjainkban a hidrogén-peroxid az általánosan elterjedt fehérítésre használt vegyület, amelyből szabad gyökök keletkeznek, melyek a fog szöveteibe bejutva az elszíneződést okozó szerves molekulákat képesek kisebb egységekre bontani, oxidálni, megváltoztatva ezzel a fog színét. Élő és gyökérkezelt fog A fogfehérítési technikákon belül el kell különíteni az élő és a gyökérkezelt fogakon alkalmazott módszereket.


 

Élő fogak kezelésében a legelterjedtebb módszerek közé tartozik a rendelői fehérítés, az otthoni, illetve éjszakai, valamint a boltban megvásárolható fehérítőkészítmények használata. A rendelői fehérítésnek a legrövidebb az időtartama, akár egy kezelés is elegendő lehet, folyamatos orvosi kontroll mellett zajlik, azonban ebben az esetben a legmagasabb a peroxid koncentrációja (35–40 százalék). A kezelés kiegészíthető külső fényforrás alkalmazásával is, mellyel még rövidebb időn belül érhető el ugyanaz a fehérítő hatás. Az otthoni vagy éjszakai technika esetén a készítmények hidrogén-peroxid tartalma lényegesen alacsonyabb (3-8 százalék), emiatt a kezelés időtartama hosszabb (2-6 hét).

Gyökérkezelés fájdalom nélkül? Már ez sem lehetetlen! Kattintson!  

A boltban megvásárolható készítmények egyetlen előnye az alacsony ár, azonban az orvosi felügyelet hiánya, valamint a megkérdőjelezhető eredményességük miatt nem javasolt a használatuk. Bizonyították, hogy az előbbi két módszer eredményes a különböző elszíneződések kezelésében. Mellékhatások A mellékhatások lehetnek szubjektívek, például a kezelés alatt, illetve azt követően jelent kező fogérzékenység, illetve nyálkahártya irritáció. Ezek a helyes alkalmazás mellett általában enyhék, átmenetiek. Az objektív mellékhatások tekintetében a szakma álláspontja nem teljesen egységes. Vannak olyan beszámolók, amelyek szerint nincs semmiféle hatása a fehérítésnek a fogzománc szerkezetére.

Ezzel szemben számos kutatási eredmény azt mutatta, hogy a fehérítőszerek létrehoznak bizonyos változást a fogzománcban. Azonban azt, hogy ez kémiai értelemben milyen változás, nem ismerjük pontosan. A szerkezeti változások kezelésében, megelőzésében eredményesnek látszanak a magas kalcium- és foszfáttartalmú készítmények. Saját vizsgálataink során ezek alkalmazása esetében a változások teljesen visszafordíthatóak voltak kéthetes otthoni fogfehérítés után.

Forrás: 

Aktuális hírek

A betegségek oka Mózes és Buddha szerint

A preventív (megelőző) medicina tételei háromezer évesek, s bár sokáig figyelmen kívül hagytuk őket, azonban a nagy vallások szent könyvei és tanai között megtalálhatók az egészséges életmódra...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Nyelőcsőgyulladás: reflux és ételallergia is okozhatja

Nyelési nehézség vagy fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell....

Zsibbad a lába ülés közben? Ez porckorongsérv is lehet

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának,...

5 tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben

Nem szükséges óriási változásokat eszközölnöd, hogy jobban érezd magad. Elég, csupán ha beiktatsz néhány apróságot a mindennapjaidba, amitől közérzeted és önbizalmad is jelentősen javulhat. Íme,...

Gyógyító fűszerek

A jól eltalált fűszerezés kiemelkedő gasztronómiai élményt tud nyújtani, de a fűszernövények használatából egészségi állapotunk is jelentős hasznot húzhat.

további cikkek >>