Jelenlegi hely

Hirdetés!

Ezek a fogászati gócbetegségek tünetei

Honnan tudhatjuk, hogy nem múló panaszainkat egy rossz fog okozza? Mutatjuk!

Hirdetés

Előfordulhat, hogy a betegségünk nem akar meggyógyulni, vagy az átmeneti gyógyulást követően panaszaink újból megjelennek. Ilyen esetben az orvosok a betegség kiváltó okaként a szervezetben megbújó gócot is feltételezik. A gócbetegség olyan kórfolyamat, amely során egy adott szerv  vagy egy szervrendszer gyulladásos eredetű megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján, másodlagos betegség kialakulását idézi elő.

A betegséget  kiváltó idült  (krónikus) gyulladást nevezzük gócnak. A góc általában tünetszegény, ahonnan a különböző  baktériumok, és azok toxinjai  a vér és nyirokkeringés útján jutnak el  a   szervezet védekezésére kevésbé képes területeire  és ott betegségeket okoznak.

Tudta? A góc komoly arcüreggyulladást okozhat! Kattintson!  

Hajhullás, ízületi fájdalom, allergia

Szervezetünkben a leggyakrabban előforduló gócok, amelyek másodlagos megbetegedést válthatnak ki: a fogak, a mandulák, az arc és homloküreg, a középfül, a vakbél, a prosztata, a petefészek, az epehólyag idült gyulladása.
 

Gócbetegség gyanúja merülhet fel az alábbi tünetek észlelésekor: foltos hajhullás, bőrproblémák (kiütések, ekcéma), ízületi fájdalmak, allergiák, bélgyulladások, stb.

A fog eredetű gócok között szerepelhetnek: elhalt fogak, gyökérkezelt fogak (amelyeknél a gyökértömés nem megfelelő), gyökérkezelt fogak (amelyeknél a gyökértömés ugyan jónak mondható, de a gyökércsúcs körül  krónikus gyulladás alakul ki), krónikus ínygyulladás (ilyenkor a fogfelszínén lévő lepedékben lévő baktériumok váltják ki és tartják fenn a gyulladást), krónikus fogágygyulladás (ahol tasakok alakulnak ki, amely kiváló környezetet biztosít a gyulladást kiváltó baktériumok számára), visszamaradt foggyökér, állcsontban  lévő előtörési tendenciát nem mutató fog (pl. bölcsességfog).

A szájüregi góc talaján kialakuló leggyakoribb szervi megbetegedések: szív-  és érrendszeri megbetegedések, sokízületi, kötőhártya- és krónikus vesegyulladás, májtályog, bőrbetegségek (foltos hajhullás, ekcéma, pikkelysömör) légzőszervi  betegségek (COPD,  aspirációs pneumónia, tüdőtályog),  emésztőrendszeri megbetegedés (gyomor-  és nyombélfekély, Crohn-betegség), idegrendszeri betegségek (agyhártyagyulladás, agytályog), valamint a koraszülés.


A szájüregben fennálló gyulladás megbetegítheti a szerveinket

 

Góckutatás

Góc gyanúja esetén az orvos a beteget különböző szakrendelésekre küldi, ahol góckutatást végeznek: fogászat, fül-orr-gégészet, belgyógyászat, nőgyógyászat, urológia. Amennyiben felmerül a fogászati góc gyanúja, akkor a fogazat és a szájüreg teljes  vizsgálata szükséges.  Röntgenvizsgálat is  szükséges. Gócos fog  esetében a  kezelés  során elsősorban a  fog megmentésére  törekednek, az eltávolítás mellett csak a végső  esetben döntenek.

Leggyakoribb  megoldás a fog  gyökérkezelése, de előfordul,  hogy a korábban gyökérkezelt  fog válik  gócossá. Ilyenkor szóba jön a  rossz gyökértömés cseréje vagy a  gyökércsúcs  eltávolítása. Az  íny  és  a fogágy  gyulladásánál fontos  az íny alatti és feletti  fogkő eltávolítása.  A radikalitást  meghatározza a  személy  alapbetegsége.  Azokat a  fogakat,  melyek nem tudnak előtörni (bölcsességfog, állcsontban  maradt fog),  és az  állcsontok cisztás  megbetegedéseit műtéti úton kell eltávolítani.

 

 Hirdetés