Hirdetés

Hatékonyan a fülzúgás ellen

Az influenza és a légúti fertőzések csúcsidőszakában gyakori jelenség a fülfájás – a fertőzések, vírusok tüneteként jelentkezik, és néhány nap múltán el is múlik. Rosszabb esetben azonban a fülfájás erősödik, fülzúgás lép fel, ami aztán hetek, sőt hónapok elteltével sem múlik. A csengést fontos komolyan venni, hamar kezeltetni. A hiperbár oxigénterápia hathatós segítséget nyújt a fülzúgás megszüntetésében.

Hatékonyan a fülzúgás ellenA fülzúgás problémája sajnos rengeteg embert érint a világon, és hazánkban is. Eredetét nehéz meghatározni: kialakulhat különböző fülproblémák - fertőzések, vírusok, gyulladások, szőrsejt-károsodás miatt, illetve a hallójárat elváltozásaiból, de a zajterhelés is gyakori kiváltó ok. Emellett a fülzúgás teljesen más probléma kivetülése is lehet - például fogászati bajok, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, vagy idegrendszeri eredetű gondok.

A stressz okozta fülzúgás kivételével elmondható, hogy a különböző okok miatt a belső fül vérkeringése romlik, a sejtek pedig oxigénhiányban szenvednek.

„Fülzúgás esetén a hiperbár oxigénterápiát a Magyar Fül-Orr-Gégészeti Társaság is ajánlja. A kezelés azokban az esetekben a leghatásosabb, ahol a fülzúgás 6 hónapon belül kezdődött és elsősorban zajtrauma vagy gyulladás kapcsán alakul ki” –mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiberbár Centrum orvosigazgatója.

A hazánkban egyedüliként hiperbár oxigénterápiás kezeléssel foglalkozó Hiperbár Centrum az elmúlt két évben összesen 59 fülzúgástól szenvedő beteget kezelt. „Szerencsére már hazánkban is egyre jobban elterjed a kezelés híre, egyre jobban beépül a köztudatba, így a páciensek is egyre többször jelentkeznek a betegség korai szakaszában” – teszi hozzá dr. Szolnoki Nikolett. „Betegeink felének fülzúgása 6 hónapnál rövidebb időn belül jelentkezett, így ők viszonylag időben jutottak el a kezelésre. A másik felük már hosszabb ideje küzdött problémájával, de a fülzúgás már annyira zavarta a mindennapi életüket, hogy a csökkenő esélyek ellenére is kérték a kezelést.”

A Hiperbár Centrumban kezelt betegeknél a kialakulás oka az esetek egyharmadában volt pontosan diagnosztizálható: 11 betegnél zajtrauma, 8 páciensnél pedig gyulladás okozta a kellemetlen fülzúgást. Ezekben az esetekben a nemzetközi, és a magyar szakma is hiperbár oxigénterápiás kezelést javasol. A többi betegnél, tehát az esetek 2/3-ban, egyéb vagy nem pontosan tisztázható ok miatt alakult ki a fülzúgás.

„Eredményeink jobbak lettek a vártnál, annak ellenére ugyanis, hogy a betegek nagy részénél nem egyértelmű ok ált a fülzúgás hátterében, illetve 6 hónapnál hosszabb ideje küzdöttek a problémával, összességében az általunk kezelt betegek 60%-a (35 páciens) számolt be gyógyulásról vagy javulásáról” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett. „Mi magunk is alá tudjuk tehát támasztani a különböző nemzetközi kutatások megállapításait, amelyek szerint a megfelelő időben és indikációval elkezdett hiperbár oxigénterápia segítségével jelentős eredményeket lehet elérni a fülzúgás s kezelésében.”

A hiperbár oxigénterápia alkalmazása nem új keletű fülzúgás esetén – nemzetközi szinten már az 1960-as évektől használják kiegészítő kezelésként fülproblémák kezelésére. A légkörinél 2.5-ször nagyobb nyomáson lélegzett 100%-os oxigén hatására a gyenge vérkeringésű területek oxigénellátása jelentősen megnő. Ez segíti a belső fülben található, hangot érzékelő szőrsejtek oxigénszintjét, melyet akár 4-6-szorosára emel és kezelés után egy órával is 60%-al magasabb, mint azelőtt.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

További tartalmak fülzúgás témában

További tartalmak fül-orr-gégészeti betegségek témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>