Hirdetés

Összefogás a tartós fülzúgás ellen!

A rémisztő hangokkal nem kell együtt élnie – Összefogás a tartós fülzúgás ellen... Zúgás, csöngés, morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés - a fejemben… Félelem a csendtől, az elalvástól, a felkeléstől. Koncentrációzavar, állandó feszültség és szorongás, Pánik, tehetetlenség… Ismerősek a tünetek? Mi lehet ez? Mit tehetek? Hová forduljak? Majd jobb esetben egy kiadós egészségügyi kivizsgálási tortúrát követően: éljen együtt vele – hangzik az orvos rémisztő válasza.

Hirdetés

Összefogás a tartós fülzúgás ellen!Ma Magyarországon közel 500 000 ember szenved tartós fülzúgásban (tinnitus), és találja magát a fentiekhez kísértetiesen hasonló forgatókönyv főszerepében. A szakszerű válasz azonban nem így szól: a fülzúgás okozta szenvedés igenis enyhíthető.

A Magyar Tinnitus Egyesület és a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete hivatalos megállapodás aláírásával erősítette meg elkötelezettségét a fülzúgás komplex, és életminőséget rendkívüli mértékben rontó tünetegyüttesénének minél hatékonyabb gyógyítása mellett.

A fülzúgás, (latin nevén tinnitus) olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben. A fülzúgás hátterében több mint 50 szervi ok állhat, illetve az egyik leggyakrabban előforduló kiindulópontnak a lelki eredetű problémák számítanak. A tünetegyüttes sajnos egyre inkább a fiatal, 22-35 éves korosztályt érinti, és sokakat akár egy életen át is végigkísér. Sőt, a tünetekben szenvedők egy valóságos "ördögi körben" találják magukat: a fülzúgás nyomán kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog...

A beteg tehetetlennek érzi magát, pánikba esik, szorong, alvászavara alakulhat ki. A fokozott stresszállapot erősíti a fülzúgását, kialakul az “ördögi kör”. A beteg észleli a hangot, melynek nyomán szorongása fokozódik, figyelme egyre gyakrabban irányul a nem kívánt hangra, egyre inkább megterheli testileg – lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása.

A megdöbbentően magas érintetti kör ellenére a tinnitus ismertsége a magyar lakosság körében meglehetősen alacsony, és ami talán még nagyobb probléma, hogy ma még mindig nem minden szakember tájékozott a témában. A Magyar Tinnitus Egyesület a magyar lakosság és a szakmai közösség körében fennálló információhiány csökkentését, és a fülzúgásban szenvedők minél hatékonyabb támogatását és gyógyuláshoz segítését tűzte ki célul.

Ennek érdekében a fülzúgás elleni harcban szintén érintett Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete és a Magyar Tinnitus Egyesület hivatalos megállapodást írt alá, hogy megerősítse szövetségét és elkötelezettségét a fülzúgás komplex, és életminőséget rendkívüli mértékben rontó tünetegyüttesénének gyógyítása és ismertségének növelése mellett.

A megállapodás legfőbb céljai, hogy az Egyesületek, egymást erősítve segítségül legyenek a fülzúgásban (tinnitusban) szenvedőknek és családjaiknak, feltárják a tünetegyüttes valódi természetét a szélesebb társadalmi rétegek számára, országosan, és helyi szinten is elősegítsék az érintettek érdekeinek érvényesítését és javítsák a szakorvos-beteg kapcsolatot.

A szervezetek további célként folytatják a hazai és nemzetközi együttműködési kapcsolatok kialakítást, elősegítik a fülzúgással foglalkozó szakemberek képzését, érvényesülését szakmai segítség nyújtásával. Elősegítik, hogy a fülzúgással foglalkozó szakemberek társadalmi megbecsülése megszilárduljon, különösen abból a célból, hogy a fülzúgásban szenvedők bizalommal fordulhassanak kezelőorvosaikhoz.

A tartós fülzúgás (tinnitus) által előidézett borzasztó hangokkal nem kell tehát együtt élni, a tünetek kivizsgálása érdekében mielőbb forduljunk fül-orr gégész szakorvoshoz. Mindenkinek lehetősége van fülzúgásának enyhülésére, akár a teljes gyógyulásra. A fülzúgás legeredményesebb kezelési módszere egy speciális kombinált terápia, amely fél-egy év alatt jó esélyt ad a tartós javulásra. A terápia rendszeres tanácsadásból, zajgenerátor készülék, kiegészítő gyógyszerek és gyógytermékek alkalmazásából, valamint szakember általi pszichológiai támogatásból (pszichoterápia, relaxációs módszerek, autogén tréning módszereinek elsajátítása) áll.

További tartalmak terápia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak idegrendszeri betegség témában

További tartalmak fülzúgás témában

További tartalmak fül-orr-gégészeti betegségek témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>