Jelenlegi hely

Hirdetés

Figyelem! 14 fontos vagy veszélyes tünet gyermekkorban (2.)

A veszélyes gyermekkori tünetek között előző cikkünkben a magas lázzal, a fejfájással, vágásokkal, horzsolásokkal, a hányással, hasmenéssel, kiütésekkel és a vizelés közbeni fájdalommal foglalkoztunk. Lássuk milyen fontos tünetek, problémák adódhatnak még, amelyek komolyabb figyelmet érdemelnek!

A cikk második részének témái:

8. Aluszékonyság
9. Iskolaundor
10. Zúzódások
11. Olvasási nehézség
12. Ízületi duzzanat
13. Erős szomjúságérzés
14. Nyaki merevség


8. Aluszékonyság


Ha gyermekünk napközben szundikál, vagy korábban fekszik le a szokásosnál, gyanítható, hogy éjszakai alvása nem kielégítő. Minél kisebb a gyermek – főleg babakorban – annál hosszabb alvásidőre van szüksége, ezt tudjuk. A gyermekgyógyászok szerint 1 éves korig napi 14-15 óra, 3 éves korig 12-14 óra, óvodáskorban 11-13 óra, és 10 éves korig iskolásoknak nap 10-11 óra alvásra lenne szüksége normál esetben. Honnan tudhatjuk, hogy (súlyos) aluszékonyság a probléma gyermekünknél? "A beteg babák, kisgyermekek többet alszanak, mint a fenti átlagok, mivel az alvás, a pihenés is elősegíti a szervezet gyógyulását. Ilyenkor (könnyen) felébreszthetőek, kérdésekre válaszolnak, illetve a még nem beszélő babák figyelnek." – említi Dr. Goldstein. "Ha mégsem így történik, vagy a baba nem kell fel enni, célszerű azonnal orvost hívni."

9. Iskolaundor…

Sok gyerek azzal kel fel reggel, hogy nem akar iskolába menni. Lehet, hogy csak fáradtak, vagy egy kis törődésre vágynak, ez teljesen normális dolog. Ha viszont a jelenség (gyakrabban) ismétlődik, ezt jelezni kell az orvosnak. "Az iskoláskorú gyerekek nagy része szeret iskolába járni, találkozni a barátaival, érdekes dolgokat tanulni, és játszani." – mondja Dr. Joan Bregstein, gyermekgyógyász professzor (Columbia University Medical Center). "Ha gyermekünk mégsem szeretne iskolába menni, vagy nem eszik-nem alszik rendesen, valami probléma lehet a háttérben. Előfordulhat nála ADHD-zavar (figyelemzavaros hiperaktivitás), és ezért elveszettnek érzi magát az iskolában, nem képes haladni a többiekkel. De lehet depressziós is, nem képes meggyürkőzni a feladatokkal. Ha gyermekünk nem szeret iskolába járni, az okokat tanárai és a gyermekorvos segítségével próbáljuk meg felderíteni.

10. Zúzódások

Nem kell azonnal orvoshoz rohanni, ha gyermekünk egy kicsi "megzúzza" magát valahol. Főleg a tipegő, totyogó korúak sokszor elesnek otthon, utcán, játszótéren, bárhol. Az óvodás-iskoláskorban jellemzőek a játék, rohangálás, ugrálás, mászás közbeni "balesetek", zúzódások, ütődések. Van azért néhány kivétel: Ha olyan helyen van a zúzódás, (pl. háton, hason) ami nem várható, vagy hirtelen,gyorsan alakul ki, ez hematológiai problémát is jelezhet, pl. esetleges leukémiára utalhat - említi Dr. Bregstein. Általában azonban egy zúzódás csak annyit jelent, hogy gyermekünk jól szórakozott a nyári szünidőben…

11. Olvasási nehézség

Ha gyermekünknek tanulási, konkrétabban olvasási nehézségei adódnak, ne gondoljuk rögtön, hogy ez valami észbeli, mentális zavar miatt alakult ki. Először érdemes egyszerűbb kérdésekkel kezdeni, tehát nincs-e a gyermeknek látászavara. "Ilyen helyzetekben mindig érdemes onnan indulnunk, hogy nem agyi működészavar áll a háttérben, hanem látászavar, hallásprobléma stb. Először ezeket kell kivizsgálni, tisztázni" – említi Dr. Adesman, szemész szakorvos.

12. Ízületi duzzanat

Akárcsak felnőttkorban, gyermekeken is előfordulhat kar- és lábfájdalom, főleg azokon, akik edzésre járnak, sportolnak. Ennek ellenére, ezeknek a fájdalmaknak utána kell járni. "Az ízületek látható duzzanata nem szokványos jelenség, és orvosi – adott esetben sürgősségi – ellátást igényel, ha esetleg mozgászavart okoz, vagy elesést." – említi Dr. Goldstein. "A folyamatosan fennálló, aszimmetrikus, fájdalmas ízületi duzzanat azonnali orvosi ellátásra szorul. Ha a gyermek lázas, ízületi duzzadtak, vörösek, fájdalmasak, akkor mielőbb ki kell zárni néhány igen veszélyes állapotot, betegséget, pl. a szepszist, reumatoid artritiszt stb." – teszi hozzá Dr. Puri.

13. Súlyos szomjúságérzés

A babák, kisgyerekek általában sok folyadékot fogyasztanak. Ha mégis hirtelen és feltűnően megnő a folyadékigény, és ez több napon át folyamatosan fennáll, vagy éjjel is felkel inni, jelezzük ezt a gyermekorvosnak. A tünet cukorbetegséget jelezhet, főleg ha fokozott, gyakoribb vizelés kíséri. Mi ennek az oka? Cukorbetegség esetén a többlet mennyiségű cukor felhalmozódik a vérben és a szervezet ivással és fokozott vizeletürítéssel igyekszik tőle megszabadulni. A cukorbeteg (gyermek) egyéb tünetei lehetnek még: súlycsökkenés, fáradtságérzés, nagyobb étvágy. Fontos a gyermekkori cukorbetegség mielőbbi felismerése és kezelése, a szövődmények minél előbb történő megelőzésére.

14. Nyaki merevség

Mindannyian ébredtünk már úgy, hogy nagyon fájt a nyakunk, mert az éjszakai rossz helyzetben fekvés, kényelmetlen párna miatt elmerevedett. Ez alól persze gyermekeink sem kivételek. A nyaki fájdalom oka ezen kívül lehet izomgörcs, esetleg egy kiadósabb torokfájás. Ilyen esetekben a szokásos fájdalomcsillapítók, meleg törülköző a nyakra, melegítőpárna hasznos lehet. A szakemberek szerint azonban kiemelt figyelmet igényel: ha a gyermekkori nyaki merevséghez láz társul, ez azonnali orvosi ellátást követel! Ámbár igen ritka, de mégis ki kell zárni az agyhártyagyulladást (meningitisz).
Csecsemő- és gyermekkorban fentiekhez társulhatnak influenzaszerű tünetek, viselkedészavar, fényérzékenység/fénykerülés, az étkezés kerülése. Dr. Bregstein aláhúzza: " a lázas, merev nyakkal érkező gyermeken az első kizárandó betegség az agyhártyagyulladás. Ha nincsen láz, viszont gyengeségérzés, zsibbadásérzés a karokban, az utalhat valamilyen gerincproblémára, pl. csigolyaelcsúszásra. Mindenképpen orvosi ellátás szükséges."Read more at: http://forum.facmedicine.com/threads/14-dangerous-health-symptoms-you-sh...