2015. április 19. vasárnap, Emma napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Gyermekbetegségek  >  Fertőző betegségek
Továbbküldés
Tartalom címe: Rózsahimlő

  Rózsahimlő

  Mi okozza a betegséget?
  A rubeola, vagy közönséges nevén rózsahimlő, egy togavírus, a rubeolavírus okozta megbetegedés.

  Hogyan kapható el?
  A rózsahimlő (rubeola) a kanyaróhoz hasonló módon kapható el. A fertőzött köhögéssel, vagy tüsszentéssel juttatja a levegőbe a vírust tartalmazó cseppeket, melyek belélegzésével – amennyiben nincs védekezés – a másik ember fertőzötté válik.
  A lappangási idő 12-23 nap - ez az az időszak, amíg a fertőzött egyénen megjelennek a tünetek.

  A rubeola kiütése rózsaszínű, a bőrfelszínből nem kiemelkedő

  Hogyan néznek ki a kiütések?
  A kiütés rózsaszínű, a bőrfelszínből nem kiemelkedő. A foltok igen aprók, ami a kiütésnek igen finom megjelenést kölcsönöz. Hasonlatosak a kanyaróhoz, azonban kevésbé kiterjedtek és hamarabb halványodnak el.

  Hol találhatóak kiütések?
  A kiütések a hajas fejbőr határáról indulnak, és eleinte az arcon és a nyakon észlelhetőek. Ezt követően terjednek a törzs, majd a végtagok bőrére.

  Mikor fertőz a gyermekem?
  A rubeolás betegek a kiütések megjelenése előtt már egy héttel, egészen a kiütések 4. napjáig fertőznek. A fertőződött fiatal csecsemők azonban még néhány hónapig is fertőzhetnek.

  Milyen sokáig tart a kiütés?
  A kiütés a betegeskedés 2. napjától indul és többnyire a 3. és 5. nap között múlik el. A rubeola a kanyaróhoz képest sokkal enyhébb és kevéssé ragályos kór. Néhány esetben olyan enyhék a tünetek, hogy alig vehetők észre – ezek a szubklinikai fertőzések.

  Mivel segíthetem a gyógyulást?
  A rózsahimlő egy enyhe lefolyású betegség, melynél rendszerint nincs szükség tüneti kezelésre sem. Ha a gyermeknek középfül-gyulladása alakulna ki, antibiotikum adása válhat szükségessé. Keressük fel a házi gyermekorvost, ha úgy gondoljuk, a zajló rózsahimlő mellett szövődmények alakultak ki.
  A kanyaró terhes anyáknál egyébként, koraszüléshez, halva születéshez vezethet, vagy maradandó károsodást okozhat a növekvő magzatnál.

   
  Megjelent: 2009. augusztus 25.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Cukorbetegség a hálószobában

  A szexualitás egyik legfontosabb eleme életünknek. A diabétesz a mindennapok betegsége, mely a hálószobába is elkíséri a férfit és a nőt. Lelki szempontból nehezíti a beteg érzelmi életét a gyakori hangulatváltás, az enyhe vagy erősebb depresszió. Az odabújás, a gyengédség, melynek része a szex is, terápiával ér fel a nehezebb napokban. A deprimált ember viszont elriaszthatja partnerét, aki pedig segítene kilábalni a rosszkedvből.

  Tovább a cikkre

  Fokozza a látásélményt!

  Nem elég hosszú a karja, hogy elolvassa az apró betűs szöveget?

  Tovább a cikkre

  Nem minden gyógyszer, ami annak látszik!

  Nem minden gyógyszer, ami annak látszik!

  Gyógyszer- és étrend-kiegészítő témában beszélgettünk Dr. Ilku Líviával, aki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója. A hamis gyógyszerek elleni harc lehetőségeiről kérdeztük. Tovább a cikkre