Hirdetés

Az alváshiány és a droghasználat összefügghet a kamaszoknál

A keveset alvó kamaszok nagyobb valószínűséggel használnak kábítószert, a kortársak egymást másolják rossz szokásaikban is - közölték vasárnap amerikai kutatók felmérésük alapján.

Hirdetés

droghasználatA Kalifornia Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 8 ezernél több tinédzser alvási és droghasználati szokásait térképezték fel tanulmányukban, amelynek eredményeit a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves találkozóján ismertették.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a kamaszok igen összetett szociális hálózatot alkotnak, ezért a társaktól származó hatásoknak különösen ki vannak téve, vélhetően ide sorolható a droghasználattal és az alvási szokásokkal kapcsolatos minta is.

A kutatók úgy találták, hogy a hét óránál kevesebbet alvó kamaszok barátai 11 százalékkal nagyobb eséllyel aludtak ugyanilyen keveset, a marihuánát használó tinédzserek barátai pedig az átlagosnál több mint kétszer nagyobb valószínűséggel használtak maguk is marihuánát.

A szakemberek jelezték, hogy az
és a droghasználat, valamint az alkoholfogyasztás között is találtak kapcsolatot.

További tartalmak szenvedélybetegség témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak gyermeknevelés témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>