Hirdetés

Az alváshiány és a droghasználat összefügghet a kamaszoknál

A keveset alvó kamaszok nagyobb valószínűséggel használnak kábítószert, a kortársak egymást másolják rossz szokásaikban is - közölték vasárnap amerikai kutatók felmérésük alapján.

droghasználatA Kalifornia Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 8 ezernél több tinédzser alvási és droghasználati szokásait térképezték fel tanulmányukban, amelynek eredményeit a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves találkozóján ismertették.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a kamaszok igen összetett szociális hálózatot alkotnak, ezért a társaktól származó hatásoknak különösen ki vannak téve, vélhetően ide sorolható a droghasználattal és az alvási szokásokkal kapcsolatos minta is.

A kutatók úgy találták, hogy a hét óránál kevesebbet alvó kamaszok barátai 11 százalékkal nagyobb eséllyel aludtak ugyanilyen keveset, a marihuánát használó tinédzserek barátai pedig az átlagosnál több mint kétszer nagyobb valószínűséggel használtak maguk is marihuánát.

A szakemberek jelezték, hogy az
és a droghasználat, valamint az alkoholfogyasztás között is találtak kapcsolatot.

További tartalmak szenvedélybetegség témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak gyermeknevelés témában

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>