A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A diabétesz étrendről - másképpen

#Cukorbetegség #diéta
2014.09.12. Módosítva: 2017.03.15.

Sokszor és sok helyen olvashattuk már mindazokat az információkat, melyek ahhoz szükségesek, hogy egy cukorbeteg eligazodjon a hétköznapok bevásárlópolcain: tilos a cukrozott termék, inkább a zöldségféléket, a teljes kiőrlésűeket kell előnyben részesíteni. Sokan hallottak, olvastak már a glikémiás index fogalmáról is, ami az egyes szénhidrát-tartalmú élelmiszerek, ételek vércukoremelő képességét jellemzi. Ezért ebben a cikkben a diéta más szempontjairól lesz szó.

Hirdetés

Orvostól az asztalig...

...hosszú út vezet. A diabetológiai szakrendelőben a szakorvos grammra pontosan megnevezi azt a szénhidrátmennyiséget, amit a páciens életében a legmegfelelőbbnek és kezelhetőnek ítél. Ez az összmennyiség a nap folyamán többszöri – általában véve 5-6x-i – étkezésre kerül elosztásra, eltérő mennyiségben. A diéta ezen pontja a gyógyszeres kezelés fontos kiegészítője.

Adott étkezésre meghatározott mennyiségű szénhidrát fogyhat, több semmiképpen sem, kevesebb pedig – a gyógyszeres kezeléstől függően – szintén nem lehet. Ez azt jelenti, hogy minden cukorbetegnek meg kell ismerkedni az élelmiszerek szénhidráttartalmával és annak számítási módjával. Ismerniük kell az elfogyasztandó élelmiszer szénhidráttartalmát - amit tápanyagtáblázatban találunk meg - az elfogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséget - ezt egy napra orvos, étkezésekre bontva dietetikus adja meg - valamint szükség van egy konyhai mérlegre is.

Akkor ez most matekóra?...

Bár elsőre ijesztőnek hangzik, hogy számolni kell, de a jó hír az, hogy e képesség elsajátításában egyrészt a dietetikus szakember tud segíteni, másrészt van néhány trükk és tipp ami segítségére szolgál minden cukorbetegnek.

Először is fontos észrevenni azt, hogy mindenkinek megvan a maga választott élelmiszercsoportja. Vagyis az ezen élelmiszerek szénhidráttartalmával való bánásmódot kell csupán elsajátítani. Nagyon sokat segít az előbbrejutásban, ha ezen élelmiszerek szénhidráttartalmát megjegyzi a cukorbeteg. Az állandó gyakorlat/használat is segíti a memorizálást.

Szintén nagy segítség, ha mindig azonos mennyiségeket használ az ételkészítésre, azonos főző-, sütőedényt, azonos merőkanalat, azonos tányért, esetleg evőeszközt. Ezek mind-mind segítenek abban, hogy az elkészített ételek szénhidráttartalmát csupán egyszer kelljen kiszámolni, illetve segíti az ún. szemmérték kialakulását is, így megtanulható, hogy az elfogyasztandó ételmennyiség milyen látványt nyújt a tányéron. Ezek a kis trükkök pár hónap elteltével nagyon nagy segítséget nyújtanak majd a cukorbeteg számára, jelentősen megkönnyítik az életvitelét.

Szénhidrátmentes élet?

Sokan gondolhatják úgy, hogy talán egyszerűbb (teljesen) elhagyni a szénhidrátokat az életünkből, mint számolgatni őket, amúgy is mi baj lehet, hiszen a cukorbajnak ez az oka! Sajnos az a rossz hírem van Önöknek, hogy ezen állítások egyike sem életszerű.

A szénhidrátok elhagyása nemcsak szinte lehetetlen, de aki eltökélten megpróbálja, az komoly károkat is okoz magának, főleg cukorbetegként! Ráadásul egyáltalán nem igaz az, hogy a szénhidrátok a felelősek a cukorbetegség kialakulásáért. Nagyon sok minden felelhet azért, hogy valaki 2-es típusú cukorbeteg lesz. (pl. elhízás, egészségtelen életmód, a testmozgás hiánya, inzulin-rezisztencia kialakulása stb.)

Ha már megtörtént a baj, akkor feladatunk a további egészségkárosodás megelőzése. Bátran keressünk fel ehhez dietetikus szakembert!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.