A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fakanállal a demencia ellen

#Alzheimer-kór #demencia #egészséges táplálkozás
2017.10.09. Módosítva: 2017.10.10.

Nem is gondolnánk, de mediterrán étkezéssel megelőzhető a demencia. A következőkben bemutatjuk, hogyan.

Hirdetés

A londoni Alzheimer-kór nemzetközi konferenciáján bemutatott új kutatások szerint azok maradtakegészségesebbekidősként is, akik követik a mediterrán vagy a hasonló MIND étrendet. Nálukharmadára csökkent a demencia kockázata.

"Az egészséges növényi alapú táplálkozás jobb kognitív funkcióval jár és 30-35% -kal csökkenti aszellemi károsodás kockázatát az öregedés során" - mondta Claire McEvoy, a San Francisco Orvosi Egyetem kaliforniai egyetemének vezető szerzője.

McEvoy hangsúlyozta, hogy mivel a tanulmányt egy országosan reprezentatív idősebb népességben végezték, "az eredmények a nagyközönség szempontjából relevánsak".

Étrendváltoztatással el lehet kerülni a demenciát

Nagyon könnyen megtalálható a mediterrán étrendnek az alapjaa zöldségesnél. Hozzá tartozik a brokkoli is, mely a legtöbb tápanyagot tartalmazza, és csupán 30 kalória.

Éppen ezért a mediterrán étrend szorosan összefügg az erősebb csontokkal, az egészséges szívműködésselés hosszabb élettel, a diabétesz és magas vérnyomás kialakulásának csökkenésével is. Ehhez a listához már a demencia megelőzését is hozzá lehet tenni.

A mediterrán étrend fő alapját a különféle zöldségek adják.

A mediterrán és a MIND diéta harcol a demenciával

A mediterrán diéta egyszerű, növényi-alapú főzés, ahol minden fogás a gyümölcsökre és zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonára, babra és magokra koncentrálódik, amit extra szűz olíva olajjal lehet még társítani.

Néha hús is szerepelhet a tányérunkon, sőt tojást és tejet tartalmazó étel is, csak sokkal kisebb adagokban, mint a hagyományos nyugati étrendben. Halat azonban bármikor fogyaszthatunk.

Azok, akik követik az MIND diétát, elutasítják a vajat, és vele együtt a margarint, a vörös húsokat, a sajtokat, a sülteket, a gyorsételeket és az édességeket is.

Hetente legalább hat adag zöld leveles zöldséget, pl. spenótot vagy káposztát kell fogyasztani, és legalább az egyik napon egy másik zöldséget is. Napi háromszor pedig teljes kiőrlésű gabonát valamilyen formában.

Egy heti adaghoz tartozik még legalább három adag bab, két vagy több adag bogyó, két adag csirke vagy pulyka, és egyszer halétel tartozik. Az olívaolaj a fő főzési összetevője, és naponta egy pohár bort is el lehet fogyasztani.

Forrás: edition.cnn.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.