A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gyógyszerbeadás a bőrön át - ultrahanggal

#gyógyszer #orvosi beavatkozások #terápia
2012.09.19. Módosítva: 2015.11.04.

A bőr áteresztőképességét növelő ultrahanggal juttathatják be a gyógyszereket. Új módszerükben ultrahangos hullámokkal növelték az emberi bőr áteresztőképességét az MIT (Massachusetts-i Műszaki Egyetem) kutatói, ami hatékonyabbá teheti bizonyos gyógyszerek bőrön át történő bejuttatását a szervezetbe.

Hirdetés

Az eljárás gyors és fájdalommentes, mert kiküszöbölheti az injekciós tű használatát.

"Olyan, helyileg alkalmazott szereknél használható, mint a szteroidok, például a kortizol vagy olyan szisztémás szereknél, mint az inzulin és több más mellett antigénes vakcinálásnál is" - magyarázta az eljárás alkalmazhatóságát Carl Schoellhammer, az MIT végzős vegyészmérnöke, a fejlesztőcsoport tagja.

Az emberi fül számára hallható hangok felső határánál nagyobb frekvenciájú hanghullámok, az ultrahangok képesek arra, hogy a bőr legfelső rétege szerkezetének megváltoztatásával átmenetileg áteresztőbbé tegyék a bőrt a gyógyszermolekulák számára. A kutatók két különböző hullámhosszú ultrahangnyalábot alkalmaztak, így érték el, hogy a bőr áteresztőképessége jelentősen emelkedjen.

Az elmúlt években számos helyen zajlanak kísérletek a gyógyszerek bőrön át történő bevitelére. Az MIT-en kidolgozott módszer, a magas és alacsony frekvenciájú ultrahangos hullámok együttes alkalmazása adta eddig a legjobb eredményt - számolt be róla a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120914133135.htm

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.