A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kórházak: ritkán közlik, ha nem jó gyógyszert kap a beteg

#gyógyszer #terápia
2013.01.17. Módosítva: 2015.11.04.

A kórházak ritkán közlik a beteggel vagy a családjával, ha rossz gyógyszert adtak neki a kezelés során - erősítette meg egy friss amerikai tanulmány.

Hirdetés

A Critical Care Medicine című szakmai folyóiratban közzétett vizsgálat eredménye szerint a "félregyógyszerezés" az esetek többségében nem okozott bajt, de azok, amelyek ártottak, zömében az

intenzív osztályokon történtek.

Asad Latif, a Johns Hopkins Egyetem baltimore-i orvosi karának kutatója, aki a felmérést vezette, elmondta, hogy a kórházak téves gyógyszerezési gyakorlata, illetve az esetek elhallgatásának magas

aránya nem lepte őket, hiszen a szakirodalom már korábban is cikkezett a jelenségről. "Sokkal megdöbbentőbb volt, hogy mi tesznek a kórházak, ha a hiba kiderül" - hangsúlyozta.

Úgy találták, hogy az esetek több mint a felében semmit, és csupán az érintett kórházi személyzet egyharmada szerez haladéktalanul tudomást arról, hogy nem a megfelelő gyógyszerrel kezelte a beteget.

A kutatók mintegy 840 000 önként jelentett téves gyógyszerezést vettek szemügyre, az 1999 és 2005 közötti időszakra vonatkozó adatokat 537 amerikai kórházból gyűjtötték be. Az esetek 6,6 százalékáért intenzív osztályok voltak felelősek.

A nem kellőképpen megválasztott gyógyszerek a vizsgált esetek 98 százalékában nem ártottak a betegnek, az intenzív osztályokon azonban a káros - köztük végzetesnek bizonyult - következmények aránya azonban magasabb, 4 százalékos volt. A "félregyógyszerezés" 110 páciens halálát okozhatta a vizsgált időszakban, az

elhalálozások közül 18 intenzív osztályokon következett be.

A felmérés szerint a betegek vagy családjuk alig két százalékát értesítik a kórházak záros határidőn belül arról, hogy rossz gyógyszerrel kezelték a pácienst.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.