A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Milyen betegséget jeleznek a biomarkerek?

#biomarker #Daganatos betegségek #Diagnosztika #kutatás
2018.01.22. Módosítva: 2018.01.22.

Ma már a diagnosztikában és a terápiában is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a biomarkerek, vagyis a biológiai jelzőanyagok. Milyen betegségekre világítanak rá és hogyan használják őket?

Hirdetés

Mi lehet biomarker?

A biomarker olyan vegyület, amely többek között jelzi egy-egy betegség jelenlétét, ill. annak súlyossági fokát

Biomarker ("biológiai jelzőanyag") lehet bármely olyan anyag, amit kívülről viszünk be a szervezetbe, azzal a céllal, hogy valamilyen szervi működést elemezzünk vele, Ilyen értelemben már egy (régebben is gyakran alkalmazásra került) izotóp is lehet biomarker, hiszen az izotópos vizsgálat egy-egy szerv működéséről ad átfogó képet.

Lehet olyan anyag is biomarker, amelynek jelenléte utal egy betegség meglétére, alappélda, hogy egy adott antitest megléte fertőzésre utal. Kicsit mélyebbre nézve, a biomarker jelzi, hogy valamely fehérjemolekula jelenléte, vagy állapotváltozása pl. egy betegség előrehaladására utal, esetleg arra, hogy a kezelésre mutat-e érzékenységet a betegség.

A betegség felkutatásához, a további kezeléshez ad további információkat a vizsgálat

A biomarker igen sokféle lehet: (főként szerves) molekulák, enzimek, hormonok, gének által előállított termékek, de lehet valamely speciális sejttípus is. Ha szélesebb értelemben tekintjük, biomarker lehet, hogy egy szövet, szerv, vagy éppen maga szervezet milyen változásokon megy át, hogyan reagál. Egyszerű példa, hogy a láz is voltaképpen biomarkernek tekinthető..., vagy mondjuk a vércukorszint, az összkoleszterin-szint, a vérnyomás, a gyulladást jelző CRP a vérképben stb.

Mit mérhetünk biomarkerekkel?

Molekuláris értelemben véve a biomarker olyan jelző, amelynek segítségével mérhetővé válik: 1. egy betegség előrehaladása 2. egy (gyógyszeres) kezelés hatásossága. Speciális modern biotechnológiai eljárások révén kerülnek előállításra, mint a genomika, proteomika. Igen fontos szerepük van először is a betegségek megelőzésében, ha már kialakult egy kórkép, akkor a diagnosztikában, és természetesen a kezelésben is. A génalapú biomarkerek megléte ma már a modern diagnosztika-terápia elengedhetetlen része.

A betegség felkutatásához, a további kezeléshez ad további információkat a vizsgálat

A prognosztikus biomarker mutatja, vajon használt-e a kezelés

Betegség-biomarkerek

Különbséget kell tenni kétféle biomarker között, az egyik, amely adott betegség kimutatásával kapcsolatos, e fejezet ezt mutatja be, a másik pedig a gyógyszerek kutatásával-fejlesztésével hozható összefüggésbe.

A betegség-biomarker lehet prognosztikus, diagnosztikus, vagy prediktív. Mit jelent ez? A prognosztikus biomarker megmutatja, hogyan alakul, halad előre egy betegség, függetlenül attól, milyen kezelést alkalmaznak. A diagnosztikus biomarker viszont arra utal, hogy fennáll-e egy bizonyos betegség. A prediktív azt jelzi, hogy egy bizonyos kezelés hatásos lehet-e adott betegen. (a következő részben látjuk, hogy a gyógyszer-biomarker viszont egészen konkrétan arra utal, hogy egy bizonyos betegen egy bizonyos gyógyszer hatásos-e, hogy bomlik stb.)

A személyre szabott orvoslás felé?

A klasszikus vérkép-vizsgálat közismert módon, számos paramétert elemez. Sok új biomarker van azonban, amelyek nagyobb hatásfokkal világítanak rá egyes problémákra, betegségelőző állapotokra stb. Korán felismerhetővé válnak így bizonyos betegségek, és időben lehet tenni a megelőzés érdekében. A biomarkerek alkalmazása vezethet el a hőn óhajtott személyre szabott gyógyításhoz (perszonalizált orvoslás), mellyel a fentiek alapján gyakorlatilag egyénenként lehet megállapítani – és beállítani a valóban hatékony kezelési eljárást, terápiát.

A labor-paraméterek világa

Lássunk néhány példát, melyik labor-lelet paraméter mire utal?

autoantitestek – autoimmun betegség

rheuma faktor - rheumatoid arthritis

onkológiai biomarkerek - daganatos betegségek és stádiumaik

A betegség felkutatásához, a további kezeléshez ad további információkat a vizsgálat

A rákkutatásban nélkülözhetetlenek a biomarkerekek

Az onkológiában, a rákkutatásban és -terápiában alapvető fontosságúvá vált a biomarkerek szerepe. Egy példa csak: a KRAS-gén egyes daganattípusokban. Ha a betegeken kimutatható a "vad" ill. a "mutált" KRAS-gén – utóbbiak jobban fognak reagálni egyes újtípusú daganatellenes szerekre.

Nem érti, mi van a leleten? Kattintson ide!

Miért fontosak a biomarkerek az onkoterápia?

Látni kell, hogy a jelenlegi daganatterápia sajnos, a betegek kisebb lélekszámán bizonyul hatásosnak. Nem beszélve arról, hogy maga a daganat későn kerül diagnosztizálására... Tehát a terápia eleve hátrányosan indul. A biomarkerek segítségével viszont lehetséges lesz a korai felismerés, s ez már eleve javít a terápiás lehetőségeken.

Lehetővé teszi az orvosok számára a személyre szabott onkológiai terápiát: szinte a beteg – és a tumor típusához lehet szabni a kezelési eljárást. Belátható, hogy javulnak a gyógyulási arányok, mellesleg csökkenthetőek a terápiás költségek – és csökkennek a kellemetlen mellékhatások, sokszor súlyos nemvárt gyógyszerhatások.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.