A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Őrizzük meg a kincset! – A túlzott antibiotikum használat ellen

#antibiotikum #bakteriális fertőzés
2016.12.29. Módosítva: 2017.01.05.

Levertség, köhögés, kínzó torokfájás és orrfolyás… A téli hideg időjárás legyengíti immunrendszerünket. Közösségben; iskolában, munkahelyen, tömegközlekedési eszközökön ilyenkor még az is könnyebben elkap valamilyen fertőzést, aki amúgy keveset betegeskedik. Természetes, hogy ilyenkor mind gyorsan meg szeretnénk gyógyulni, és ezért sokféle gyógymódot bevetünk. Sokan azonban a házi praktikák és vény nélküli szerek helyett orvoshoz fordulnak valami "rendes gyógyszerért".

Hirdetés

Nagyon rosszul érzem magam, lázas is vagyok. Nem kellene antibiotikumot szednem?

Az orvos alapos vizsgálattal és a tünetek alapján nagy bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a fertőzés vírusos vagy bakteriális eredetű-e. A téli influenza szerű tünetekkel járó (láz, gyengeség, ízületi fájdalom, orrfolyás, torokfájás) betegségek nagy részét vírusok okozzák.

Vírusok ellen az antibiotikumok teljesen hatástalanok, ezért vírusfertőzés esetén indokolatlan azokat szedni.

Ha nem jó az antibiotikum a vírusos megbetegedések ellen, akkor mire használható?

Az antibiotikumok a baktériumok által okozott betegségek kezelésére alkalmazhatóak, ilyen például a mandulagyulladás (általában), tuberkulózis és a tüdőgyulladás több fajtája.

Lehet valami bajom tőle, ha vírusos megbetegedésre is antibiotikumot szedek?

Az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása súlyos problémákat okozhat, mint például az antibiotikum rezisztencia.

Mit jelent az antibiotikum rezisztencia?

Ha az antibiotikumos kezelés nem pusztítja el teljes mértékben a baktériumokat, azok ellenállóvá válhatnak az adott szerrel szemben. Egyes betegségek esetén a jövőben valószínűleg más típusú, vagy erősebb antibiotikumokat kell alkalmazni. De kialakulhatnak olyan megbetegítő "szuperbaktériumok" amelyek ellen nem lesz hatékony fegyverünk.

Rendben, lemondok az antibiotikumról. De akkor is szeretnék gyorsan meggyógyulni!

Számtalan vény nélkül kapható, biztonsággal alkalmazható készítmény kapható a patikákban vagy a drogériákban, melyekkel a vírusok okozta hurutos – náthás megbetegedések tünetei nagyon jól enyhíthetők.

Az egyszerű nátha általában egy hét alatt spontán gyógyul. A vele járó levertség, fáradtság azonban még hetekig kísérthet.

Következzen néhány enyhülést hozó tipp:

Fogyasszunk rengeteg (2,5-3 liter!) folyadékot (tea, szénsavmentes víz)

Pihenjünk (legjobb, ha ki sem kelünk az ágyból)

Használjunk párologtatót a helyiségben, ahol tartózkodunk

Sós vizes orrspray-vel enyhíthetjük az orrnyálkahártya kiszáradása okozta kellemetlenségeket

A lázat mindig csillapítani kell erre alkalmas gyógyszerrel

A váladék feloldását segíti a kamillateás gőzölés, inhalálás

A következő esetekben kell orvoshoz fordulni

Az állapotunk nem javul, sőt romlik

A tünetek régóta változatlanul fennállnak

Légzési nehézség, fulladás esetén

Miután a kezdeti tünetek enyhülnek, valami sokkal rosszabb következik (hányás, magas láz, hasmenés, hidegrázás, mellkasi fájdalom.

Még néhány fogalom: baktériumtenyésztés, MRSA sajátságok

Tenyésztés

Előfordul, hogy testváladékból vagy a vérből tenyésztést végeznek. Ilyenkor az adott kórokozó beazonosítása mellett ugyanolyan, vagy talán még fontosabb, hogy milyen antibiotikumra érzékeny. Ugyanaz a kórokozó fajnak ugyanis eltérő viselkedést mutató törzsei léteznek.

MRSA

A médiában Időnként hallani MRSA fertőzésről. Ez a multidrug (többféle gyógyszer) rezisztens Staphylococcus aureus baktériumtörzs által okozott megbetegedés. Ezek a törzsek a legtöbb ismert és alkalmazott antibiotikummal szembeni rezisztenciát fejlesztettek ki. Nagyon nehezen kezelhető, súlyos életveszélyes fertőzéseket tud okozni elsősorban kórházakban, legyengült szervezetű betegeknél.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.