Hirdetés

Epebetegségek fitoterápiás kezelése - 2. rész

Az epeműködésre ható gyógynövények nagyon népszerűek és alátámasztják azt a tényt, hogy meghatározó helyük van a terápiában. A népi gyógyászat i megfigyelések és újabb farmakológiai kutatások eredményei megerősítik hatásosságukat. Az ókoriak nyomán a középkor orvosai is sokáig az epét az életfenntartó testnedvek közé sorolták, mivel olyan, a máj által kiválasztott mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek ha ilyen úton nem szabadul meg tőlük a szervezet, súlyos betegséghez vezethetnek.

Ezerjófű

(Centaurii herba, Centaurium erythraea)
Szinonima: epefű, gyomorfű, hasfájásfű, földepe, cintória, hideglelésfű, hidegűzésfű, százaranyosfű, százforintosfű, lázfű, ördögcsíptefű.

Előfordulás: Az ezerjófű őshonos Nyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában és csaknem egész Európában is, Magyarországon száraz erdőkben, bokrosokban, réteken, mezőkön és kaszálókon található meg  leggyakrabban, így elsősorban vadon termő növényként gyűjt ik. Három fajtája létezik (kisezerjófű, keskenylevelű ezerjófű, csinos ezerjófű), mely mindegyike megterem hazánkban, de leggyakrabban a kisezerjófű fordul elő.

Komponensek: tartalmaz genciopikrint, gencioflavozidot, centaurozidot és egy iridoidot a dihidrokornint, ezen kívül gencianint, xantonokat, 1,2,3-trihidroxi-5-metoxixantont, fahéjsavszármazékokat, p-kumársavat, kávésavat, ferulsavat, szinápinsavat, sziringasavat, gentizinsavat, protokatechusavat, triterpéneket, oleánolsavat, L- és ß-amirint, maszlinsavat, eritrodiolt, flavonoidokat, szeszkviterpéneket és polyfenolokat.

Népgyógyászati felhasználás:
Már az ókorban és a középkorban is megbecsült növény volt. A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő, étvágyfokozó (amarum) hatású, növeli a nyál- és gyomornedv szekrécióját, gyulladáscsökkentő és lázcsökkentő hatású. Méh-bajok, havivérzés, váltóláz, angolkór és vérszegénység kezelésére is használatos. A teája alkalmas puffadás enyhítésére (carminativum), májbántalmak ellen és vértisztítóként.

Hatásmechanizmus: A polyfenoljai nagymértékben befolyásolják a rák kialakulásához vezető három fő jelátviteli mechanizmust, tumorellenes hatásuk is részben ezzel magyarázható. A xanthonokat, mint jellemző polyfenolokat kardiovaszkuláris megbetegedések ellen is sikeresen használják, mint például iszkémiás szívbetegségek, ateroszklerózis, hypertónia és trombózis esetén. A fenti jótékony hatásaikban valószínűleg antioxidáns, gyulladásgátló és értágító hatásuk a nitrogén-monoxid-szintáz (NOS) gátlásán keresztül valósul meg az endotél sejtekben.

 

Fodormenta

(Menthae crispae folium, Mentha spicata)
Szinonima: fodros menta, köményes menta vagy kerti menta.

Előfordulás:: Vízpartokon, nedves réteken előforduló fűszer- és gyógynövény, kertekben jól termeszthető. Évelő növény. Földalatti részei a borsosmentáéhoz hasonlóak, az első évben fejlődő főgyökér helyét átveszik a szár alsó részeiből kiinduló járulékos gyökerek. Szára 40-80 cm magas, négyzetes, zöld színű és a borsosmentáéval ellentétben nem, vagy nem erőteljesen antociános (ibolyás színű). Levelei sötétzöldek, gyakran lilás erezetűek, 3-8 cm hosszúak. A virágok ibolya- vagy rózsaszínűek. Júniustól szeptemberig virágzik.

Komponensek: A fodormenta 1,0-3,3% illóolajat tartalmaz, melynek főkomponense az L-karvon (40-80%) és a limonén (5-15%), ezeken kívül karvil-acetát, cineol, karvakrol, dihidrokarveol, dihidrokarvon, dihidrokarvil-acetát. mircén, L-terpineol, karveol, p-cimén, menton, met ilált-flavonoidok és rozmarinsav található benne.
A menta fajokban két meghatározó biológialag aktív kémiai vegyületcsoport található, az egyik az illóolajokban található monoterpének, a másik nagycsalád pedig a polyfenolokhoz tartozó zsíroldékony  flavonoidok. Az utóbbiak meglehetősen stabilak, szemben az illóolajokkal és antioxidáns, fekélyellenes, citoprotektív, májvédő, cholagog, gyulladásgátló, vércukorcsökkentő hatással is rendelkeznek.

Népgyógyászati felhasználás:
Már az ókori egyiptomiak és perzsák is ismerték és termesztették. A fodormentának a leveleit (Menthae crispae folium) és az illóolaját (Menthae crispae aetheroleum) használják a gyógyászatban. Népi gyógyászatban gyomorfájás, bélpuffadás, bélférgesség és köhögés ellen fogyasztják, illetve a reumás bántalmak kezelésére fürdőkbe teszik. Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó, emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó és gyomorerősítőként is elfogadott. Teája meghűlés esetén köhögéscsillapító, idegnyugtató és üdítő hatású. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Száj- és fogápolási szerek, cukorkák, rágógumik ízesítésére is használják. Káros mellékhatása nem ismert. A szesziparban kivonatát felhasználják íz- és illat javításra.

Anekdotikus forrásból ismeretes, hogy aki sok borsos- és fodormenta teát iszik, annak csökken a libidója. Önkéntes hirzutikus hölgyeken bizonyították, hogy 5 napon keresztül napi kétszer 1 csésze fodormenta tea elfogyasztása csökkent i a nők szabad tesztoszteronszintjét és növeli az ösztrogéneket, a luteinizáló hormont (LH) és follikulus stimuláló hormont (FSH). Az össztesztoszteron szint nem változott. Ezért alkalmazásának lehetősége felmerül hirzutizmus kezelésében, mint altarnatív gyógymód.

 

Epebetegségek okai és fitoterápiás kezelése - 1. rész

Aktuális hírek

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

Agyvérzés: egy pillanat alatt végez óriási pusztítást

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a „stroke” („gutaütés”), amely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás. Legtöbbször bénulással jár. A megelőzés illetve a kezelés sikere...

Hasznos tippek, tanácsok reflux esetén

A reflux indőnként szinte minden embernél jelentkezhet, egy bizonyos mértéket ill. gyakoriságot meghaladóan azonban kórosnak tekintjük. A betegség oka, hogy a nyelőcső és a gyomor határán...

Ősi énünk felé: amit a tantrikus szex tanít

Bár a szexuális forradalom már évtizedekkel ezelőtt lezajlott, a bűntudat, a gátlások és a frusztráció a szexszel kapcsolatban továbbra sem csökkent. Bizonyítják ezt az Orvos válaszol rovatba...

Az antibiotikumok csoportosítása

Mielőtt beszednénk az antibiotikumot, nézzük meg, melyik, milyen hatóanyagú és mi ellen hatásos.

Ki oltassa be magát kanyaró ellen?

Hogyan fertőződhetnek meg felnőttek a kanyaróval, és kinek ajánlott most beoltatnia magát? 

további cikkek >>