Jelenlegi hely

Hirdetés!

Gyógynövények: a kamilla gyógyhatásai

A legfontosabb, legkeresettebb gyógynövények egyike, világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott háziszer.

 

Hirdetés

Kamilla, orvosi székfű (Matricaria chamomilla)

Hol él: sok helyütt megél szabadon, nálunk leginkább az Alföldön, szikes legelőkön, réteken. Iparszerűen termesztett egyéves, fészkes virágú növény.

Küllemi leírás: Gyökere kicsiny, dúsan ágas. Szára 10-40 cm, egyenes, elágazó, hengeres. Levelei szórtan ülnek, lándzsásak, sallangosak, többféle levéltípus van alulról felfelé haladva. Virágja fészkekben, laza bogokban áll. A fészkek több mint tíz fehér sugár-, és számos sárga korongvirágból állnak. Az Alföldön április-májusban, másutt 1-2 hónappal későbben virágzik.

Milyen drog* készül belőle: a kamilla drogja maga a virág, a gyűjtés ideális ideje amikor a „mező” fehérnek látszik, és a virágpor erősen hullik.

Mit tartalmaz: 0,2- 0,7% (max. 1,4%) sötétkék, szeszkviterpén (kamazulén, bizabolol) illóolajat, flavonoidokat, glikozidokat, kumarinokat, nyálkát tartalmaz.

Mire alkalmazható a kamilla?

Illóolajai gyulladáscsökkentő hatásúak.

Külsőleg: a gőzölés enyhíti a köhögést, a légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunműködést. Szájöblögetéssel megszünteti a fogíny-, száj- és torok gyulladást. Hörghurutban inhalálószer. Szájüregi sebek, afták esetén hasznos. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas. Bőrbetegség, pattanás, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is használható.

Tea formájában: emésztőrendszeri gyulladásban jótékony, enyhíti a gyomorpanaszokat, hányingert, bélgyulladást. Menstruációs görcsök enyhítésére is használható. Fürdők formájában bevált pl. hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély esetén. Hasfájós babákat megnyugtat. Csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony a a hiperaktív gyerekekre, enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére alkalmazzák.

Fáj a feje? Ez az 5 gyógynövény segíthet - kattintson tovább!

Még mire alkalmazható? A szépségiparban gyakran használják, krémekben és egyéb készítményekben: a bőrszárazságot, viszketést, gyulladást csökkenti. Használ a hajnak, mivel fényesíti azt, a fejbőrre nyugtató hatású.

A kamilla jótékony hatásairól tudjon meg többet videónkból!

forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia

*drog: a növény gyógyászati célra alkalmazott, beszárított része


Hirdetés