ALFUZOSIN SANDOZ SR 5 mg retard tabletta

Hatóanyag:

alfuzosin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

60x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

944

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    BENIGNUS PROSTATA HYPERTROPHIA GYÓGYSZEREI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-20227/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Alfa-adrenoreceptor antagonisták

  • Gyártó:

    Sandoz Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta az alfa-adrenoreceptor-gátló szerek, vagy más néven alfa-blokkolók csoportjába tartozik.
A gyógyszert a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignus prosztata-hiperplázia) esetén fellépő közepesen súlyos és súlyos tünetek kezelésére adják. A megnagyobbodott prosztata vizeletürítési problémákat, így gyakori és nehéz vizeletürítést okozhat, különösen éjjel. Az alfa-blokkolók lazítják a prosztatában és a húgyhólyag-húgycső határán az izmokat. Ez lehetővé teszi, hogy a vizelet a hólyagból könnyebben távozhasson.
2. Tudnivalók az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedése előtt

Ne szedje az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát
- ha allergiás az alfuzozinra, egyéb kinazolinokra (pl. terazozinra, doxazozinra, prazozinra), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha olyan betegség, illetve állapot áll fenn, amely felálláskor jelentős vérnyomásesést okoz;
- ha súlyos májproblémái vannak;
- ha egyéb, az alfa-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszereket szed.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is szed. Ebben az esetben orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja vérnyomását, különösen a kezelés kezdeti időszakában;
- ha felálláskor hirtelen vérnyomáscsökkenést tapasztal. Ennek tünete az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta bevételét követően néhány órán belül a szédülés, a gyengeség, illetve a verejtékezés. Amennyiben vérnyomása leesik, feküdjön a hátára, lábát és kezét polcolja fel, vagy emelje fel egészen addig, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak. Általában ezek a tünetek csak rövid ideig tartanak és a kezelés kezdetekor lépnek fel. Általában nem kell megszakítani a kezelést.
- ha korábban volt már sztrókja vagy rövid ideig tartó sztrókhoz hasonló tüneteket észlelt, fennáll az agyi vérkeringés csökkenésének kockázata.
- ha szívbetegségben szenved
- ha régebben az alfa-blokkolók csoportjába tartozó egyéb gyógyszer szedésekor kifejezett vérnyomáscsökkenés/vagy túlérzékenységi (allergiás) reakció lépett fel Önnél. Ebben az esetben orvosa az alfuzozin-kezelést kis adagokban kezdi, és a dózist fokozatosan fogja emelni;
- ha mellkasi fájdalomban (angina pektorisz) szenved és emiatt nitrátot kap, mert ez növelheti a vérnyomásesés kockázatát. Ha az anginás panaszok kiújulnak vagy romlanak, kezelőorvosa eldönti, hogy angináját tovább kezelje nitrát tartalmú gyógyszerrel vagy leállítsa az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését.
- ha szürkehályog (a szemlencse elhomályosodása) miatti szemműtét előtt áll, tájékoztassa a műtét előtt a szemorvost arról, hogy Ön jelenleg Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát szed, vagy korábban szedett. Erre azért van szükség, mert az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta a műtét során szövődményeket okozhat, amelyek kezelhetőek, ha az orvos előre számít rájuk.
Egészben nyelje le a tablettákat. Nem szabad a tablettákat széttörni, elporítani vagy elrágni, mivel túl sok hatóanyag juthat be túl gyorsan a szervezetébe. Ez fokozhatja a mellékhatások kockázatát.
Gyermekek és serdülők
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta alkalmazása nem javallt gyermekeknél és serdülőknél.
Egyéb gyógyszerek és az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát tilos egyéb, az alfa-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszerekkel együtt szedni.
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta és egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással. Ezek közé tartozik
- a ketokonazol vagy az itrakonazol (gombás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek), valamint a ritonavir (HIV fertőzés kezelésére adott gyógyszer) tartalmú gyógyszerek;
- a vérnyomás csökkentésére adott szerek;
- a mellkasi fájdalom (angina pektorisz) tüneteinek kezelésére adott gyógyszerek (nitrátok). Ne felejtse el, hogy az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta egyéb vérnyomáscsökkentőkkel és (pl. szívbetegségek kezelésére adott) nitrátokkal együtt alacsony vérnyomáshoz vezethet.
- műtétek előtt adott érzéstelenítő gyógyszerek (általános anesztetikumok). Vérnyomása jelentősen csökkenhet. Ha műtét előtt áll, kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát szed.
- Azok a gyógyszerek, amelyekről ismert, hogy a QT távolság megnyúlását okozzák.
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát étkezéssel vagy étkezéstől függetlenül is be lehet venni.

Terhesség és szoptatás
Ez a pont nem értelmezhető, mivel az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta csak férfiak számára adható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettával végzett kezelés elején feledékennyé válhat, szédülhet, gyengének érezheti magát. Ne vezessen gépjárművet, vagy kezeljen gépet és ne végezzen balesetveszélyes tevékenységet egészen addig, amíg nincs tisztában azzal, hogy a kezelés milyen hatást fejt ki az Ön szervezetére.

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta kis mennyiségben laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta kétszer 1 retard tabletta (5 mg alfuzozin). Az első tablettát lefekvéskor vegye be. A tablettát egészben vegye be, megfelelő mennyiségű folyadékkal. Ne rágja el, ne törje össze, és ne ossza részekre a tablettát.
A készítmény szokásos adagja idősek (65 év felettiek) esetében naponta egyszer 1 retard tabletta (5 mg alfuzozin). Az első tablettát lefekvéskor vegye be. Orvosa szükség esetén napi kétszeri bevételre emelheti az adagot.
A készítmény enyhe, illetve közepesen súlyos vesekárosodásos betegek esetében naponta egyszer 1 retard tabletta (5 mg alfuzozin). Az első tablettát lefekvéskor vegye be.
Ha az előírtnál több Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát vett be
Ha nagy mennyiségű Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát vesz be, vérnyomása hirtelen leeshet, ami miatt megszédülhet, vagy akár el is ájulhat. Ha szédülni kezd, üljön vagy feküdjön le mindaddig, amíg jobban nem érzi magát. Ha a tünetek nem szűnnek meg, hívjon orvost, mivel lehet, hogy az alacsony vérnyomás miatt kórházi kezelésre van szüksége.
Ha elfelejtette bevenni az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ez hirtelen vérnyomáscsökkenéshez vezethet, különösen akkor, ha egyidejűleg vérnyomáscsökkentő szereket is szed. Az előírás szerinti időpontban vegye be a következő esedékes tablettát.
Ha idő előtt abbahagyja az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését
Ne függessze fel, illetve ne hagyja abba az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését anélkül, hogy orvosával előtte ne beszélt volna. Ha abba kívánja hagyni a kezelést vagy a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban további kérdései lennének, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha mellkasi fájdalmat érez, hagyja abba az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen kórházba. A mellkasi fájdalom (angina) általában csak akkor fordul elő, ha már volt anginája. Ez a mellékhatás 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet.
Ha olyan tüneteket észlel, mint a bőrpír és a bőrből kiemelkedő kiütések, duzzanat (a szemhéjakon, az arcon, az ajkakon, a szájon és a nyelven), nehézlégzés és nyelési nehézség, hagyja abba az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen kórházba. Ezek az angioödéma tünetei amely egy nagyon ritka mellékhatás 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet.

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta esetében az alábbi mellékhatások fordulhatnak még elő:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
Ájulás/szédülés, fejfájás, forgó érzés (vertigo), felálláskor jelentős vérnyomáscsökkenés (különösen akkor, ha a kezelést túl magas dózissal kezdik, vagy ha átmenetileg megszakítják, majd újrakezdik), hasi fájdalom, émelygés (hányinger), hasmenés, szájszárazság, gyengeségérzet, rossz közérzet.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
Álmosság érzet, az agy nem megfelelő vérellátása miatt fellépő eszméletvesztés, látászavar, gyorsabb szívverés, erős vagy szapora szívverés érzete, orrfolyás, bőrkiütés, viszketés, folyadék-visszatartás (ami kar- boka- és lábfejduzzanatot okoz), arc kipirulása, mellkasi fájdalom, kellemetlen érzés a gyomorban és emésztési zavar (diszpepszia), a vizeletürítés kontrolljának elvesztése (inkontinencia).

Nem ismert (a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokból):
Ha szürkehályog (szemlencse-homály) műtétet terveznek Önnél és Ön Alfuzisin Sandoz SR 5 mg retard tablettát használ, vagy használt korábban, a műtét során szövődmények fordulhatnak elő (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. részt).
Rendszertelen és nagyon gyors szívösszehúzódások, hányás, a normálistól eltérő májfunkciók (májproblémák, olyan tünetekkel, mint például a bőr vagy a szemfehérje besárgulása), a hímvessző tartós és fájdalmas merevedése (priapizmus), fehérvérsejtek számának csökkenése. Vérlemezkék számának csökkenése, aminek tünetei a fogíny- illetve orrvérzés, véraláfutás, elhúzódó vérzés sérüléskor, kiütés (petechiának is nevezett pontszerű vörös foltok). Agyi keringési zavarokban szenvedő betegeknél csökkent agyi vérellátás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóben fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: alfuzozin-hidroklorid (5 mg alfuzozin-hidrokloridot tartalmaz retard tablettánként).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hipromellóz, povidon, magnézium-sztearát.
Milyen az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a doboz?
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta fehér, kerek, metszett élű, bevonat nélküli tabletta.
20, 28, 30, 50, 56, 60 db vagy 60x1 db vagy 100 db vagy 180 db tabletta PVC/PVDC-alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 05. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.