KARDEGIC 100 mg por belsőleges oldathoz

Hatóanyag:

acetylsalicylic acid

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

277

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ANTITHROMBOTIKUS GYÓGYSZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-8755/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Thrombocyta-aggregatio gátlók, kivéve heparin

  • Gyártó:

    sanofi-aventis

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Kardegic por és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Kardegic por acetilszalicilsavat tartalmaz, ami gátolja a vérlemezkék egymáshoz tapadását (aggregációját), így megelőzi a vérrögök képződését.

A Kardegic por az alábbi esetekben alkalmazható:
Szív-érrendszeri betegségek vérrögképződéssel járó szövődményeinek megelőzésére és ezen betegségek halálozásának csökkentésére.
- heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) esetén,
- a szívinfarktus kialakulásának megelőzésére szív-érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetén, a kezelés előnyeinek, valamint kockázatainak (vérzéses szövődmények) gondos mérlegelését követően,
- a szívizom csökkent vérellátása miatt fellépő mellkasi fájdalom (stabil és instabil angina pektorisz) esetén a szövődmények megelőzésére és így a halálozás kockázatának csökkentésére,
- műbillentyű-beültetést követően, valamint egyéb, a vérrögképződés fokozott kockázatával járó esetekben, amikor szájon át szedhető véralvadásgátlókkal együtt kell szedni, a keringési zavar és az agyi infarktus megelőzésére, orvosi utasítás alapján.
- átmeneti agyi keringési zavar (ún. TIA - tranzitórikus iszkémiás attak) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére, orvosi utasítás alapján
- érsebészeti beavatkozások (pl. koszorúér-tágítás vagy koszorúér-műtét) előtt és után, a kezelőorvos előírása szerint.
- Pitvafibrillációban, amennyiben a kumarin-típusú szájon át szedhető véralvadásgátló kezelés ellenjavallt.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Kardegic por alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Kardegic port, ha az alábbi állapot(ok) álltak vagy állnak fenn:
- ha allergiás a szalicilátokra és a nem-szteroid gyulladásgátlókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- amennyiben Önnél korábban már előfordult asztma, vagy ahhoz társuló orrpolip, amely szalicilát vagy más nem-szteroid gyulladásgátló készítmény szedésével összefüggésben jelentkezett, vagy korábban volt már allergiás reakciója (hörgőgörcs, anafilaxiás reakciók), amit a Kardegic por hatóanyagához hasonló gyógyszerek (szalicilátok) váltottak ki.
- amennyiben Önnél korábban már előfordult masztocitózis (egy ritka allergiás betegség, melyet a bőrön megjelenő apró, barnás-vörös duzzanatok jellemez, ún. hízósejt betegség), mivel az acetilszalicilsav alkalmazása is súlyos allergiás reakciókat válthat ki (beleértve a kipirulással, alacsony vérnyomással, szapora szívveréssel és hányással kísért keringési sokkot).
- ha korábban vagy jelenleg a gyomor falának vagy a bél első szakaszának sérülése állt/áll fenn Önnél (aktív, krónikus vagy visszatérő emésztőrendszeri fekély), vagy volt már korábban gyomorvérzése vagy -perforációja, ami acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladásgátló készítmény (gyulladás, láz és fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek) szedésével összefüggésben jelentkezett.
- mindenfajta veleszületett vagy szerzett vérzékenység, ill. a vérzékenység fokozott kockázata esetén.
- a terhesség utolsó harmadában (24. hét után) (lásd a "Terhesség, szoptatás, termékenység" részt).
- nem-kontrollált súlyos szívelégtelenségben.
- súlyos májkárosodás esetén.
- súlyos vesekárosodás esetén.
- metotrexáttal egyidejű alkalmazása esetén, ha a metotrexát adagja 15 mg/hét, ill. ennél nagyobb és az acetilszalicilsavat nagy adagban, mint gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban, alkalmazzák (500 mg/adag vagy ennél nagyobb adagban, és/vagy kevesebb mint 3 g/nap adagban). Amennyiben az acetilszalicilsavat a vérlemezkék összetapadását (aggregációját) gátló kisdózisban alkalmazzák (50-375 mg/nap), együttes adagolásuk szigorú orvosi ellenőrzést igényel.
- ha egyidejűleg szájon át véralvadásgátló gyógyszert (orális antikoaguláns) is szed és a kórelőzményében gyomor-bélrendszeri fekély szerepel, valamint az acetilszalicilsavat gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban alkalmazza.
- 6 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Kardegic por alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- a Kardegic acetilszalicilsavat tartalmaz. Ellenőrizze az Ön által szedett gyógyszereket, hogy nem tartalmaznak-e acetilszalicilsavat. Amennyiben egyéb acetilszalicilsav-tartalmú készítményt is szed, a túladagolás megelőzése érdekében jelezze ezt kezelőorvosának, mivel az együttes alkalmazásuk kerülendő.
- Reye-szindróma esetén (lásd "Gyermekek és serdülők" című részt).
- örökletes G6PD (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz) enzimhiányban szenvedő betegeknek csak szigorú orvosi felügyelet mellett adható az acetilszalicilsav (egyes betegeknél vérszegénység léphet fel a vörösvérstestek szétesése miatt) (lásd "Lehetséges mellékhatások" részt).
- amennyiben fejfájás jelentkezik Önnél a nagy adagú fájdalomcsillapítók folyamatos, hosszú idejű használata során. A fejfájás kezelésére nem szabad az adagot tovább növelni.
- ha Ön rendszeresen szed fájdalomcsillapítókat, különösen, ha kombinációban alkalmazza a különböző fájdalomcsillapítókat, mivel súlyos veseműködési zavart (tartós vesekárosodás, a veseelégtelenség kockázatával) tapasztalhat.
- A Kardegic por alkalmazását a tervezett műtét (kis műtét esetén is, például foghúzás) előtt 4-8 nappal abba kell hagyni a vérzés lehetséges kockázata miatt (kivéve szívkoszorúér-plasztika előtt, lásd 1. pont). Kezelőorvosa fogja eldönteni, minden esetben egyedi mérlegelést követően, hogy a beavatkozás előtt mikor hagyja abba a kezelést.
- ha a kórelőzményében gyomor- és nyombélfekély, illetve emésztőrendszeri vérzés, gyomorgyulladás szerepel, fokozott óvatosság ajánlott.
Emésztőrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás (perforáció) jelentkezhet a kezelés során minden előzetes tünet vagy hasonló kórelőzmény nélkül is, és kialakulásuk az adaggal arányosan növekszik. Ennek kockázata fokozott az idősebb és az alacsony testtömegű betegek esetében és azoknál a betegeknél, akiket egyidejűleg egyéb véralvadásgátlókkal is kezelnek (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Kardegic por" című részt), illetve akiknek korábban volt már emésztőrendszeri fekélye, különösen, ha ahhoz vérzés/perforáció is társult.
Emésztőrendszeri vérzés esetén, vérhányás, véres- vagy szurokszéklet jelentkezésekor a kezelést azonnal abba kell hagyni.
- ha Ön enyhe és középsúlyos vese- és májkárosodásban szenved, fokozott óvatosság ajánlott.
- asztmában, idült légúti megbetegedésben szenvedőknél (különösen magas láz vagy orrpolip fennállása esetén) - a többi beteghez képest - a nem-szteroid gyulladásgátlók gyakrabban válthatnak ki asztmás rohamot, vagy egyéb allergiás reakciókat: a bőr vagy nyálkahártya lokális duzzanatát (Quincke-ödéma) vagy csalánkiütést. Ebben az esetben a Kardegic alkalmazása ellenjavallt (lásd a "Ne alkalmazza a Kardegic port..." című részt)
- ha erősebb vagy kóros menstruációs vérzés (metrorrágia vagy menorrágia) jelentkezik Önnél, mert a havi vérzés intenzitása és tartama fokozódhat.
- vérzés kockázatával társítható gyógyszerek: véralvadásgátlókkal, a vérlemezkék összecsapódását gátló, illetve a vérrög feloldására alkalmazott szerekkel egyidejűleg alkalmazva a Kardegic por fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását (ennek következtében a vérzések kialakulásának kockázatát), ezért csak az orvos kifejezett utasítására és szigorú orvosi kontroll mellett szedhető, ill. alkalmazható (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Kardegic por" című részt).
- az acetilszalicilsav befolyásolja a húgysav kiürülését: nagy adagokban (napi 5 g felett) növelheti a veséken keresztül történő kiválasztását (urikozúriás hatás), míg nagyon alacsony adagokban (napi 1-2 g) csökkentheti azt (például köszvényben tovább növelheti a vérben a húgysavszintet). Ennek megfelelően ez a gyógyszer nem javasolt a súlyos köszvényben szenvedő betegeknek.
- ha Ön a pajzsmirigy-alulműködésére (hipotireózis) levotiroxint szed, a Kardegic alkalmazása kerülendő (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Kardegic por" című részt). A Kardegic növelheti a pajzsmirigyhormonok mennyiségét a vérben, ezért kezelőorvosa ezeket rendszeresen ellenőrizni fogja.
- ha Ön terhes, feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával, hogy hogyan szedheti ezt a gyógyszert a terhesség első és második harmadában (lásd "Terhesség szoptatás és termékenység" című részt). A terhesség utolsó harmadában ezt a gyógyszert nem szabad alkalmazni (lásd a "Ne alkalmazza ezt a gyógyszert" című részt)
- ha Ön szoptat: a szoptatás alatti alkalmazása nem javasolt. Amennyiben alkalmazása feltétlenül szükséges, a szoptatást abba kell hagyni (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység" című részt).

A Kardegic 100 mg por belsőleges oldathoz, a hatóanyag-tartalom mennyisége miatt, nem alkalmas hatékony fájdalomcsillapításra.

Gyermekek és serdülők
Acetilszalicilsav alkalmazása gyermekeknél csak kizárólag orvosi rendelvényre és csak akkor megengedett, ha egyéb gyógyszerek hatása nem kielégítő. A gyermekeket, különösen a kezelés elején, gondosan ellenőrizni kell a szalicilsav-mérgezés elkerülése érdekében.

A Reye-szindróma egy nagyon ritka életveszélyes betegség, főleg az idegrendszer és a máj károsodásával, melyet acetilszalicilsavval kezelt, vírusfertőzés (kiváltképp bárányhimlő, illetve megfázásos betegségek) tüneteit mutató gyermekekben figyeltek meg. Az ilyen tüneteket mutató beteg gyermekeknek és serdülőknek kizárólag orvosi utasításra adható acetilszalicilsav, miután a többi kezelés eredménytelennek bizonyult.
Amennyiben folyamatos hányás, tudatzavar vagy kóros viselkedés jelentkezik, az acetilszalicilsav kezelést azonnal abba kell hagyni.

A Kardegic por 6 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére nem alkalmazható.

Gyermekek esetében, a vérlemezkék összecsapódását gátló acetilszalicilsav-kezelés adagja 1-5 mg/testtömeg-kilogramm, ezért a Kardegic 100 mg por helyett egyéb, megfelelően adagolható készítmény alkalmazása javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Kardegic por
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Kardegik por és egyéb gyógyszerek az együttes alkalmazásuk során befolyásolhatják egymás hatását:
- Abciximab, acetilszalicilsav, klopidogrel, epoprosztenol, eptifibatid, iloproszt és iloproszt trometamol, tiklopidin és tirofiban, mivel ezek a gyógyszerek megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását. A vérlemezkékre ható különböző gyógyszerek egyidejű alkalmazása növeli a vérzés kockázatát csakúgy, mint együttadásuk heparinnal (vagy hasonló hatóanyagokkal), vagy az orális antikoagulánsoknak nevezett gyógyszerekkel vagy más, trombolitikumoknak nevezett gyógyszerekkel (a vérrögök kiaalakulásának megelőzésére alkalmazott gyógyszerek). Ha ezeket a gyógyszereket a Kardegic porral együtt szedi, kezelőorvosa bizonyos ellenőrzéseket fog végezni.

Nem alkalmazható együtt a következő gyógyszerrel:
- 15 mg/hét, vagy ennél nagyobb adagú metotrexáttal (ennek mellékhatásai, különösen a vérsejtekre kifejtett hatásai, felerősödnek), amennyiben az acetilszalicilsavat nagy adagban (gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban (500 mg/adag vagy ennél nagyobb adagban, és/vagy kevesebb mint 3 g/nap adagban)) alkalmazzák.
- szájon át szedhető véralvadásgátlókkal (pl. warfarin), amennyiben az acetilszalicilsavat nagy adagban (gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban) alkalmazzák és korábban előfordult Önnél gyomor-bélrendszeri fekély.

Együttadása nem javasolt:
- tiklopidinnel (vérlemezkék összecsapódását gátló gyógyszer): a vérzés veszélye fokozódik. Amennyiben az egyidejű alkalmazás nem kerülhető el, kezelőorvosa rendszeres ellenőrzéseket fog végezni.
- klopidogrellel (szív- és keringési betegségek kezelésére használt gyógyszer): a vérzés veszélye fokozódik. Amennyiben az egyidejű alkalmazás nem kerülhető el, kezelőorvosa rendszeres ellenőrzéseket fog végezni.
- szájon át szedhető véralvadásgátlókkal (pl. warfarin), amennyiben az acetilszalicilsavat a vérlemezkék összetapadását gátló adagban alkalmazzák és korábban előfordult Önnél gyomor-bélrendszeri fekély, mivel a vérzés veszélye fokozódik.
- egyes húgysavszint-csökkentőkkel (pl. benzbromaron, probenicid): csökkenhet ezen gyógyszerek húgysavürítő hatása, valamint ezek a gyógyszerek csökkentik az acetilszalicilsav kiválasztását és növelik a palzmaszintjét.
- bárányhimlő elleni védőoltás beadását követő 6 hét elteltéig az acetilszalicilsav alkalmazása nem javasolt. Reye-szindróma (súlyos agyi és májeltérések, különösen gyermekek esetében) kialakulását tapasztalták a varicella fertőzésben történt acetilszalicilsav adása után - lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").
- pemetrexeddel (bizonyos típusú rákos megbetegedések esetén alkalmazott gyógyszer): a Kardegic por növelheti a pemetrexedtoxicitás kockázatát. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön egészségi állapotát.
- levotiroxin (a pajzsmirigy betegségeinek és működési zavarainak kezelésére szolgáló gyógyszer): a Kardegic por befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonok mennyiségét a vérben, ezért kezelőorvosa ellenőrizni fogja a pajzsmirigyhormonok szintjét.
- úgynevezett szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók (SSRI - citaloprám, eszcitaloprám, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, szertralin, depresszió elleni szerek): növelik a vérzés kockázatát, különösen az emésztőrendszer felső szakaszában.
- pentoxifillin (a vérlemezkék összecsapódását gátló gyógyszer): a vérzés veszélye fokozódik.

Fokozott óvatosság ajánlott a következő gyógyszerekkel való együttes alkalmazás esetén:
- olyan gyógyszerek, amelyek növelik a vérzés kockázatát, mint például:
-- klopidogrel, amennyiben a kombinációt (a szívizom heveny oxigénhiányos állapotát okozó kórképekben) a jóváhagyott indikáció alapján alkalmazzák: a vérzés kockázata miatt klinikai ellenőrzés javasolt.
-- heparin (és a hasonló hatóanyagok) véralvadásgátló dózisban, megelőzés céljából alkalmazva, amennyiben Ön 65 évesnél fiatalabb, és egyéb véralvadásgátló szereket is szed. Ha a Kardegic porral együtt heparint is kell alkalmaznia, kezelőorvosa bizonyos ellenőrző vizsgálatokat fog végezni.
-- heparin (és a hasonló hatóanyagok) terápiás dózisban, vagy ha Ön 65 éves vagy idősebb, függetlenül a heparin dózisától és az acetilszalicilsavat vérrögképződést gátló adagban szedi.
-- szájon át szedhető véralvadásgátlók (acetilszalicilsav vérrögképződést gátló adagja mellett)
-- véralvadékot "feloldó" szerek (trombolitikumok, például sztreptokináz).
-- egyéb nem-szteroid gyulladásgátlók (például diklofenák): fokozódik az emésztőrendszeri fekélyek és vérzések kockázata.
- gyomorsav-csökkentők és aktív szén: csökkentik az acetilszalicilsav emésztőrendszeri felszívódását, ezért, amennyiben lehetséges, az acetilszalicilsav és a gyomorsav-csökkentők alkalmazása között legalább 2 óra teljen el,
- 15 mg/hét, vagy ennél nagyobb adagú metotrexáttal (ennek mellékhatásai, különösen a vérsejtekre kifejtett hatásai, felerősödnek), amennyiben az acetilszalicilsavat a vérlemezkék összetapadását gátló adagban (50-375 mg/nap) alkalmazzák. Kezelőorvosa rendszeresen - a kezelés elején hetente - ellenőrizni fogja az Ön vérképét, véralvadási paramétereit, különösen ha Ön idős, vagy vesebeteg.
- 15 mg/hét-nél alacsonyabb adagú metotrexáttal, amennyiben az acetilszalicilsavat gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító adagban (500 mg/adag vagy ennél nagyobb adagban, és/vagy kevesebb mint 3 g/nap adagban) alkalmazzák, mivel a metotrexát mellékhatásai, különösen a vérsejtekre kifejtett hatásai, felerősödnek. Kezelőorvosa, különösen a kezelés első heteiben, és ha Ön idős vagy vesebeteg, elvégez bizonyos ellenőrző vizsgálatokat.
- vízhajtók és egyes vérnyomáscsökkentők (pl. az ACE-gátlók, angiotenzinreceptor-blokkolók, stb.): nő a vesekárosodás kockázata, valamint a vérnyomáscsökkentő hatásuk gyengülhet.
- vércukorszint-csökkentő gyógyszerek (pl. inzulin vagy szulfonilureák): fokozódik a vércukorszint-csökkentő hatás. A vércukor-értékek fokozott ellenőrzése ajánlott.
- nikorandillal (mellkasi fájdalom (angina) megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszer), mert a Kardegic por együttes alkalmazásával fokozódhat a gyomor-bélrendszeri fekélyek, perforáció és vérzés kialakulásának kockázata.
- interferon-alfa (az immunrendszerre ható gyógyszer): az interferon-alfa hatása csökkenhet.
- digoxin (szívbetegségek kezelésére alkalmazzák), lítium, barbiturátok (pszichiátriai kórképekben alkalmazzák), valproinsav alapú gyógyszerek (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer): az acetilszalicilsav növelheti ezeknek a gyógyszereknek a mennyiségét a vérben. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön vérszintjét.
- ibuprofén (fájdalomcsillapításra alkalmazzák): csökkentheti az acetilszalicilsav vérrögképződést gátló hatásáthatását.
- metamizol (fájdalomcsillapításra alkalmazott gyógyszer): csökkenheti az acetilszalicilsav vérrögképződést gátló hatását, ezért fokozott óvatossággal, a kezelőorvos javaslata alapján alkalmazható azoknál a betegeknél, akik az acetilszalicilsavat kis adagban, szívbetegségek megelőzésére (kardioprotektív céllal) szedik.
- glükokortikoidok (kivéve a hidrokortizont), gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek: az acetilszalicilsav fájdalom- és lázcsillapító adagjaival együttesen alkalmazva fokozzák a vérzés kialakulásának kockázatát.
- acetazolamid (magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszer): a Kardegic porral való együttes alkalmazás esetén fennáll a hányás, szapora szívverés (tahikardia), gyors és mély légvétel (hiperpnoe), mentális zavartság, fáradtság, levertség (rendkívüli álmosság), aluszékonyság, zavartság, hiperklorémiás metabolikus acidózis (a vér savtartalmának túlzott növekedése) kialakulásának fokozott kockázata.
- tenofovir (bizonyos vírusfertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer): a Kardegic por együttes alkalmazása tenofovirrel növelheti a veseproblémák (veseelégtelenség) kialakulásának kockázatát, ezért kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön vesefunkcióját.

A Kardegic por egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Az alkohol, amennyiben acetilszalicilsav szedésével egyidejűleg fogyasztják, növelheti a gyomor és bélrendszer károsodásának kockázatát, illetve befolyásolja a véralvadási tesztek eredményét (megnyújtja a vérzési időt). Ennek megfelelően az acdetilszalicilsav-kezelés alatt és azt követően 36 óráig kerülni kell az alkohol és az alkoholtartalmú italok fogyasztását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A terhesség utolsó harmadában (24. hét után) nem szabad alkalmazni az acetilszalicilsavat.

A terhesség más szakaszaiban a Kardegic por hosszútávú alkalmazása csak a kezelőorvos javaslata alapján lehetséges, mivel az acetilszalicilsav okozhat:
- vérzéseket az anyánál és a magzatnál egyaránt
- elhúzódó vajúdást és szülést
- szívproblémákat az újszülöttnél (a Botallo vezeték idő előtti elzáródása)

A Kardegic por káros hatással lehet a terhességre és/vagy az újszülött fejlődésére.

A Kardegic por alkalmazása a terhesség korai szakaszában fokozhatja a vetélés, a hasfalhasadék (gasztroszkízis) és szívrendellenességek kialakulásának kockázatát.

A terhesség első és második harmadában (24. hét végéig) csak akkor adhatók acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerek, ha feltétlenül szükségesek.
A terhesség 24. hetéig acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert szedő nők esetében a lehető legalacsonyabb dózist, a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.

A terhesség 24. hetét követően a Kardegic porhoz hasonló gyógyszerek (prosztaglandin-szintézis gátlók) az alábbi kockázatoknak tehetik ki a magzatot:
- szív- és tüdőproblémák (a Botallo vezeték idő előtti záródása és a tüdőkeringésben fellépő magas vérnyomás, úgynevezett pulmonális hipertónia);
- akár súlyos veseproblémák (vesekárosodás, amely veseelégtelenséghez és kevés magzatvíz kailakulásához vezethet).

A terhesség végén az anyánál és az újszülöttnél kialakulhat:
- a vérzési idő megnyúlása, ami az acetilszalicilsav nagyon alacsony adagjainak alkalmazását követően is előfordulhat;
- a méhösszehúzódások gátlása, amely késleltetheti a szülést vagy elhúzódó vajúdást eredményezhet.

Szoptatás
Az acetilszalicilsav kiválasztódik az anyatejbe.
Szoptatás alatt a Kardegic por alkalmazása nem javasolt, mivel növelheti a savak mennyiségét a vérben (acidózis), illetve a vérzés (vérzéses szindróma) kockázatát az újszülöttben. Amennyiben alkalmazása mégis szükséges, akkor a szoptatást fel kell függeszteni.

Termékenység
A Kardegic por (napi 500 mg vagy ennél nagyobb adagban) azon gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a női termékenységet, az ovulációra hatva. A kezelés abbahagyása után azonban ez a hatás elmúlik.
Alkalmazása megfontolandó olyan nők esetében, akik teherbe kívánnak esni.
Olyan nők esetében, akiknek nehézségeik vannak a teherbeeséssel, vagy meddőség miatti kivizsgálás alatt állnak, az acetilszalicilsav-kezelés felfüggesztése megfontolandó.

A Kardegic por nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tasakonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességek romlását nem észlelték a Kardegic por alkalmazása mellett.


3. Hogyan kell alkalmazni a Kardegic port?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek:
A tasakok tartalmát egy pohár vízben kell feloldani és azonnal meg kell inni.
A por gyorsan és teljesen feloldódik.

A különböző szív- és érrendszeri betegségek esetén, a Kardegic port kizárólag az orvos utasítása szerinti adagolásban és időtartamig szabad szedni.

A készítmény ajánlott adagja
- Szívinfarktus kockázatának csökkentésére a szív-érrendszeri betegségekre hajlamosító tényezőkkel rendelkező betegek esetében: naponta 1 tasak Kardegic 100 mg por.

- Szívinfarktus és koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom esetén, a tünetek fellépte után azonnal: naponta egyszer 3 tasak Kardegic 100 mg por 2-3 napig, majd fenntartó kezelésként naponta 1 tasak Kardegic 100 mg por.

- Agyi infarktus esetén a tünetek megjelenését követő 48 órán belül: a kezdő adag 1-3 tasak Kardegic 100 mg por, majd ezt követően folyamatosan napi 1 tasak Kardegic 100 mg por a fenntartó adag.

- Koszorúér-tágítás (koronária angioplasztika) előtt 48 órával és egyéb érsebészeti beavatkozások után - kizárólag orvosi utasításra: naponta egyszer 3 tasak Kardegic 100 mg por, majd a beavatkozást követően folyamatosan, naponta 1 tasak Kardegic 100 mg por.

- Pitvarfibrilláció (szívritmuszavar) esetén: naponta egyszer 3 tasak Kardegic 100 mg por

- Műbillentyű-beültetést követően vagy a keringési zavar és agyi infarktus megelőzésére azon betegeknél, akiknél magas a vérrögképződés veszélye: naponta 1 tasak Kardegic 100 mg por.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekeknél a vérlemezkék összetapadását gátló kezelés adagja 1-5 mg/testtömeg-kg, ezért a Kardegic 100 mg por belsőleges oldathoz gyógyszer helyett egyéb, megfelelően adagolható készítmény alkalmazása javasolt.

Ha az előírtnál több Kardegic port alkalmazott
Túladagolás leginkább idős egyének, illetve gyermekek esetében fordulhat elő, és ezekben az esetekben halálos szövődmény is előfordulhat. A túladagolás különösen gyermekek esetében súlyos vércukorszint-csökkenést eredményezhet, és végzetes mérgezést is okozhat.

Túladagolás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A megfelelő orvosi beavatkozás felnőttek és gyermekek esetében egyaránt nélkülözhetetlen még akkor is, ha a túladagolás jelei és tünetei aktuálisan nem észlelhetőek.

Heveny túladagolás tünetei: fülcsengés, halláscsökkenés, fejfájás, szédülés, hányinger, zavartság.
Súlyosabb esetben: láz, légzésszám-fokozódás (hiperventiláció), a sav-bázis-egyensúly zavarai, kóma, keringési és légzési elégtelenség, a vércukorszint veszélyes szintre csökkenése (hipoglikémia).

Idült túladagolás tünetei: gyomor-bélrendszeri vérzések, fekélyek, vérzékenység.
Szédülés, fülcsengés, különösen gyermekeknél és idősebb betegeknél a túladagolás jele lehet.

Az acetilszalicilsav heveny és idült túladagolása során, illetve az acetilszalicilsavval szembeni túlérzékenység esetén életet veszélyeztető, nem szív eredetű tüdővizenyő (tüdőödéma) is jelentkezhet.
Ilyen esetben sürgősségi, speciális intézeti ellátás szükséges, tehát a tünetek jelentkezése esetén azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Kardegic port
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Kardegic por szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését a kezelőorvos megkérdezése nélkül.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az acetilszalicilsavval szembeni esetleges egyéni allergiás reakciók tüneteinek jelentkezése esetén a Kardegic por alkalmazását azonnal abba kell hagyni:
- vizenyő (ödéma), csalánkiütés, hörgőgörcs (bronchospazmus: a hörgőizmok görcsös összehúzódása), asztma (a hörgők gyulladása és összehúzódása) (allergiás reakciók)
- a bőr alatti szövetek duzzanata, érintheti a kezek, lábak, szemhéjak, ajkak vagy a nemi szervek egy részét vagy egészét, esetenként a száj, torok vagy a légutak nyálkahártyáját is (angioödéma),
- hideg verítékezés, vérnyomásesés, szédülés, gyengeség, hányinger, bőrelszíneződés és fulladás. Ehhez társulhat még arcduzzanat, viszketés, szívtáji szorítás, heves szívdobogás és a végtagok hidegérzete (anafilaxiás reakciók/anafilaxiás sokk, a túlérzékenység okozta súlyos, életveszélyes tünetegyüttes, mely a szervezet egészére kiterjed).
- Reye-szindróma
Lázas gyermekeknél, légúti vírusfertőzések vagy bárányhimlő fennállása esetén a Reye-szindróma kialakulásának fokozott a kockázata, melynek tünetei: tartós hányás, tudatzavar vagy kóros viselkedés. Ilyen tünetek jelentkezése esetén az Kardegic por alkalmazását azonnal abba kell hagyni (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).

Egyéb, nem ismert gyakoriságú mellékhatások (előfordulási gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- fokozott vérzékenységre utaló tünetek (a kezelés abbahagyását követő 4-8 napig jelentkezhetnek): fogínyvérzés, orrvérzés, apró bevérzések a bőrön és nyálkahártyákon, véraláfutások, húgyúti/nemi szervi vérzések, gyomor és bélrendszeri vérzés, mely a hányadékban vagy a székletben jelenik meg (vérhányás, véres széklet), következményes vashiányos vérszegénységgel. A vérzési idő megnyúlik, és ezen idő alatt megnő a műtéti vérzés veszélye is.
- koponyaűri vérzés szintén előfordulhat. A koponyaűri vérzés halálos kimenetelű lehet, különösen idősek esetében.
- alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia)
- a vérsejtek számának akár súlyos fokú csökkenése (pancitopénia, bicitopénia, agranulocitózis, neutropénia, leukopénia), vörösvértestszám-csökkenés (vérszegénység, aplasztikus anémia)
- csontvelő-elégtelenség
- vérsejtek szétesése miatti vérszegénység (hemolitikus anémia) glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (D6PD) enzimhiányban szenvedő betegeknél
- fülcsengés, halláscsökkenés, süketség, fejfájás, szédülés a hosszú idejű, nagydózisú kezelés esetén jelentkezhetnek (rendszerint túladagolás tünetei). Ezen tünetek jelentkezésekor azonnal forduljon orvoshoz, aki eldönti, hogy a gyógyszer szedését azonnal abba kell-e hagyni)
- gyomorfekély és/vagy a gyomor átfúródása, emésztőrendszeri gyulladások, időszakos kisfokú vagy kifejezett emésztőszervi vérzések következményes vashiányos vérszegénységgel. Ezek a vérzések gyakrabban fordulnak elő nagyobb adagoknál, és felléphetnek figyelmeztető tünetekkel, vagy azok nélkül is, illetve ha a kórtörténetben korábban nem, vagy már szerepelt súlyos emésztőrendszeri esemény.
Ezen mellékhatások előfordulásának valószínűsége párhuzamosan nő a dózissal. Egyéb emésztőszervi mellékhatások is jelentkezhetnek az acetilszalicilsav bármilyen adagjának alkalmazásakor figyelmeztető tünetekkel, vagy azok nélkül is, illetve olyan betegeknél, akiknek a kórtörténetében korábban nem, vagy már szerepelt súlyos emésztőrendszeri betegség.
Ilyen mellékhatások lehetnek a nyelőcső, a vékony- és vastagbél fekélye, gyulladása, átfúródása, gyomornyálkahártya-gyulladás, nyombélgyulladás.
- akut hasnyálmirigy-gyulladás az acetilszalicilsavval szembeni túlérzékenységgel összefüggésben
- hasi fájdalom, emésztési zavarok (diszpepszia),
- nyombélfekély
- a májenzimek értékének emelkedése, májkárosodás, főleg a májsejtek szintjén, idült májgyulladás
- mindig ugyanazon a helyen jelentkező kiütés a bőrön (ún. fix gyógyszerkiütés), bőrreakciók,
- nem szív eredetű tüdőödéma (heveny vagy idült túladagolás, illetve túlérzékenység esetén
- vesebetegségek (veseelégtelenség)
- allergiás eredetű szívkoszorúér görcs (Kounis-szindróma), az acetilszalicilsavra adott allergiás reakcióként
- érgyulladás (vaszkulitisz), beleértve az ún. Henoch-Schönlein purpurát is (allergiás eredetű érgyulladás, általában az alsó végtagokon és a tomporon jelentkező jellegzetes bőrkiütés, amely apró csalánkiütésekkel, vörös foltokkal vagy dudorokkal kezdődik, ezek idővel lilás, zúzódásszerű sérülésekké változnak), bevérzések, vérzések (súlyos vérvesztés), amelyek végzetes kimenetelűek lehetnek
- az acetilszalicilsav megnyújthatja a vajúdás idejét, késleltetheti a szülést
- vér megjelenése az ondóban (hematospermia)
- ödéma (szövetközti vizenyő) az acetilszalicilsav (gyulladásgátlásra szolgáló) nagyobb adagjainak alkalmazása esetén.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Kardegic port tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomaglás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Kardegic por?
- A készítmény hatóanyaga: Egy tasak 100 mg acetilszalicilsavat (180 mgDL-lizin-acetilszalicilát formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: ammónium-glicirrizinát, mandarin aroma, glicin

Milyen a Kardegic por külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: Fehér vagy halványsárga, szagtalan por, enyhén mandarin ízzel.
Csomagolás: 204,6 mg por laminált (papír/Al/LDPE) tasakban.
30 db tasak dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 10. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.