LIVIAL 2,5 mg tabletta

Hatóanyag:

tibolone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x28

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

tibolone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

3x28

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ESTROGENEK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-20953/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Egyéb estrogenek

  • Gyártó:

    Organon Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Livial és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Livial egy hormonpótló gyógyszer (HRT = angolul: hormone replacement therapy = hormonpótló kezelés).
A Livial tibolont tartalmaz, egy olyan hatóanyagot, amely kedvező hatást gyakorol a test különböző szöveteire, mint pl. az agyra, a hüvelyre és a csontokra. A Livialt menopauzát követően alkalmazzák azoknál a nőknél, akiknek az utolsó természetes menzesze óta legalább 12 hónap eltelt.

A Livial alkalmazása:

A menopauzát követően jelentkező tünetek enyhítése
A menopauza során a női szervezet által termelt ösztrogénhormon mennyisége lecsökken. Ez olyan tüneteket okozhat, mint pl. az arc, a nyak vagy a mellkas kipirulása (hőhullámok). A Livial enyhíti ezeket a menopauzát követő tüneteket. Önnek csak abban az esetben fognak felírni Livialt, ha a tünetei súlyosan megnehezítik a mindennapi életét.

Az oszteoporózis megelőzése
A menopauzát követően a nők egy részének törékennyé válnak a csontjai (úgynevezett oszteoporózis alakul ki).
Beszélje meg kezelőorvosával a rendelkezésre álló lehetőségeket.
Ha az oszteoporózis következtében Önnél fokozott a csonttörés kockázata, és más gyógyszerek nem megfelelőek Önnek, alkalmazhat Livialt a menopauzát követő oszteoporózis kialakulásának megelőzése céljából.

A 6. pontban -"A csomagolás tartalma és egyéb információk"- további információkat találhat a Livialról, és arról, hogy mire használják.


2. Tudnivalók a Livial alkalmazása előtt

Kórtörténet és rendszeres orvosi vizsgálatok
A HRT-nek (hormonpótló kezelésnek), illetve a Livial alkalmazásának veszélyei is vannak, amit mérlegelni kell az alkalmazás elkezdéséről vagy folytatásáról történő döntéskor.

Korlátozott a tapasztalat a korai menopauza esetén (petefészek-elégtelenség vagy műtét miatt) történő kezeléssel kapcsolatosan. Amennyiben Önnél korai menopauza áll fenn, a hormonpótló kezelés, illetve a Livial alkalmazásának veszélyei különbözőek lehetnek. Beszéljen orvosával.

Mielőtt a HRT-t (hormonpótló kezelést), illetve a Livial-kezelést elkezdené (vagy újrakezdené), kezelőorvosa ki fogja kérdezni Önt saját és családja korábbi betegségei felől. Kezelőorvosa úgynevezett fizikális vizsgálat elvégzése mellett is dönthet, melybe beletartozik melleinek megvizsgálása és belső vizsgálat is, ha szükséges.

Ha a Livial-kezelést elkezdte, rendszeresen ellenőriztesse magát kezelőorvosával (legalább évente egyszer). Ezen alkalmakkor kezelőorvosával megbeszélhetik a Livial-kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.
Kezelőorvosa javaslatának megfelelően rendszeresen járjon emlőszűrésre.

Ne alkalmazza a Livialt,
ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos az alábbi pontok bármelyikét illetően, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené alkalmazni a Livialt.
Ne alkalmazza a Livialt,
- ha Önnek emlőrákja van, vagy volt valaha, illetve, ha ez Önnél gyaníthatóan fennáll.
- ha Önnek ösztrogénre érzékeny rákja van, mint pl. a méhnyálkahártya (endometrium) rákja, illetve, ha ez Önnél gyaníthatóan fennáll.
- ha Önnek megmagyarázatlan hüvelyi vérzése van.
- ha méhnyálkahártyája túlzottan megvastagodott (endometrium hiperplázia), és nem áll emiatt kezelés alatt.
- ha van, vagy volt valaha vérrög a vénájában (trombózis), pl. a lábában (mélyvénás trombózis) vagy a tüdejében (tüdőembólia).
- ha Önnek véralvadási zavara van (úgymint protein C-hiány, protein S-hiány vagy antitrombinhiány).
- ha jelenleg, vagy a közelmúltban előfordult Önnél artériában keletkezett vérrög okozta betegség, mint pl. szívinfarktus, agyi érkatasztrófa (sztrók) vagy angina.
- ha van, vagy volt valaha májbetegsége és a máj működését mérő vizsgálatok értékei nem tértek vissza a normális szintre.
- ha a "porfíria" nevű, ritka vérproblémában szenved, mely örökletes.
- ha allergiás a tibolonra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön terhes, vagy úgy véli, hogy terhes lehet.
- ha Ön szoptat.
Amennyiben a fenti állapotok bármelyike első alkalommal jelentkezik Önnél a Livial-kezelés során, azonnal hagyja abba alkalmazását, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés megkezdése előtt közölje kezelőorvosával, ha a következő problémák bármelyike valaha előfordult Önnél, ugyanis ezek visszatérhetnek, illetve súlyosbodhatnak a Livial-kezelés során. Ez esetben gyakrabban kell orvosi ellenőrzésre járnia:
- mióma a méhében;
- méhnyálkahártya növekedése a méhen kívül (endometriózis), avagy a méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia);
- vérrögképződés fokozott veszélye (Lásd "Vérrögök a vénában (trombózis)");
- ösztrogénérzékeny rák keletkezésének fokozott veszélye (pl. ha édesanyjánál, leánytestvérénél vagy nagyanyjánál emlőrák fordult elő);
- magas vérnyomás;
- májrendellenesség, pl. jóindulatú májdaganat;
- cukorbetegség;
- epekövesség;
- migrén, vagy súlyos fejfájások;
- az immunrendszer olyan megbetegedése, mely sok szervet érint (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE);
- epilepszia;
- asztma;
- a dobhártyát és a hallást érintő betegség (otoszklerózis);
- nagy mennyiségű zsír a vérében (trigliceridek);
- vesebetegség, illetve szívbetegség miatti folyadékvisszatartás.

Hagyja abba a Livial alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához
Amennyiben a következők bármelyikét észleli HRT (hormonpótló kezelés), illetve Livial alkalmazása során:
- bármelyik, a "Ne alkalmazza a Livialt" résznél említett állapot;
- bőrének, illetve szemfehérjéjének besárgulása (sárgaság). Ez májbetegség jele lehet.
- a vérnyomás hirtelen megemelkedése (melynek tünetei lehetnek a fejfájás, a fáradtság és a szédülés);
- migrénszerű fejfájás, mely először fordul elő;
- ha Ön teherbe esik;
- ha vérrögképződés jeleit fedezi fel, mint pl.:
-- a lábak fájdalmas megduzzadása és vörössége;
-- hirtelen mellkasi fájdalom;
-- légzési nehézség.
További információkért lásd "Vérrögök a vénában (trombózis)".

Figyelem: A Livial nem fogamzásgátló. Amennyiben 12 hónapnál kevesebb idő telt el az utolsó menzesze óta, vagy 50 évesnél fiatalabb, lehet, hogy használnia kell fogamzásgátlót is a terhesség elkerülése érdekében. Kérje kezelőorvosa tanácsát.

A hormonpótló kezelés és a rák

A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya rákja (endometriumrák)
Történtek bejelentések és klinikai vizsgálatok a méhnyálkahártya sejtjeinek fokozott növekedésével vagy rákos elfajulásával kapcsolatban, Livial-kezelésben részesülő nőknél. Minél tovább tart a kezelés, annál fokozottabb a méhnyálkahártyában kialakuló rák kockázata.

Rendszertelen vérzés
Előfordulhat, hogy rendszertelen vagy pecsételő vérzést észlel, különösen a Livial-kezelés megkezdését követő első 3-6 hónap során.

Ha azonban a rendszertelen vérzés vagy pecsételés:
- az első 6 hónap elteltével is fennáll,
- a Livial-kezelés 6. hónapját követően jelentkezik,
- a Livial-kezelés felfüggesztését követően is fennáll,
mielőbb jelentkezzen kezelőorvosánál.

Emlőrák
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a tibolon alkalmazása növeli az emlőrák kockázatát. A fokozott kockázat attól függ, hogy mennyi ideig alkalmazza a tibolont. A hormonpótló kezelést elemző vizsgálatok eredményei szerint a hormonpótló kezelés befejezése után a fokozott kockázat idővel csökken, de a kockázat 10 évig vagy még tovább is fennállhat, ha több mint 5 évig kapott hormonpótló kezelést. Nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy a kockázat fennmarad-e a tibolon leállítása után, de ez nem zárható ki.
Összehasonlítás
Livialt alkalmazó nők esetében a kockázat kisebb, mint kombinált HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő nők esetében, és hasonló a kizárólag ösztrogént tartalmazó HRT (hormonpótló kezelés) kockázatához.

Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a következő változások bármelyikét tapasztalja:
- gödröcskés behúzódás vagy bemélyedés a bőrön;
- a mellbimbó alakváltozása;
- tapintható, vagy látható csomók.

Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztogén tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kismértékben emelkedett kockázatával jár.

A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelést nem kapó nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt. Az 5 évig hormonpótló kezelést kapó nőknél 2000-ből 3 eset fordul elő (vagyis 1 esettel több).

A Livial alkalmazása esetén a petefészekrák megnövekedett kockázata hasonló a hormonpótló kezelés más típusainak alkalmazása esetén jelentkező kockázattal.

A HRT (hormonpótló kezelés) hatása a szívre és a keringésre

Vérrögök a vénában (trombózis)
A vénákban történő vérrögképződés kockázata 1,3 - 3-szor magasabb a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülők körében, mint az azt nem alkalmazóknál, főleg a kezelés első évében.

A vérrögök súlyos bajt okozhatnak, ha bejutnak a tüdőbe, akkor az mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is eredményezhet.
Nagyobb esélye van a vérrögképződésre a kor előrehaladtával, továbbá, ha Önnél fennáll az alábbiak valamelyike. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következők bármelyike igaz Önre:
- Ön jelenleg terhes, vagy a közelmúltban szült;
- ösztrogént szed;
- komoly műtét, sérülés vagy betegség miatt nem tud sokat gyalogolni (lásd a 3. pontot is, "Ha műtétre van szüksége");
- ha Ön kifejezetten túlsúlyos (testtömegindex (BMI) >30 kg/m2);
- ha Önnek véralvadási problémái vannak, mely vérrögképződést megelőző gyógyszerrel történő, tartós kezelést igényel;
- ha a közeli vérrokonai közül bárkinél alakultak már ki vérrögök a lábban, tüdőben vagy más szervben;
- ha a szisztémás lupus eritematózus (SLE) nevű betegségben szenved;
- ha rákos.

A vérrögképződés tüneteit lásd a "Hagyja abba a Livial alkalmazását, és azonnal forduljon orvosához" című részben.

Összehasonlítás
Az 50-es éveiben járó, HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülő nők körében átlagosan öt év alatt ezer főből 4 - 7 esetben várható vérrög kialakulása.
Az ösztrogén-progesztogén HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő, 50-es éveiben járó nők között ez az arány öt év alatt ezer főből 9 - 12 eset (tehát 5-tel több eset).

A Livial alkalmazása esetén a vénás vérrögképződés fokozott kockázata alacsonyabb, mint más HRT (hormonpótló kezelés) alkalmazása esetén.

Szívinfarktus
Nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a HRT (hormonpótló kezelés) vagy a Livial képes megelőzni a szívinfarktust.

60 évesnél idősebb, ösztrogén-progesztogén HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő nők körében kicsit magasabb a szívinfarktus kialakulásának kockázata a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülőkhöz képest. Tekintettel arra, hogy a szívinfarktus erősen életkorfüggő, az ösztrogén-progesztogén HRT (hormonpótló kezelés) miatt bekövetkező további szívinfarktusos esetek száma nagyon alacsony a menopauzához közeledő egészséges nők körében, de az életkor előrehaladtával ez az esetszám emelkedik.
Nincs olyan bizonyíték, mely arra engedne következtetni, hogy a szívinfarktus veszélyének mértéke Livial alkalmazása esetén különbözne a más HRT (hormonpótló kezelés) alkalmazása esetén tapasztalhatóktól.

Agyi érkatasztrófa (sztrók: az agyi erek heveny elzáródása, vagy vérzés következtében fellépő agykárosodás)
Egy a közelmúltban végzett vizsgálat arra utal, hogy a HRT (hormonpótló kezelés) és a Livial növeli a sztrók kialakulásának kockázatát. Ezt a fokozott kockázatot főként idősebb, 60 éven felüli, menopauza után lévő nők esetében figyelték meg.

Összehasonlítás
Az 50-es éveiben járó, Livial-kezelésben nem részesülő nők körében átlagosan, öt év alatt várhatóan ezer főből nyolcan esnek át sztrókon. A Livial-kezelésben részesülő, 50-es éveikben járó nők között ez az arány ezerből 11 fő (tehát 3 esettel több).
A 60-as éveikben járó, Livial kezelésben nem részesülő nők körében öt év alatt várhatóan ezer főből tizenegynél alakul ki sztrók. A 60-as éveikben járó, Livial kezelésben részesülő nők között ez az arány ezerből 24 fő (tehát 13 esettel több).

Egyéb állapotok
A HRT (hormonpótló kezelés) nem akadályozza meg a memóriavesztést. Néhány bizonyíték rendelkezésre áll arra vonatkozólag, hogy a memóriavesztés veszélye nagyobb olyan nők esetében, akik 65 éves koruk után alkalmaznak HRT-t (hormonpótló kezelést). Kérje kezelőorvosa tanácsát.

Egyéb gyógyszerek és a Livial
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Livial hatását. Ez rendszertelen vérzéshez vezethet. Ez a következő gyógyszerekre vonatkozik:
- véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin);
- epilepszia elleni gyógyszerek (pl. fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin);
- tüdőgümőkór (tbc) elleni gyógyszerek (pl. rifampicin);
- közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum-ot) tartalmazó, növényi eredetű gyógyszerek.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, gyógynövény-készítményeket vagy egyéb természetes készítményeket is.

A Livial egyidejű bevétele étellel és itallal
A Livial alkalmazása mellett a megszokott ételeket és italokat fogyaszthatja.

Terhesség és szoptatás
A Livial csak menopauza utáni állapotban lévő nőknél alkalmazható. Ha teherbe esik, hagyja abba a Livial alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mai ismereteink szerint a Livial nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Livial laktózt tartalmaz
A Livial laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Livialt?

A készítmény szájon át alkalmazandó. Naponta egy tablettát szedjen. A tablettát kevés vízzel vagy más folyadékkal javasolt bevenni. Minden nap ugyanabban a napszakban szedje a tablettát.

A Livial csomagolásán megjelölték a hét napjait. Kezdje az aznapra eső tabletta szedésével. Például, ha hétfő van, akkor vegye be a csomag felső sorából a hétfő jelével ellátott tablettát. Kövesse a hét napjait, amíg a csomag ki nem ürül. A következő napon kezdjen új csomagot. Ne tartson szünetet a csomagok, illetve dobozok tartalmának beszedése között.

Ne szedje a készítményt az utolsó természetes menstruációs vérzését követő tizenkét hónapon belül. Ha a tablettát ennél hamarabb szedi, akkor megnőhet a rendellenes hüvelyi vérzés lehetősége.

Kezelőorvosának az a célja, hogy a lehető legkisebb adaggal kezelje az Ön tüneteit, a lehető legrövidebb ideig. Amennyiben úgy érzi, hogy a tabletta hatása túlságosan erős vagy nem elég erős, akkor haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Livialt vett be
Ha több tablettát vett be, mint amennyit kellett volna, akkor azonnal beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.

Ha valaki túl sok tablettát vesz be, nincsen ok aggodalomra, a történtekről azonban haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát. A túladagolás tünete lehet az émelygés, a hányás vagy a hüvelyi vérzés.

Ha elfelejtette bevenni a Livialt
Ha megfeledkezett egy tabletta bevételéről, akkor vegye be mihelyt eszébe jutott, hacsak nem telt már el 12 óránál több az esedékesség óta. Hogyha 12 óránál több idő telt el, akkor egyszerűen hagyja ki azt a tablettát.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha műtétre van szüksége
Ha műtét előtt áll, közölje a sebésszel, hogy Livialt szed. Lehet, hogy a műtét előtt 4 - 6 héttel abba kell hagynia a Livial alkalmazását, a vérrögképződés veszélyének minimalizálása érdekében (lásd 2. pont, Vérrögök a vénában). Kérdezze meg kezelőorvosától, mikor kezdheti újra a Livial alkalmazását.


4. Lehetséges mellékhatások

A következő betegségeket jelentették gyakrabban a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) részesülő betegek esetében, mint a HRT-ben (hormonpótló kezelésben) nem részesülő betegek esetében:
- emlőrák;
- a méhnyálkahártya rendellenes megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy endometriumrák);
- petefészekrák;
- vérrögök a láb vénáiban vagy a tüdőben (vénás tromboembólia);
- szívbetegség;
- agyi érkatasztrófa (sztrók);
- lehetséges memóriavesztés, ha a HRT-t (hormonpótló kezelést) 65 éves életkor felett kezdik.

E mellékhatásokkal kapcsolatos további információkért lásd a 2. részt.

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatások legtöbbje enyhe.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 nőt érinthet):
- hüvelyi vérzés, illetve pecsételő vérzés;
- a méhnyálkahártya fokozott sejtnövekedése;
- menopauza utáni vérzés;
- alhasi fájdalom;
- hízás;
- emlőérzékenység;
- emlőfájdalom;
- a hüvely Candida gomba okozta fertőzése;
- a méhnyak rendellenes elváltozása;
- rendellenes szőrnövekedés;
- medencei fájdalom;
- nemi szervek váladékozása;
- szeméremtest-gyulladás, illetve hüvelygyulladás;
- hüvelyi panaszok, mint váladékozás, viszketés és irritáció.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 nőt érinthet):
- ödéma (vizenyő);
- kellemetlenségérzés a hasban;
- kellemetlenségérzés az emlőben;
- gombafertőzés;
- a hüvely gombás fertőzése;
- mellbimbófájdalom;
- pattanásosság (akne).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 nőt érinthet):
- bőrviszketés

Egyéb, a Livial alkalmazása mellett megfigyelt mellékhatások:
- szédülés, fejfájás, rohamokban jelentkező féloldali fejfájás (migrén), lehangoltság (depresszió);
- kiütés vagy viszketés;
- látászavarok;
- gyomorrontás;
- folyadék-visszatartás;
- ízületi fájdalom, izomfájdalom;
- a májműködés megváltozása.

Szóljon kezelőorvosának hüvelyi vérzés, illetve pecsételő vérzés előfordulásakor, vagy ha a fent említett mellékhatások valamelyike zavaróvá válna, illetve folytatódna.

A következő mellékhatásokat jelentették egyéb HRT-kkel (hormonpótló kezelésekkel) összefüggésben:
- epehólyag-betegség
- különböző bőrproblémák:
-- a bőr elszíneződése főleg az arcon és a nyakon, - úgynevezett májfoltok (kloazma);
-- fájdalmas, vöröses csomók a bőrben (eritéma nodózum);
-- kiütés céltábla alakú vörösödéssel vagy kisebesedéssel (eritéma multiforme).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Livialt tárolni?

A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

A nők legfontosabb természetes nemi hormonjai az ösztrogén és a progeszteron.
Ezekre a hormonokra szükség van a normális nemi éréshez és a női funkciókhoz, és fontos szerepet játszanak a menstruációs ciklus szabályozásában. Az ösztrogéneknek fontos szerepük van a csontképzésben is. A csont fiatalkorban épül fel, és 20-30 éves kor között éri el a legnagyobb tömegét. Ezután a csont tömege csökken, kezdetben lassan, majd az élet folyamán később, különösen a menstruáció kimaradása után, a csont tömegének elvesztése felgyorsul. A menopauza időszakában (rendszerint 50 éves kor körül) a petefészkek fokozatosan abbahagyják az ösztrogén termelését. Ha a petefészkeket sebészi úton eltávolítják (ooforektómia) a menopauza előtt, akkor a hormontermelés csökkenése nagyon hirtelen következik be.

A hormontermelés csökkenése gyakran a jól ismert változókori (klimaxos) panaszokhoz vezet, mint pl. a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés. Szintén a nemi hormonok csökkenése következtében a hüvelyfal belső rétege elvékonyodik és kiszárad. Ennek eredményeként a közösülés fájdalmas lesz, és a hüvelyi fertőzések gyakrabban fordulnak elő. Ezeket a testi változásokat a nők egy részénél hangulatváltások, nyugtalanság, lehangoltság (depresszió), ingerlékenység és a nemi vágy elvesztése kíséri.

Gyakran figyelmen kívül hagyott probléma a csontvesztés felgyorsulása az utolsó menstruációt követő időszak (menopauza) körüli években. A csontok fokozatosan törékennyé válnak (oszteoporózis), különösen a gerincben, a csípőkben és a csuklókban. A csontritkulás (oszteoporózis) a derék fájdalmasságát, a testmagasság csökkenését és a hát meggörbülését is okozhatja.

A Livial tibolont tartalmaz, ami kedvező hatással van a szervezet különböző szöveteire, pl. az agyra, a hüvelyre és a csontokra. Enyhíti a változókori (klimaxos) panaszokat, amilyenek a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés. Jótékony hatást gyakorol a hüvely belső hámfelszínére, kedvezően befolyásolja a hangulatot és a nemi vágyat. A menopauza után a gerinc, a csípők és a csuklók csontjaiban bekövetkező csontvesztés folyamatát is meg tudja állítani. Némely hormonpótló kezeléstől eltérően a Livial nem stimulálja a méhfal belső felszínét. A Livial-kezelés ezért nem vezet havonkénti hüvelyi vérzéshez.

Mit tartalmaz a Livial?
- A készítmény hatóanyaga a tibolon.
- Egyéb összetevők az aszkorbil-palmitát, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.

Milyen a Livial külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Livial 2,5 mg tabletta fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű, 6 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán "MK", alatta "2" kódjelzéssel, másik oldalán "ORGANON*" kódjelzéssel.

28 db vagy 3 × 28 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 06. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.