MERAMYL HCT 5 mg/25 mg tabletta

Hatóanyag:

ramipril, hydrochlorothiazide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

576

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-20037/02

  • Gyógyszeralkategória:

    ACE-inhibitorok és diureticumok

  • Gyártó:

    Actavis Group

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Meramyl HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Meramyl HCT két hatóanyag, a ramipril és a hidroklorotiazid kombinációját tartalmazó gyógyszer.

A ramipril az úgynevezett ACE-gátlók ("angiotenzin-konvertáló enzim"-gátlók) csoportjába tartozik, amely az alábbi hatásokkal rendelkezik:
- Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelődését, amelyek emelhetik a vérnyomást.
- Ellazítja és tágítja az ereket.
- Megkönnyíti a szív számára a vér keringetését a szervezetében.

A hidroklorotiazid az úgynevezett "tiazid-típusú diuretikumok" vagy vízhajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.

A Meramyl HCT-t felnőtt betegek magas vérnyomásának kezelésére alkalmazzák. A két hatóanyag együttes hatásának következményeként csökken a vérnyomás. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, amikor csak az egyik összetevővel végzett kezelés nem volt hatásos.


2. Tudnivalók a Meramyl HCT szedése előtt

Ne szedje a Meramyl HCT-t
- ha allergiás a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a Meramyl HCT-hez hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid-származékok).
Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, az ajkainak, az arcának, a nyelvének vagy a torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek többek között a viszketés, csalánkiütés (urtikária), vörös foltok a kezén, lábán és torkán, a torok, a nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, nyelési vagy légzési nehézség.
- amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Meramyl HCT-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- ha súlyos májkárosodása van.
- ha rendellenes bizonyos sók (kalcium, kálium, nátrium) mennyisége a vérében.
- amennyiben a vese vérellátását csökkentő vesebetegségben szenved (veseartéria-szűkület).
- ha súlyos vesebetegsége van, és nem kap művese- (dialízis) kezelést.
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt alább).
- ha szoptat (lásd alább a "Terhesség és szoptatás "c. pont).
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (felnőtteknél a krónikus szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.

Ne szedje a Meramyl HCT-t, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Amennyiben bármiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Meramyl HCT-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Meramyl HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha Önnek szív- máj- vagy veseproblémája van.
- Ha Ön jelentős mennyiségű folyadékot vagy sót veszített (a szokásosnál hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művese-kezelésben (dialízis) részesül).
- Ha Ön darázs- vagy méhcsípéssel szembeni allergiáját csökkentő (deszenzibilizáló) kezelésben fog részesülni.
- Ha érzéstelenítésben fogják részesíteni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Ilyen esetben szükség lehet arra, hogy egy nappal a beavatkozás előtt felfüggessze a Meramyl HCT-kezelést. Erről kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- Ha magas a vérében a kálium szintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta).
- Ha olyan gyógyszereket szed, vagy olyan betegségben szenved, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.
- Ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) kockázata növekedhet:
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer, és az úgynevezett neprilizin- (NEP) gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek.
-- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és más, az úgynevezett mTor-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek (átültetett szervek kilökődésének elkerülésére és rák kezelésére használják)
-- vildagliptin, a gliptinek osztályába tartozó gyógyszer (cukorbetegség kezelésére használják)
-- szakubitril (valzartánnal fix dózisú kombinációban érhető el), hosszú távú szívelégtelenség kezelésére használják.
- Ha olyan kollagén-érbetegségben szenved, mint például a szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus, mivel a tünetek aktiválódhatnak vagy súlyosbodhatnak.
- Ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem-melanómatípusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Meramyl HCT alkalmazása alatt.
- Ha Ön fekete származású, mivel ebben az esetben a gyógyszer kisebb mértékben csökkenti a vérnyomását és több mellékhatása lehet.
- Ha nagyon magas a vérnyomása.
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Meramyl HCT nem ajánlott a terhesség első három hónapja alatt és az Ön magzatának súlyos károsodását idézheti elő, ha a gyógyszert a terhesség első három hónapja után szedi (lásd alább a "Terhesség, szoptatás és termékenység" pontot).
- Ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Meramyl HCT bevételét követően órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Ez az állapot tartós látáskárosodáshoz vezethet, ha nem kezelik. Ha korábban szulfonamid- vagy penicillin-allergiája volt, Önnél ez nagyobb eséllyel alakulhat ki. A Meramyl HCT-kezelést abba kell hagynia, és azonnal orvoshoz kell fordulnia.
- Ha száraz, hosszú ideig fennálló köhögés alakul ki Önnél, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Meramyl HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!
- Ha korábban allergiát vagy asztmát tapasztalt.
- Ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Meramyl HCT-t" pontban szereplő információkat.

Gyermekek és serdülők
A Meramyl HCT nem ajánlott gyermekkorban és 18 éves kor alatti fiatalok számára, mivel ebben a korcsoportban még soha nem alkalmazták ezt a gyógyszert.

Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a Meramyl HCT-t.

Egyéb gyógyszerek és a Meramyl HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez azért fontos, mert a Meramyl HCT befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Meramyl HCT hatására.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi, mert ezek csökkenthetik a Meramyl HCT hatását.
- Szakubitril/valzartán - hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgáló kombinációs készítmény (további információkat lásd a "Ne szedje a Meramyl HCT-t" pontot).
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (pl. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint az ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Az alacsony vérnyomás, keringési-elégtelenség (sokk), szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Ilyen esetekben kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vérnyomását.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják annak a valószínűségét, hogy Meramyl HCT-vel együtt szedve mellékhatások jelentkeznek:
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- A vér káliumszintjét csökkentő gyógyszerek. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésére szolgáló gyógyszerek, vízhajtók (diuretikumok), az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (a mellékvese működésének vizsgálatára használják).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
- A szív rendellenességeinek, köztük a ritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- A vérnyomás csökkenését okozó gyógyszerek
- Vízhajtók, pl. furoszemid.
- Káliumpótlók (beleértve a sópótlókat is), káliummegtakarító vízhajtók (diuretikumok), mint a spironolakton, triamteren, amilorid, és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer).
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon.
- Kalciumpótlók.
- Allopurinol (a vér húgysavtartalmának csökkentésére szolgál).
- Prokainamid (szívritmuszavarok kezelésre).
- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát).
- Karbamazepin (epilepszia kezelésére).
- Temszirolimusz (daganatos betegségre).
- Olyan gyógyszerek, amelyek az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére).
- Racekadotril (hasmenés kezelésére).

Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- Ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje a Meramyl HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Meramyl HCT befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át szedett vércukorszint-csökkentők és az inzulin. A Meramyl HCT csökkentheti a vércukorszintet. Fokozott odafigyeléssel ellenőrizze a vércukorszintjét a Meramyl HCT szedése alatt.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Meramyl HCT megemelheti a vér lítiumszintjét. Ilyenkor a kezelőorvosnak fokozottan kell ellenőriznie a lítium mennyiségét.
- Izomlazítók.
- Kinin (malária kezelésére).
- Jódtartalmú gyógyszerek, ezeket szkenneléses vagy röntgenvizsgálatok során alkalmazzák a kórházakban.
- Penicillin (fertőzések kezelésére).
- Szájon át szedett vérhígítók (orális antikoagulánsok), mint pl. a warfarin.

Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a Meramyl HCT-t.

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok
A gyógyszer bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha mellékpajzsmirigy-vizsgálatot terveznek Önnél. A Meramyl HCT befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

A Meramyl HCT egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- A Meramyl HCT-kezelés alatti alkoholfogyasztás szédülést vagy bizonytalanságérzést idézhet elő. Ha nem biztos abban, hogy mennyi alkohol fogyasztható a Meramyl HCT-kezelés alatt, erről kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Meramyl HCT étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet).
A Meramyl HCT nem ajánlott a terhesség első 12 hetében és tilos szedni a 13. hét után, mivel súlyos rendellenességet okozhat a születendő gyermeknél.
Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha a Meramyl HCT szedése alatt teherbe esik. A tervezett terhesség előtt egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.

Szoptatás
Ne szedje a Meramyl HCT-t, ha szoptat.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meramyl HCT szedése alatt szédülést érezhet. Ez nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a Meramyl HCT-kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ilyen tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat és ne kezeljen gépeket.

A Meramyl HCT laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Meramyl HCT nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer tablettánként kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, tehát gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Meramyl HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott adag

Magas vérnyomás kezelésére
A kezelőorvos a megfelelő vérnyomás beállításáig fogja módosítani az adagot.

Idősek
Kezelőorvosa kisebb adaggal kezdi a kezelést, és lassúbb ütemben fogja módosítani a kezelést.

A gyógyszer szedése
- Ezt a gyógyszert szájon át kell szedni. Mindennap, ugyanabban az időben, lehetőleg reggel vegye be a gyógyszert.
- A tablettát folyadékkal nyelje le.
- A tabletta egyenlő részekre osztható.

Ha az előírtnál több Meramyl HCT-t vett be
Azonnal beszéljen egy orvossal vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Csomagolással együtt vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvos tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Meramyl HCT-t
Ha kihagy egy adagot, vegye be a következő szokásos adagot, amikor legközelebb esedékes.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Meramyl HCT szedését és forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi kezelésre lesz szüksége:
- Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, ami nehezített nyelést vagy nehézlégzést, viszketést és kiütéseket idéz elő. Ezek a Meramyl HCT által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- Súlyos bőrreakciók, beleértve a bőrkiütést, fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegség rosszabbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy bőrleválást is (pl. Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).
- Akut légzési nehézség (tünetei lehet többek között a súlyos légszomj, láz, gyengeség, zavartság) (gyakoriság: nagyon ritka).

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívproblémák, beleértve a szívinfarktust vagy a szélütést (sztrók) is.
- Légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, étvágycsökkenés. Ezek tüdővel kapcsolatos problémák, többek között gyulladás jelei is lehetnek.
- Szokásosnál könnyebben kialakuló véraláfutás, a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, ájulásérzet, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi- és csontvelő-rendellenességek jelei lehetnek.
- Súlyos fájdalom a hasban, amely esetleg a hátba is kisugárzik, ami a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatítisz) jele is lehet.
- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a májgyulladás (hepatitisz) vagy a májkárosodás.
- Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.


Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtságérzés.
- Szédülés. Ez gyakrabban jelentkezik, amikor elkezdi szedni a Meramyl HCT-t, illetve az adag emelésekor.
- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut.
- A szokásosnál magasabb vércukorszintet jelző vérvizsgálati eredmények. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez súlyosbíthatja a cukorbetegségét.
- A vérben szokásosnál nagyobb mennyiségű húgysavat vagy zsírt kimutató vérvizsgálati eredmények.
- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb1 beteget érinthetnek)
- Bőrkiütés bőrfelszínből kiemelkedő területtel vagy anélkül.
- Bőrpír, ájulás, rendellenesen alacsony vérnyomás (hipotónia), különösen gyors felálláskor vagy leüléskor.
- Egyensúlyproblémák (forgó jellegű szédülés, más néven vertigó).
- Viszketés vagy szokatlan bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőr (paresztézia).
- Akaratlan remegés.
- Pikkelysömör (visszatérő bőrbetegség, amely a bőr hámlásával és száraz bőrkiütéssel jár együtt).
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
- Alvászavarok.
- Depresszió, az érdeklődés hiánya a mindennapi élet dolgai iránt, szorongás, a szokásosnál feszültebb vagy nyugtalanabb idegállapot.
- Orrdugulás, arcüreggyulladás (szinuszitisz), légszomj.
- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj.
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
- Fülcsengés.
- Homályos látás.
- Hajhullás.
- Mellkasi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Székrekedés, gyomor- vagy bélfájdalom.
- Gyomorbántalom, hányinger.
- Emésztési zavarok.
- A szokásosnál nagyobb mértékű vizeletürítés a nap folyamán.
- Vesebetegségek, beleértve a veseelégtelenséget is (amelynek tünetei lehetnek a deréktáji fájdalom és a csökkent vizeletürítés).
- A szokásosnál fokozottabb izzadás vagy szomjúság.
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése.
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés.
- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Láz.
- Szexuális működészavar férfiaknál.
- Epehólyag-gyulladás (amely hasi fájdalmat, émelygést, hányást okozhat).
- Csökkent vörösvérstestszámot, fehérvérsejtszámot vagy a vérlemezkeszámot, illetve hemoglobin-mennyiséget mutató vérvizsgálati eredmények.
- A máj, a hasnyálmirigy, a vesék működésének változását jelző vérvizsgálati eredmények.
- A vérben szokásosnál alacsonyabb káliumszintet mutató vérvizsgálati eredmények.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Hányás, hasmenés vagy gyomorégés.
- Szájfekélyek.
- Vörös és duzzadt nyelv vagy szájszárazság.
- A vér szokásosnál magasabb káliumszintjét mutató vérvizsgálati eredmények.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Bőr- és ajakrák (Nem-melanómatípusú bőrrák).
- Koncentrált vizelet (sötét színű), hányinger, hányás, izomgörcsök, zavartság és görcsrohamok, melyek a nem megfelelő ADH- (antidiuretikus hormon) elválasztás miatt jelentkezhetnek. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság.
- A kéz- és a lábujjak színének megváltozása hidegben, bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezése, amikor felmelegíti őket. Ez a Raynaud-jelenség lehet.
- A mell megnagyobbodása férfiaknál.
- Vérrögképződés.
- Hallászavar.
- Csökkent könnytermelés.
- A tárgyak sárga színűnek látszanak.
- Kiszáradás.
- Az arc duzzanata, fájdalma és bőrpír (nyálmirigy-gyulladás).
- A belekben jelentkező duzzanat, amelyet "intesztinális angioödémának" neveznek és hasi fájdalommal, hányással, illetve hasmenéssel jár.
- A szokásosnál fokozottabb napfényérzékenység.
- Nagymértékű bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók, mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon.
- Bőrkiütés vagy véraláfutás.
- A meglévő pikkelysömör súlyosbodása.
- Egy szisztémás lúpusz eritematózus (SLE) nevű betegség, amely ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okoz.
- Foltok a bőrön és hideg végtagok.
- Körömproblémák (pl. a körmök meglazulása vagy leválása a körömágyból).
- Izom- és ízületi merevség vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia).
- Izomgyengeség vagy izomgörcsök.
- Csökkent szexuális vágy férfiaknál és nőknél.
- Vér a vizeletben. Ez veseprobléma jele lehet (intersticiális nefritisz).
- A szokásosnál több cukor az Ön vizeletében.
- A vérvizsgálat emelkedett antitestszintet mutathat.
- Bizonyos fehérvérsejtek emelkedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
- A vérvizsgálati eredmények, amelyek túlságosan kevés vérsejtet mutatnak (pancitopénia).
- A nátrium, klorid és magnézium mennyiségének csökkenését jelző vérvizsgálati eredmények.
- A szokásosnál magasabb kalciumszintet mutató vérvizsgálati eredmények.
- Lelassult vagy gátolt reakciókészség.
- Megváltozott szagérzékelés.
- Nehézlégzés vagy az asztma súlyosbodása.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Meramyl HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Buborékcsomagolás:
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Tartály:
A tartályt tartsa jól lezárva.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Meramyl HCT?
- A hatóanyagok: ramipril és hidroklorotiazid.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-karbonát, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen a Meramyl HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tabletta.

Meramyl HCT 2,5 mg/12,5 mg tabletta:
Fehér vagy krémszínű, kapszula alakú, filmbevonat nélküli, lapos felületű, 4,0 mm × 8,0 mm méretű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel, a másik oldalán "12,5" jelöléssel.

Meramyl HCT 5 mg/25 mg tabletta:
Fehér vagy krémszínű, kapszula alakú, filmbevonat nélküli, lapos felületű, 5,0 mm × 10,0 mm méretű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel, oldalsó bemetszéssel, valamint "25" jelöléssel.

Kiszerelések
10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 42 db, 50 db, 98 db vagy 100 db tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 05. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.