MEROPENEM KABI 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Hatóanyag:

meropenem

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x20 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    EGYÉB BETA-LACTAM ANTIBIOTICUMOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-21722/08

  • Gyógyszeralkategória:

    Carbapenemek

  • Gyártó:

    Fresenius Kabi Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Meropenem Kabi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Meropenem Kabi a karbapenem antibiotikumoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Hatását azáltal fejti ki, hogy elpusztítja a baktériumokat, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak.
A Meropenem Kabi az alábbi esetekben alkalmazható felnőttek, serdülők és 3 hónapos vagy idősebb gyermekek kezelésére:
- A tüdőt érintő fertőzés (tüdőgyulladás)
- Cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdő- és hörgőfertőzései
- Szövődményes húgyúti fertőzések
- Szövődményes fertőzések a hasüregben
- Szülés alatt és után szerezhető fertőzések
- A bőr és a lágyrészek szövődményes fertőzései
- Az agy heveny bakteriális fertőzése (agyhártyagyulladás).

A Meropenem Kabi alkalmazható neutropéniás (a neutrofil fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben) betegek lázas állapotainak kezelésére, amelyet feltehetően bakteriális fertőzés okoz.

A Meropenem Kabi alkalmazható a vér bakteriális fertőzéseinek kezelésére is, amelyek a fent említett fertőzésekhez társulhatnak.


2. Tudnivalók a Meropenem Kabi alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Meropenem Kabi
- ha allergiás (túlérzékeny) a meropenemre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás (túlérzékeny) más antibiotikumokra, pl. penicillinekre, cefalosporinokra vagy karbapenemekre, mivel akkor a Meropenem Kabi-ra is allergiás lehet.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Meropenem Kabi alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha egészségügyi problémái vannak, például máj- vagy veseproblémák.
- ha korábban súlyos hasmenése volt más antibiotikumok szedése után.

Előfordulhat, hogy egy bizonyos vizsgálat (az ún. Coombs-teszt) pozitív eredményt mutat, amely a vörösvértesteket elpusztító ellenanyagok jelenlétére utal. Orvosa ezt meg fogja beszélni Önnel.

Előfordulhat, hogy Önnél súlyos bőrreakciók jelei és tünetei alakulnak ki (lásd 4. pont). Ha ilyen előfordul, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, hogy tudják kezelni a tüneteket.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül valamelyik vonatkozik Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel a Meropenem Kabi alkalmazása előtt.

Egyéb gyógyszerek és a Meropenem Kabi
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Erre azért van szükség, mert a Meropenem Kabi befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, néhány gyógyszer pedig a Meropenem Kabi-ra lehet hatással.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- probenecid (köszvény kezelésére alkalmazzák).
- valproinsav/nátrium-valproát/valpromid (epilepszia kezelésére alkalmazzák). A Meropenem Kabi-t nem szabad alkalmazni, mert csökkentheti a nátrium-valproát hatását.
- szájon át szedhető véralvadásgátlók (a vérrögképződés kezelésére vagy megelőzésére alkalmasak).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ajánlatos elkerülni a Meropenem Kabi alkalmazását a terhesség ideje alatt. Kezelőorvosa dönti el, hogy kell-e alkalmaznia a Meropenem Kabi-t.

Fontos, hogy mielőtt meropenemet kapna, mondja el kezelőorvosának, ha szoptat vagy szoptatást tervez. Ez a gyógyszer kis mennyiségben átjut az anyatejbe. Ezért a kezelőorvosa fogja majd eldönteni, hogy szabad-e alkalmaznia a meropenemet a szoptatás alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Azonban a Meropenem Kabi-val végzett kezelés során fejfájást, viszkető vagy szúró érzést a bőrön (paresztézia), valamint rendszerint tudatvesztéssel járó gyors és ellenőrizhetetlen, önkéntelen izommozgásokat (konvulziókat) figyeltek meg. Ezek bármelyike befolyásolhatja az Ön képességeit a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépet, ha ezeket a mellékhatásokat tapasztalja.

A Meropenem Kabi nátriumot tartalmaz
Meropenem Kabi 500 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Ez a gyógyszer 45,13 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz injekciós üvegenként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 2,3%-ának felnőtteknél.

Meropenem Kabi 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Ez a gyógyszer 90,25 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz injekciós üvegenként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 4,5%-ának felnőtteknél.

Ha állapota szükségessé teszi a nátrium-bevitel ellenőrzését, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Meropenem Kabi-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Alkalmazása felnőtteknél
- Az adag attól függ, milyen típusú fertőzés áll fenn, a test mely részén alakult ki és mennyire súlyos. Orvosa határozza meg, hogy mekkora adagra van szüksége.
- Felnőtteknek a szokásos adag 500 mg (milligramm) és 2 g (gramm) között van. Általában 8 óránként fog kapni egy adagot. Azonban ennél ritkábban is kaphatja, ha a veseműködése nem megfelelő.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- 3 hónaposnál idősebb és 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetén az adagot a gyermek kora és testtömege alapján döntik el. A szokásos adag 10 mg és 40 mg között van testtömegkilogrammonként. Általában 8 óránként adnak be egy adagot. Az 50 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekeknek felnőtt adagot adnak.

Hogyan kell alkalmazni a Meropenem Kabi-t?
- A Meropenem Kabi-t injekcióban vagy infúzióban adják be egy nagy vénába.
- Általában kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek a Meropenem Kabi-t.
- Néhány beteget, szülőt vagy gondozót azonban megtanítanak a Meropenem Kabi otthoni alkalmazására. Az erre vonatkozó útmutatás a betegtájékoztatóban található (az "Utasítások a Meropenem Kabi otthoni, saját magának vagy másoknak történő beadásához" című fejezetben). A Meropenem Kabi-t mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
- Az injekciót nem szabad más gyógyszereket tartalmazó oldatokkal keverni, vagy ilyenekhez hozzáadni.
- Az injekció beadása kb. 5 percig tarthat, illetve az infúzióé 15 és 30 perc közötti ideig. Kezelőorvosa el fogja mondani, hogy hogyan adják be Önnek a Meropenem Kabi-t.
- Az injekciót általában minden nap azonos időpontban kell megkapnia.

Ha az előírtnál több Meropenem Kabi-t alkalmaztak Önnél
Ha véletlenül az előírt adagnál többet adtak be, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórházzal.

Ha elfelejtették beadni Önnek a Meropenem Kabi-t
Ha egy injekció kimarad, mielőbb pótolni kell. Ha azonban már majdnem aktuális a következő injekció beadása, hagyja ki az elmaradt adagot.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot (két injekciót egyszerre) a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyják Önnél a Meropenem Kabi alkalmazását
Ne hagyja abba a Meropenem Kabi alkalmazását, csak orvosa utasítására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos allergiás reakciók
Ha súlyos allergiás reakció lép fel Önnél, azonnal hagyja abba a Meropenem Kabi-kezelést és keresse fel orvosát! Azonnali orvosi beavatkozásra lehet szüksége. A tünetek között előfordulhat hirtelen jelentkező:
- Súlyos kiütés, viszketés vagy csalánkiütés a bőrön.
- Az arc, az ajkak, a nyelv és a test más részeinek vizenyős duzzadása.
- Légszomj, sípoló légzés, nehézlégzés.
- Súlyos bőrreakciók, amelyek lehetnek
-- súlyos túlérzékenységi reakciók, beleértve a lázat, bőrkiütést és a máj működését ellenőrző vérvizsgálatokkal kimutatott elváltozásokat (emelkedett májenzimszintek), a fehérvérsejtek egyik típusának emelkedett szintjét (eozinofília) és a nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ezek a DRESS-szindróma (eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó, gyógyszer okozta reakció) néven ismert, több szervet is érintő túlérzékenységgel járó kórkép tünetei lehetnek.
-- súlyos, vörös színű pikkelyes kiütés, gennyes dudorok a bőrön, bőrhólyagosodás vagy -hámlás, amelyek magas lázzal vagy ízületi fájdalmakkal járhatnak együtt.
-- súlyos bőrkiütés, amely vöröses, a közepén gyakran hólyagos, kör alakú foltok formájában jelenhet meg a törzsön, bőrhámlással, fekélyekkel a szájon, a torokban, az orron, a nemi szerveken és a szemeken; ezeket láz és influenzaszerű tünetek előzhetik meg (Stevens-Johnson-szindróma), vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek (toxikus epidermális nekrolízis).

A vörösvértestek károsodása (nem ismert gyakoriságú)
Tünetei:
- Váratlanul fellépő légszomj.
- Vörös vagy barna vizelet.
Ha a fentiek valamelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hasi fájdalom.
- Hányinger.
- Hányás.
- Hasmenés.
- Fejfájás.
- Bőrkiütés, bőrviszketés.
- Fájdalom és gyulladás.
- A vérlemezkék számának emelkedése a vérben (vérvizsgálattal megállapítva).
- Eltérések a vérvizsgálati eredményekben, ideértve a májműködésre vonatkozó vérvizsgálatot.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Elváltozások a vérben. Ide tartozik a vérlemezkék számának csökkenése (amelynek következtében könnyebben alakulhatnak ki véraláfutások), egyes fehérvérsejtek számának emelkedése, más fehérvérsejtek számának csökkenése, a bilirubin (epefesték) nevű anyag mennyiségének növekedése. Orvosa időről időre vérvizsgálatot végezhet Önnél.
- Eltérések a vérvizsgálati eredményekben, ideértve a veseműködésre vonatkozó vérvizsgálatot.
- Bizsergés, zsibbadás.
- Gombás fertőzés a szájüregben (szájpenész) és a hüvelyben.
- Hasmenéssel járó bélgyulladás.
- Vénafájdalom az injekció beadásának helyén.
- Egyéb elváltozások a vérben. Tünetei a gyakori fertőzések, a láz és a torokfájás. A kezelőorvosa rendszeres időközönként vérvizsgálatot végeztethet Önnél.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Görcsrohamok (epilepsziához hasonló görcsös rángások).
- Akut tájékozódási zavar és zavartság (delírium)

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Meropenem Kabi-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (dobozon: "Felhasználható:", üvegen: "Felh.:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Nem fagyasztható!

Injekció
Az elkészített intravénás oldatos injekciót azonnal fel kell használni. A feloldás kezdete és az intravénás injekció beadásának vége közötti időtartam nem haladhatja meg
-- a 3 órát a legfeljebb 25 °C-on, illetve
-- a 12 órát a hűtőszekrényben (2-8 °C-on) tárolt oldat esetében.

Infúzió
A feloldott intravénás oldatos infúziót azonnal fel kell használni. A feloldás kezdete és az intravénás infúzió beadásának vége közötti időtartam nem haladhatja meg
-- a 6 órát legfeljebb 25 °C-on tárolva a Meropenem Kabi 0,9%-os nátrium-klorid oldatban,
-- a 24 órát hűtőszekrényben (2-8 °C-on) tárolva a Meropenem Kabi 0,9%-os nátrium-klorid oldatban történt feloldásakor,
-- az 1 órát legfeljebb 25 °C-on tárolva a Meropenem Kabi 5%-os glükóz oldatban,
-- a 8 órát hűtőszekrényben (2-8 °C-on) tárolva a Meropenem Kabi 5%-os glükóz oldatban történt feloldásakor.

Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni, kivéve, ha a felbontás/feloldás/hígítás módszere kizárja a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.

Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége.

Az elkészített oldat nem fagyasztható!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Meropenem Kabi?
- A készítmény hatóanyaga a meropenem-trihidrát.

Meropenem Kabi 500 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
500 mg meropenem 20 ml-es injekciós üvegenként vagy 100 ml-es infúziós üvegenként.

Meropenem Kabi 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
1 g meropenem 20 ml-es injekciós üvegenként, 50 ml-es vagy 100 ml-es infúziós üvegenként.

- Egyéb összetevő: nátrium-karbonát.

Milyen a Meropenem Kabi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Meropenem Kabi fehér vagy halványsárga por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz, injekciós üvegben vagy infúziós üvegben.

A Meropenem Kabi 500 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 20 ml-es injekciós üvegben, vagy 100 ml-es infúziós üvegben kapható.
A Meropenem Kabi 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 20 ml-es injekciós üvegben, 50 ml-es vagy 100 ml-es infúziós üvegben kapható.

Kiszerelések: 1 db vagy 10 db injekciós üveg vagy infúziós üveg dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Tanácsok/egészségügyi tájékoztatás

Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák. A vírusok által okozott fertőzésekkel szemben hatástalanok.

Néha egy baktériumok által okozott fertőzés nem reagál az antibiotikum kezelésre. Ennek a jelenségnek az egyik leggyakoribb oka, hogy a fertőzést kiváltó baktériumok ellenállóak (rezisztensek) az alkalmazott antibiotikummal szemben. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok az antibiotikum ellenére tovább élhetnek, és még szaporodhatnak is.

A baktériumok számos ok miatt válhatnak rezisztenssé az antibiotikumokkal szemben. Az antibiotikumok körültekintő alkalmazása segíthet csökkenteni annak az esélyét, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak velük szemben.

Amikor orvosa egy antibiotikum kúrát ír fel Önnek, az csak az éppen fennálló betegségének kezelésére szolgál.
A következő tanácsok figyelembevétele segít megelőzni a rezisztens baktériumok megjelenését, amelyek megakadályozzák az antibiotikumok hatását.

1. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumokat a megfelelő adagban, a megfelelő időben és a megfelelő ideig szedje. Olvassa el a betegtájékoztatóban található utasításokat, és ha nem ért valamit, kérje meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy magyarázzák el.
2. Nem szabad antibiotikumot szedni, ha nem kifejezetten Önnek írták fel, és csak arra a fertőzésre szabad szedni, amelyre felírták.
3. Nem szabad olyan antibiotikumokat szedni, amelyeket másoknak írtak fel, még akkor sem, ha a fertőzésük az Önéhez hasonló.
4. Nem szabad az Önnek felírt antibiotikumokat másoknak odaadni.
5. Amennyiben az orvos által előírt kezelést követően valamennyi antibiotikum marad Önnél, vigye el a gyógyszertárba a megfelelő megsemmisítés érdekében.

Utasítások a Meropenem Kabi otthoni, saját magának vagy másoknak történő beadásához:
Néhány betegnek, szülőnek vagy gondozónak megtanítják a Meropenem Kabi otthoni alkalmazását.
Figyelmeztetés - Csak akkor szabad beadnia ezt a gyógyszert otthon, önmagának vagy másnak, ha kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember erre kiképezte Önt.
Hogyan kell elkészíteni a gyógyszert?
- A gyógyszert össze kell keverni egy folyadékkal (oldószer). Orvosa el fogja mondani Önnek, hogy mennyi oldószert kell használni.
- Elkészítés után azonnal használja fel a gyógyszert. Ne fagyassza le!
1. Mossa meg a kezét és szárítsa meg alaposan. Készítsen elő egy tiszta munkaterületet.
2. Vegye ki a Meropenem Kabi-t tartalmazó üveget (injekciós üveget) a csomagolásból. Ellenőrizze az injekciós üveget és a lejárati időt. Győződjön meg róla, hogy az üveg sértetlen, nincs megrongálódva.
3. Vegye le a színes kupakot és alkoholos törlőkendővel tisztítsa meg a gumidugót. Hagyja megszáradni a gumidugót.
4. Csatlakoztasson egy új steril tűt egy új steril fecskendőhöz, anélkül, hogy a végüket megérintené.
5. Szívjon fel a fecskendőbe steril "Injekcióhoz való vizet" az ajánlott mennyiségnek megfelelően. A szükséges folyadékmennyiség az alábbi táblázatban található:

Figyelem: Ha Önnek 1 g-nál nagyobb Meropenem Kabi adagot írtak fel, több mint 1 injekciós üveg Meropenem Kabi-t kell felhasználnia. Az injekciós üvegekben lévő folyadékot egyetlen fecskendőbe is felszívhatja.
6. Szúrja át a fecskendő tűjét a gumidugó közepén, és fecskendezze az ajánlott mennyiségű injekcióhoz való vizet a Meropenem Kabi injekciós üvegébe vagy üvegeibe.
7. Húzza ki a tűt az injekciós üvegből, és alaposan rázza fel az injekciós üveget kb. 5 másodpercig, vagy amíg az összes por fel nem oldódik. Tisztítsa meg a gumidugót még egyszer egy új alkoholos törlőkendővel, és hagyja megszáradni.
8. A fecskendő dugattyúját teljesen benyomva szúrja át a tűt ismét a gumidugón. Ekkor tartania kell a fecskendőt és az injekciós üveget is, és az injekciós üveget fejjel lefelé kell fordítani.
9. A tű végét a folyadékban tartva, húzza vissza a dugattyút és szívja az injekciós üvegben lévő összes folyadékot a fecskendőbe.
10. Vegye ki a tűt és a fecskendőt az injekciós üvegből, és dobja ki az üres injekciós üveget biztonságos helyre.
11. Tartsa a fecskendőt függőlegesen, a tűvel felfelé. Ütögesse meg a fecskendőt, hogy a folyadékban lévő buborékok felemelkedjenek a fecskendő felső részébe.
12. Távolítsa el a fecskendőben lévő levegőt, óvatosan addig nyomva a dugattyút, amíg az összes levegő el nem távozik.
13. Ha otthon alkalmazza a Meropenem Kabi-t, a megfelelő módon dobja el a használt tűket és infúziós szerelékeket. Ha orvosa a kezelés abbahagyása mellett dönt, a megfelelő módon dobjon ki minden, fel nem használt Meropenem Kabi-t.
Az injekció beadása
Ez a gyógyszer beadható rövid kanülön vagy injekciós szeleppel ellátott vénakanülön keresztül, vagy gyógyszeradagolón vagy centrális vénakanülön keresztül.
A Meropenem Kabi beadása rövid kanülön vagy injekciós szeleppel ellátott vénakanülön (branül) keresztül
1. Távolítsa el a tűt a fecskendőről és dobja el a tűt gondosan az éles tárgyak tárolására alkalmas hulladékgyűjtőbe.
2. Alkoholos törlőkendővel törölje le a rövid kanül vagy az injekciós szeleppel ellátott vénakanül végét és hagyja megszáradni. Nyissa ki a kanül tetejét és csatlakoztassa hozzá a fecskendőt.
3. Lassan nyomja be a fecskendő dugattyúját, és egyenletesen, kb. 5 perc alatt adja be az antibiotikumot.
4. Ha befejezte az antibiotikum beadását és a fecskendő üres, távolítsa el, és alkalmazza az orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által javasolt átmosást.
5. Csukja le a kanül tetejét és óvatosan dobja a fecskendőt az éles tárgyak tárolására alkalmas hulladékgyűjtőbe.
A Meropenem Kabi beadása gyógyszeradagolón vagy centrális vénakanülön keresztül
1. Vegye le a gyógyszeradagoló vagy a vénakanül tetejét, alkoholos törlőkendővel tisztítsa meg a szerelék végét, és hagyja megszáradni.
2. Csatlakoztassa a fecskendőt, és a dugattyút lassan benyomva egyenletesen adja be az antibiotikumot kb. 5 perc alatt.
3. Ha befejezte az antibiotikum beadását, távolítsa el a fecskendőt és alkalmazza az orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által javasolt átmosást.
4. Tegyen egy új tiszta tetőt a centrális vénakanülre, és óvatosan dobja a fecskendőt az éles tárgyak tárolására alkalmas hulladékgyűjtőbe.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 07. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.