NACREZ 0,075 mg filmtabletta

Hatóanyag:

desogestrel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x28 buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

desogestrel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

3x28 buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    HORMONALIS SYSTEMÁS FOGAMZÁSGÁTLÓK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-22247/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Progestogenek

  • Gyártó:

    Theramex Ireland

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nacrez és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nacrezt a terhesség megelőzésére használják. A készítmény a nemi hormonok egyik csoportjába, a progesztogének közé tartozó dezogesztrel hatóanyagot tartalmazza kis mennyiségben. Ezért a Nacrezt csak progesztogént tartalmazó tablettának vagy (angol eredetű kifejezéssel) "mini-pill"-nek is nevezik. A kombinált fogamzásgátlókkal szemben a mini-pill nem tartalmaz a progesztogén összetevő mellett ösztrogén hormont.

A legtöbb mini-pill elsődlegesen úgy hat, hogy megakadályozza a spermiumok bejutását a méhbe. Nem mindig gátolják a peteérést, amely viszont a kombinált tabletták fő hatásmódját jelenti. A Nacrez abban különbözik a többi mini-pill-től, hogy akkora adag hatóanyagot tartalmaz, amely a legtöbb esetben elegendő a peteérés megakadályozásához. Ennek eredményeként a Nacrez nagy fogamzásgátló hatásosságot biztosít.

A kombinált tablettákkal szemben a Nacrezt olyan nők is használhatják, akiknek a szervezete nem tűri az ösztrogéneket, továbbá, akik szoptatnak. A Nacrez hátránya, hogy használata során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő, de az is lehetséges, hogy egyáltalán nem jelentkezik vérzés.


2. Tudnivalók a Nacrez szedése előtt

Az összes többi hormonális fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Nacrez sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS-szel) és semmilyen más, szexuális úton terjedő betegséggel szemben.

Ne szedje a Nacrezt:
- ha allergiás a dezogesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha trombózisa van. A trombózis vérrög képződését jelenti valamelyik vérérben, pl. a lábakban (mélyvénás trombózis). A vérrög egyebek között a tüdőbe vándorolhat és tüdőér-elzáródást (tüdőembóliát) okozhat.
- ha jelenleg vagy korábban sárgaságban, illetve súlyos májbetegségben szenved, illetve szenvedett és májműködése még nem érte el a normális szintet.
- ha nemi hormonokra érzékeny rosszindulatú daganatos betegsége van (mint pl. az emlőrák bizonyos típusai), vagy ez gyanítható.
- ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.

Tájékoztassa orvosát a Nacrez szedésének megkezdése előtt, ha a fenti kórképek bármelyike fennáll(t) Önnél. Kezelőorvosa ez esetben azt tanácsolhatja Önnek, hogy használjon nem hormonális fogamzásgátló módszert. Azonnal forduljon orvosához, ha a fenti kórállapotok bármelyike először jelentkezik Önnél a Nacrez szedése során.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nacrez szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha Önnek bármikor emlőrákja volt.
- ha májrákja van, mert a Nacrez esetleges hatása a májrákra nem zárható ki.
- ha bármikor trombózisa volt.
- ha cukorbeteg.
- ha epilepsziás (lásd 2. pont "Egyéb gyógyszerek és a Nacrez").
- ha tuberkulózisban szenved (lásd 2. pont "Egyéb gyógyszerek és a Nacrez").
- ha magas vérnyomásban szenved.
- ha májfoltja volt vagy van (sárgásbarna elszíneződés a bőrön, főként az arcon); ha májfoltja van, kerülje a túlzott napfényt vagy az ultraibolya sugárzást.

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a fenti kórképek közül bármelyik előfordul Önnél.
Ha a Nacrez alkalmazására a fent felsorolt állapotok bármelyikének megléte mellett kerül sor, akkor Önnek szoros orvosi megfigyelésre lehet szüksége. Orvosa elmagyarázza a teendőket.

Rendszeres felülvizsgálatok
A Nacrez alkalmazása esetén orvosa arra kérheti Önt, hogy térjen vissza rendszeres kivizsgálásokra. Általában e kivizsgálások gyakorisága és jellege az Ön egyéni állapotától függ.

A lehető leghamarabb értesítse orvosát
- ha súlyos fájdalom vagy duzzanat jelentkezik valamelyik lábában (esetlegesen trombózisra utaló tünet), ismeretlen hátterű fájdalom alakul ki a mellkasában, légszomj, szokatlan köhögés, különösen vér felköhögése esetén (esetlegesen tüdőembóliára utaló tünet);
- ha hirtelen kialakuló, súlyos gyomorfájdalma van vagy besárgul (esetlegesen májbetegségre utaló tünetek);
- ha csomót érez a mellében (esetlegesen emlőrákra utaló jel);
- ha hirtelen kialakuló vagy súlyos fájdalmat érez a has alsó részén, illetve a gyomortájon (esetlegesen méhen kívüli (ektópiás) terhességre utaló tünet);
- ha mozgásképtelen állapotba fog kerülni vagy műtéten esik keresztül (beszéljen orvosával legalább 4 héttel korábban);
- ha szokatlan, súlyos hüvelyi vérzése van;
- ha gyanítja, hogy terhes.

Emlőrák
Rendszeresen ellenőrizze melleit és a lehető leghamarabb forduljon orvosához, ha bármilyen csomót érez a mellében.

Kissé gyakrabban találtak emlőrákot a fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, mint az azonos korú, fogamzásgátló tablettát nem szedő nőknél. A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása esetén a kockázat fokozatosan csökken. A szedés abbahagyása után 10 évvel a kockázat ugyanakkora, mint azoknál, akik sohasem szedtek fogamzásgátló tablettát. Az emlőrák ritkán fordul elő 40 éves életkor alatt, de a kockázat az életkor előrehaladtával emelkedik. Ezért a diagnosztizált emlőrákos esetek többletszáma magasabb, ha az életkor, ameddig a nő folytatta a fogamzásgátló tabletta szedését, magasabb. Az, hogy milyen hosszú időn át történik a tabletta szedése, kevésbé fontos.

Minden 10 000, legalább 5 éven át fogamzásgátló tablettát szedő, de 20 éves koráig a szedést abbahagyó nőre kevesebb mint 1 emlőrákos többleteset jut 10 évvel a szedés befejezését követő időszakban, az ebben a korcsoportban szokásosan diagnosztizált 4 eseten felül. Ugyanígy, 10 000 olyan nőre, aki legalább 5 éven át szedi a fogamzásgátló tablettát, de 30 éves koráig abbahagyja a szedését, 5 emlőrákos többleteset jut a szokásosan diagnosztizált 44 eseten felül. Tízezer olyan nőre, aki legalább 5 éven át szedi a fogamzásgátló tablettát, de 40 éves koráig abbahagyja a szedését, 20 emlőrákos többleteset jut a szokásosan diagnosztizált 160 eseten felül.

A csak progesztogént tartalmazó fogamzásgátló tablettákat, mint pl. a Nacrezt alkalmazók körében az emlőrák kockázatát hasonlónak gondolják, mint azon nőknél, akik ösztrogént is tartalmazó (kombinált) fogamzásgátló tablettát szednek, de a bizonyíték kevésbé egyértelmű.

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél talált emlőrákok kisebb valószínűséggel adnak áttétet, mint azok, amelyeket fogamzásgátló tablettát nem szedő nőknél diagnosztizálnak. Nem ismert, hogy az emlőrák kockázatban fennálló különbséget a fogamzásgátló tabletta okozza-e. Lehetséges, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nőket gyakrabban vizsgálták, így az emlőrákot hamarabb észlelték.

Trombózis
Azonnal forduljon orvosához, ha a trombózis esetleges jeleit észleli. A tüneteket lásd "A lehető leghamarabb értesítse orvosát" rész első pontjában.

A trombózis vérrög képződését jelenti, amely elzárhat egy véreret. A trombózis néha a lábak mélyvénájában alakul ki (mélyvénás trombózis). Ha ez a vérrög leszakad a vénáról, ahol képződött, eljuthat a tüdőbe, ahol elzárhat egy artériát. Ez okozza az úgynevezett tüdőembóliát. Ennek eredményeként életveszélyes állapot alakulhat ki, amely halálos kimenetelű lehet. A mélyvénás trombózis ritkán fordul elő. Kialakulhat akkor is, ha nem szed fogamzásgátló tablettát. Akkor is előfordulhat, ha terhes.
A kockázat nagyobb a fogamzásgátló tablettát szedők körében, mint azoknál, akik nem szednek ilyen készítményt. A csak progesztogént tartalmazó tablettát szedőknél, így a Nacrezt szedők esetében is, alacsonyabbnak tartják a kockázatot, mint az ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szedőknél.

Pszichiátriai kórképek
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Nacrezt használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.

Gyermekek és serdülők
A biztonságosságra és hatásosságra vonatkozóan nincsenek rendelkezésre álló adatok a 18 évesnél fiatalabb serdülőknél.

Egyéb gyógyszerek és a Nacrez
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről vagy gyógynövénykészítményeiről. Szintén tájékoztasson bármilyen egyéb orvost vagy fogorvost, aki gyógyszert ír fel Önnek (vagy gyógyszerészét), hogy Nacrezt szed. Ők felhívhatják a figyelmét arra, ha kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell alkalmaznia, és ha igen, akkor mennyi ideig, vagy ha egy másik, Önnek szükséges gyógyszer alkalmazását meg kell változtatni.

Egyes gyógyszerek
- befolyásolhatják a Nacrez hatóanyagának szintjét a vérben
- csökkenthetik a készítmény terhességmegelőző hatását
- váratlan vérzést okozhatnak.
Ezek az alábbi betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket foglalják magukban:
- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, karbamazepin, oxkarbazepin, felbamát, topiramát és fenobarbitál);
- tuberkulózis (pl. rifampicin, rifabutin);
- HIV-fertőzés (pl. ritonavir, nelfinavir, nevirapin, efavirenz);
- hepatitisz C-vírusfertőzés (pl. boceprevir, telaprevir);
- egyéb fertőző betegségek (pl. grizeofulvin);
- magas vérnyomás a tüdő ereiben (bozentán);
- depressziós hangulat (közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum-ot) tartalmazó növényi gyógyszer);
- bizonyos bakteriális fertőzések (pl. klaritromicin, eritromicin);
- gombafertőzések (pl.: ketokonazol, itrakonazol, flukonazol);
- magas vérnyomás (hipertónia), angina vagy bizonyos szívritmuszavarok (diltiazem).

Ha Ön olyan gyógyszereket vagy gyógynövénykészítményeket szed, amelyek csökkenthetik a Nacrez hatásosságát, mechanikus fogamzásgátló módszert is kell alkalmaznia. Mivel egy másik gyógyszer Nacrezre gyakorolt hatása a gyógyszerszedés abbahagyását követően akár 28 napig is eltarthat, a kiegészítő mechanikus fogamzásgátló módszert is ennyi ideig kell alkalmazni. Kezelőorvosa el tudja mondani Önnek, ha további fogamzásgátló óvintézkedéseket kell alkalmaznia, és ha igen, akkor azt is, hogy mennyi ideig.

A Nacrez is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, ami a hatás fokozódásában (pl. ciklosporin-tartalmú gyógyszerek) vagy csökkenésében (pl. lamotrigin) jelentkezhet.

Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezd alkalmazni.

A Nacrez egyidejű bevétele étellel és itallal
Ön étkezés, illetve italfogyasztás közben, vagy attól függetlenül is szedheti a Nacrezt.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Ne
alkalmazza a Nacrezt, ha terhes, vagy ha úgy gondolja, hogy terhes lehet.

Szoptatás
A Nacrez szoptatás ideje alatt alkalmazható. A Nacrez a jelek szerint nem befolyásolja az anyatej termelődését vagy minőségét. Ugyanakkor, ritkán az anyatej termelődésének csökkenését jelentették a Nacrez alkalmazása során. A Nacrez hatóanyaga kis mennyiségben átjut az anyatejbe.
2,5 éves korukig figyelték olyan gyermekek egészségi állapotát, akiket Nacrezt szedő édesanyjuk 7 hónapig táplált anyatejjel. Nem tapasztaltak a gyermekek növekedésére és fejlődésére gyakorolt hatásokat.
Ha Ön szoptat és a Nacrezt akarja alkalmazni, kérjük, forduljon orvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nacrez nem befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Nacrez laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Nacrezt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az alkalmazás módja

- A Nacrez csomagolása 28 tablettát tartalmaz.
- Naponta egy tablettát vegyen be.
- A tablettát egészben, elegendő mennyiségű vízzel nyelje le.

A csomagolás elülső oldalán, a tabletták között nyomtatott nyilak láthatók. Ha megfordítja a csomagolást és megnézi a hátsó oldalt, láthatja, hogy a fóliára a hét napjai vannak nyomtatva. Minden nap egy tablettának felel meg.
Minden alkalommal, amikor új Nacrez-csomagolást kezd meg, a felső sorból vegyen ki egy tablettát. Ne kezdje a szedést bármelyik tetszés szerinti tablettával! Ha például szerdán kezdi a tablettaszedést, akkor a felső sorból a hátoldalán "Sze" jelzésű tablettát kell kivennie. Folytassa a napi egy tabletta szedését mindaddig, amíg a csomag kiürül. Mindig kövesse a nyilak által mutatott sorrendet! Ha megnézi a csomagolás hátsó oldalát, nagyon könnyen le tudja ellenőrizni, hogy bevette-e már az arra az adott napra esedékes tablettáját.
Naponta kb. azonos időben vegye be a tablettákat. A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. Lehetséges, hogy a Nacrez szedése során enyhe vérzés jelentkezik, de a tabletták szedését a szokásos rendben kell folytatnia. Ha egy csomag kiürült, a következő napon új Nacrez-csomagot kell megkezdenie, azaz megszakítás és a vérzésre való várakozás nélkül kell folytatnia a tabletták szedését.

Az első csomag Nacrez elkezdése
- Ha az előző hónapban nem használt hormonális fogamzásgátlót
Várjon addig, amíg menstruációja elkezdődik. Vegye be az első Nacrez tablettát a menstruáció első napján. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszerre. Kezdheti a szedést a menstruációs ciklus 2-5. napján is, de ebben az esetben használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert (barrierelvű módszert, pl. gumióvszert) a tablettaszedés első 7 napján.

- Ha kombinált fogamzásgátlóról, hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról vált át
A Nacrez szedését elkezdheti az előző fogamzásgátló utolsó tablettájának bevételét követő napon, vagy a hüvelygyűrű, illetve a transzdermális tapasz eltávolításának napján (vagyis nincs tabletta-, gyűrű-, illetve tapaszmentes időszak). Ha a jelenlegi fogamzásgátló tabletta hatóanyag nélküli (inaktív) tablettákat is tartalmaz, a Nacrez szedését elkezdheti az utolsó aktív tabletta bevételét követő napon (ha nem biztos abban, hogy melyik tablettáról van szó, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez). Ha követi ezeket az utasításokat, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására. Megkezdheti a Nacrez szedését legkésőbb a jelenlegi fogamzásgátló tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes időszakát, illetve a jelenlegi fogamzásgátló készítménye inaktív tablettáinak bevételét követő első napon. Ha ezt az utasítást követi, a tablettaszedés első 7 napján alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert (barrierelvű módszert, pl. gumióvszert) is.

- Egy másik, csak progesztogént tartalmazó tablettáról (mini-pill-ről) Nacrezre való átváltás esetén
Annak a készítménynek a szedését bármelyik napon abbahagyhatja és a következő napon már szedheti is a Nacrezt. Kiegészítő fogamzásgátló módszer használata nem szükséges.

- Egy fogamzásgátló injekciós készítményről vagy implantátumról, illetve progesztogén-tartalmú méhen belüli eszközről (spirálról) Nacrezre való átváltás esetén
Elkezdheti a Nacrez szedését azon a napon, amikor a következő injekció beadása esedékes, illetve azon a napon, amikor az implantátumot vagy a méhen belüli eszközt (spirált) eltávolítják. Kiegészítő fogamzásgátló módszer használata nem szükséges.

- Szülés után
A Nacrez szedését a szülést követő 21-28. napon is elkezdheti.
Ha a tabletta szedését később kezdi el, a tablettaszedés első 7 napja során használjon kiegészítő fogamzásgátló eszközt (barrierelvű módszert, pl. gumióvszert). Azonban, ha már sor került szexuális együttlétre, a Nacrez szedésének elkezdése előtt a terhességet ki kell zárni. A szoptatós kismamákra vonatkozó további információkat a "Terhesség és szoptatás" címszó alatt a 2. pontban találja. Kezelőorvosa is tud tanácsot adni Önnek.

- Vetélés vagy terhességmegszakítás után
Ezekben az esetekben orvosa megfelelő tanácsokat ad Önnek.

Ha az előírtnál több Nacrezt vett be
Nem jelentettek súlyos káros hatásokat egyidejűleg bevett több dezogesztrel-tartalmú tablettával kapcsolatban. Az esetlegesen előforduló tünetek közé tartozik a hányinger, a hányás, és fiatal lányoknál az enyhe hüvelyi vérzés. További tájékoztatásért forduljon orvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Nacrezt
Ha kevesebb, mint 12 órás késésben van a tabletta szedésével, a Nacrez megbízhatósága fennmarad. Vegye be a tablettát a lehető leghamarabb, majd vegye be a következőt a szokásos időpontban. Ha Ön 12 órát meghaladó késésben van bármelyik tabletta bevételével, a Nacrez megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagyott ki, annál nagyobb a fogamzásgátló hatásosság csökkenésének kockázata. Vegye be a lehető leghamarabb az utolsó kihagyott tablettát, majd vegye be a következő tablettát a szokásos időpontban. Ez azt jelenti, hogy Ön ugyanazon a napon esetleg 2 tablettát vesz be. Használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. gumióvszert) is a soron következő 7 napban a tablettaszedés mellett. Ha a tabletta szedésének első hetében hagyott ki egy vagy több tablettát és szexuális együttlétre került sor még a tabletták kihagyása előtt, fennáll a teherbeesés kockázata. Kérjen tanácsot orvosától.

Ha emésztőrendszeri panaszoktól (pl. hányás, súlyos hasmenés) szenved
Kövesse a fenti pontban leírt, a kihagyott tablettákkal kapcsolatos tanácsot. Ha hány a Nacrez tabletta bevételét követő 3-4 órában, illetve ha súlyos hasmenése van, akkor előfordulhat, hogy a tabletta hatóanyaga nem szívódik fel teljesen.

Ha idő előtt abbahagyja a Nacrez szedését
Bármikor abbahagyhatja a Nacrez szedését, amikor csak akarja. Attól a naptól kezdve, amikor abbahagyta a tabletta szedését, nincs többé védve a teherbeeséstől.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Nacrez szedésével összefüggésbe hozott súlyos nemkívánatos hatások az "Emlőrák", valamint a "Trombózis" című fejezetben kerültek ismertetésre a 2. pontban ("Tudnivalók a Nacrez szedése előtt"). Kérjük, olvassa el ezeket a fejezeteket további információkért, és szükség esetén azonnal forduljon orvosához.

Hüvelyi vérzés rendszertelen időközönként előfordulhat a Nacrez szedése során. Ennek mértéke az enyhe, akár tampon vagy betét használatát sem igénylő pecsételő vérzéstől a bőségesebb vérzésig terjedhet, amely már egy gyengébb menstruációs vérzésnek tűnhet és a menstruáció idején szokásos higiéniás módszerek alkalmazását igényli. Előfordulhat az is, hogy nincs vérzés. A rendszertelen vérzések nem azt jelzik, hogy a fogamzásgátló védelem gyengébbé vált. Általában Önnek nincs szüksége semmilyen beavatkozásra, csupán folytassa a Nacrez szedését. Ha azonban a vérzés erős és hosszan tartó, orvoshoz kell fordulnia.

A dezogesztrelt alkalmazók az alábbi mellékhatásokat jelentették:

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 embert érinthet
Hangulatváltozás, csökkent nemi vágy (libidó), depressziós hangulat (a szokásosnál gyakoribb szomorúság), fejfájás, émelygés, pattanások (akne), emlőfájdalom, rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció hiánya, testtömeg-gyarapodás.

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 embert érinthet
Hüvelyi fertőzés, kontaktlencse viselésével kapcsolatos panaszok, hányás, hajhullás, fájdalmas menstruáció, petefészekciszta, fáradtság.

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 embert érinthet
Bőrjelenségek, úgymint bőrkiütés, csalánkiütés, kékes-vörös bőrcsomók (eritéma nodózum).

A fent ismertetett mellékhatásokon kívül emlőváladékozás fordulhat elő.

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint (1) az arc, nyelv vagy garat feldagadása; (2) nyelési nehézség; vagy (3) csalánkiütés és légzési nehézségek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Nacrezt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Tárolási körülmények tasak esetén:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Tárolási körülmények tasak nélkül:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A hatóanyag környezeti kockázatot jelent a halakra.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nacrez?
- A készítmény hatóanyaga a dezogesztrel. 0,075 mg dezogesztrelt tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát (lásd még az "A Nacrez laktózt (tejcukrot) tartalmaz" című fejezetet a 2. pontban), kukoricakeményítő, povidon K30, sztearinsav, all-rac-alfa-tokoferol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Tablettabevonat: hipromellóz, makrogol 400, talkum, titán-dioxid.

Milyen a Nacrez külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy törtfehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, 5,4-5,8 mm átmérőjű, mélynyomásos jelölés nélküli tabletta.

Filmtabletták PVC/TE/PVdC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
A buborékcsomagolás 28 db filmtablettát tartalmaz. A dobozok 1 db, 3 db vagy 6 db buborékcsomagolást tartalmaznak. Az egyes buborékcsomagolások külön-külön tasakban lehetnek elhelyezve.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.