NAGLAZYME 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:

galsulfase

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI

  • Törzskönyvi szám:

    EU/1/05/324/001

  • Gyógyszeralkategória:

    Enzimek

  • Gyártó:

    BioMarin International

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú ez a gyógyszer és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Naglazyme MPS VI-ban (VI. típusú mukopoliszacharidózis) szenvedő betegek kezelésére alkalmazható.

Az MPS VI-ban szenvedő betegeknek egyáltalán nincs vagy a normálisnál alacsonyabb szintű az N- acetil-galaktózamin-4-szulfatáz enzim aktivitása, ami a szervezetben speciális anyagok (mukopoliszacharidok) lebontását végzi. Ezért ezek az anyagok nem bomlanak le, és a szervezet nem megfelelően dolgozza fel ezeket. A szervezet számos szövetében felhalmozódnak, ami az MPS VI tüneteit okozza.

Hogyan fejti ki hatását ez a gyógyszer?

Ez a gyógyszer egy galszulfáznak nevezett rekombináns enzimet tartalmaz. Ez pótolja az MPS VI-ban szenvedő betegeknél hiányzó természetes enzimet. Úgy tűnik, hogy a kezelés javítja a járási és lépcsőn járási képességet, és csökkenti a glükózaminoglikánok szintjét a szervezetben. Ez a gyógyszer enyhítheti az MPS VI tüneteit.


2. Tudnivalók a gyógyszer alkalmazása előtt

Ön nem kaphatja ezt a gyógyszer

- ha a galszulfáz vagy a Naglazyme egyéb összetevőjének alkalmazása során súlyos vagy életet veszélyeztető allergiás (túlérzékenységi) reakciót észleltek, és a gyógyszer ismételt beadása sikertelen volt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha Naglazyme kezelésben részesül, az infúzióval összefüggő reakciók léphetnek fel Önnél. Infúzióval összefüggő reakció bármilyen mellékhatás, amely az infúzió adása során vagy az infúzió adásának napján alakul ki (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások"). Ha ilyen mellékhatást észlel, akkor azonnal szóljon orvosának.
- Ha allergiás reakció alakul ki Önnél, kezelőorvosa lelassíthatja vagy megszakíthatja az infúzió adását. Orvosa egyéb gyógyszereket is adhat az allergiás reakció kezelésére.
- Amennyiben lázas vagy légzési nehézséggel küzd, akkor beszéljen kezelőorvosával a Naglazyme infúzió beadásának elhalasztásáról.
- Ha fennálló szívbetegsége van, kérjük, tájékoztassa orvosát a Naglazyme-kezelés során bármikor. Előfordulhat, hogy emiatt módosítani fogják az Ön kezelését.
- Ezt a gyógyszert nem vizsgálták vese-, illetve májbetegségben szenvedő betegeknél.
Tájékoztassa orvosát, amennyiben vese- vagy májelégtelensége van.
- Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha izomfájdalmat, kéz- vagy lábzsibbadást, bél- vagy húgyhólyag-problémákat észlel, mert ezeket a gerincvelőt érő nyomás okozhatja.

Egyéb gyógyszerek és a Naglazyme
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
A Naglazyme terhesség alatt csak egyértelműen indokolt esetben adható. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem ismert, hogy a galszulfáz kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a Naglazyme-kezelés megkezdése előtt a szoptatást abba kell hagyni. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Ez a gyógyszer nátriumot tartalmaz
0,8 mmól (18,4 mg) nátriumot tartalmaz 5 ml-es injekciós üvegenként, és 9 mg/ml nátrium-klorid injekciós oldatban adják be. Ezt figyelembe kell venni nátriumszegény étrenden lévő betegeknél.


3. Hogyan kell alkalmazni ezt a gyógyszert?

A Naglazyme-ot a kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet adja be.
Az Ön adagját a testsúlya alapján számítják ki. A javasolt adag 1 mg/testtömeg-kg hetente egyszer vénába csepegtetve (intravénás infúzióban). Az infúzió beadása kb. 4 órát vesz igénybe. Az első órában az infúzió sebessége lassú lesz (a teljes oldatnak körülbelül 2,5%-a), a maradék mennyiség (körülbelül 97,5%) az elkövetkező 3 órán keresztül kerül beadásra.

Ha az előírtnál több Naglazyme-ot adnak be Önnek
A Naglazyme beadása nővéri vagy orvosi felügyelettel történik, ők ellenőrzik, hogy a megfelelő adag legyen beadva, és szükség esetén annak megfelelően járnak el.

Ha elfelejtették alkalmazni ezt a gyógyszert
Ha elmaradt a Naglazyme infúzió beadása, forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások főként a gyógyszer beadásakor vagy röviddel azután jelentkeznek ("infúzióval kapcsolatos mellékhatások"). A legsúlyosabb mellékhatások az arc feldagadása és láz (nagyon gyakori); a normálisnál hosszabb szünetek két légvétel között, légzési nehézség, asztma és csalánkiütés (gyakori); valamint nyelv- és torokduzzanat és a gyógyszerre adott súlyos allergiás reakció (nem ismert gyakoriság). Az infúzióval kapcsolatos reakciók leggyakoribb tünetei a láz, a hidegrázás, a kiütés, a csalánkiütés és a nehézlégzés. Ha bármilyen ilyen jellegű reakciót észlel, haladéktalanul értesítse orvosát. További gyógyszerek adására lehet szükség egy allergiás reakció megelőzése (például antihisztamin és/vagy kortikoszteroid) vagy a láz csökkentése (lázcsillapítók) céljából.
Az infúzióval kapcsolatos reakciók leggyakoribb tünetei a láz, a hidegrázás, a kiütés, a csalánkiütés és a nehézlégzés.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):





Ha a fenti tünetek bármelyikét vagy a betegtájékoztatóban nem szereplő tüneteket észlel, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell ezt a gyógyszert tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Felbontatlan injekciós üvegek:
Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C).

Nem fagyasztható!

Hígított oldatok: Az elkészített oldat 4 napot meg nem haladó, szobahőmérsékleten történő tárolás (23 °C - 27 °C) esetén kémiailag és fizikailag stabilnak mutatkozott.

Mikrobiológiai biztonságossági okokból azonban a gyógyszert azonnal fel kell használni. Amennyiben mégsem használják fel azonnal, akkor a felhasználó felelőssége, hogy a megbontott gyógyszert mennyi ideig és milyen körülmények között tárolja, de ez semmiképpen sem lehet több mint 24 óra 2 °C - 8 °C-on, majd ezt követően maximum 24 óra szobahőmérsékleten (23 °C - 27 °C), a beadás ideje alatt.

Ne alkalmazza a Naglazyme-ot, ha szabad szemmel látható szilárd részecskéket tartalmaz.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Naglazyme?

- A készítmény hatóanyaga a galszulfáz. 1 mg galszulfázt tartalmaz millilitelenként. 5 mg galszulfázt tartalmaz 1 db 5 ml-es injekciós üvegenként. A galszulfáz rekombináns, humán N- acetil-galaktózamin-4-szulfatáz, amelyet géntechnológiával készült kínai hörcsög ovárium (CHO) sejtek felhasználásával állítanak elő.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, dinátrium-hidrogén- foszfát-heptahidrát, poliszorbát 80, injekcióhoz való víz.

Milyen a Naglazyme külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Naglazyme egy koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez. A tiszta vagy enyhén opálos, színtelen vagy halványsárga koncentrátumnak szabad szemmel látható szilárd részecskéktől mentesnek kell lennie. Az infundálás megkezdése előtt az oldatot hígítani kell.

Kiszerelések: 1 és 6 db injekciós üveg. Nem feltétlenül mindegyik csomagolási egység kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 04. 26.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.