NIQUITIN MENTHOL FRESH 2 mg gyógyszeres rágógumi

Hatóanyag:

nicotine

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

30x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ADDICTIV KÓRKÉPEKBEN HASZNÁLT GYÓGYSZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-8174/51

  • Gyógyszeralkategória:

    Nikotinfüggőségben használt gyógyszerek

  • Gyártó:

    Omega Pharma Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi a dohányzásról való leszokás elősegítésére alkalmazandó. Az ilyen típusú kezelést nikotinhelyettesítő-kezelésnek nevezik.

A cigaretta nikotintartalma fizikai hozzászokáshoz vezethet.
- A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi segít Önnek a dohányzásról való leszokásban, oly módon, hogy pótolja a cigarettából a szervezetbe jutó nikotin egy részét.
- Ez a nikotinmennyiség enyhít bizonyos kellemetlen tüneteket, amelyeket a dohányosok akkor érezhetnek, ha megpróbálják abbahagyni a dohányzást. Ezek közé tartozik a betegségérzet vagy az ingerlékenység.
- A nikotin csökkentheti az Ön cigaretta iránti sóvárgását és segíthet a dohányzás iránti vágy leküzdésében.

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi mentes a dohányzás egészségkárosító hatásaitól. Ez azért van így, mert a rágógumi nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot, illetve más méreganyagot, úgy, mint a cigarettafüst. Egyesek amiatt aggódnak, hogy a dohányzás abbahagyását követően ehelyett a rágógumitól válnak függővé. Ez nagyon ritkán fordul elő, és ha előfordul, ez akkor is kevésbé káros, mint a dohányzás folytatása. Emellett ezt a hozzászokást könnyebb felszámolni.

Az Ön leszokási esélyeit javítja, ha részt vesz egy támogató programban. Ezek a dohányzásról való leszoktatási programok viselkedésterápiaként ismertek. A dohányzásról való leszoktatási programokkal kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Ön gondozását végző egészségügyi szakembernél vagy gyógyszerészénél.

A dohányzásnak nincsenek egészségügyi előnyei. Mindig jobban jár, ha abbahagyja a dohányzást. A nikotinhelyettesítő-kezelés, mint amilyen a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi alkalmazása, segíthet Önnek. Általában véve a dohányzás folytatásának jól ismert veszélyei messze meghaladják a nikotinhelyettesítő-kezeléssel összefüggő esetleges mellékhatásokat.


2. Tudnivalók a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit
- ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
-- ha Ön 12 évesnél fiatalabb.
-- ha Ön nem dohányzik, vagy alkalmi dohányos.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi alkalmazása előtt beszéljen a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:

- ha Önnek a közelmúltban szívinfarktusa vagy szélütése volt, illetve súlyos szívritmuszavarban szenved, instabil vagy rosszabbodó anginája (mellkasi fájdalma), gyógyszerrel nem kontrollált magas vérnyomása vagy nyugalmi állapotban fennálló anginája van, meg kell próbálnia nikotinhelyettesítő készítmények nélkül leszoknia a dohányzásról, hacsak kezelőorvosa azt nem mondja, hogy alkalmazza ezeket.
- ha Ön cukorbeteg, a szokásosnál gyakrabban kell mérnie vércukorszintjét a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi alkalmazásának kezdeti időszakában. Inzulin-, illetve gyógyszerigénye megváltozhat.
- ha bármikor allergiás reakciója volt, amely magában foglalta az ajak, az arc és a torok duzzanatát (angioödéma), vagy viszkető bőrkiütések (csalánkiütés) jelentkeztek. A nikotinhelyettesítő-kezelés alkalmazása néha kiválthat ilyen reakciókat.
- Ha műfogsora van, nehézséget észlelhet a rágás során.
- ha valaha volt epilepsziája (görcsroham).
- A nikotintartalmú rágógumi alkalmazása miatt kilazulhatnak a fogtömések vagy a fogászati implantátumok.
- A nikotinhelyettesítő-kezelés nem alkalmas 12 éven aluli gyermekek számára. A nikotin erősebben hat a gyermekekre, mint a felnőttekre. Súlyos mérgezést okozhat gyermekeknél, amely halálos kimenetelű is lehet.

Ne váltogassa a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit és a nikotinos szopogató tablettákat egyetlen leszokási próbálkozás során sem.

Forduljon segítségért és tanácsért egészségügyi szakemberhez, ha Önnél az alábbi állapotok valamelyike áll fenn:

- súlyos vagy közepesen súlyos májproblémák, illetve súlyos vagy közepesen súlyos veseproblémák, mert ilyen esetben Önnél nagyobb a mellékhatások kialakulásának kockázata.
- nem kontrollált pajzsmirigy-túlműködés vagy feokromocitóma (vesevelő daganat, amely hatással van a vérnyomásra), amint kezelőorvosa tájékoztatta Önt, mert a nikotin súlyosbíthatja a tüneteit.
- gyomor- vagy nyombélfekély, illetve nyelőcsőgyulladás, mert a nikotin lenyelése súlyosbíthatja az Ön tüneteit. Szájüregi fekélyeket is okozhat. Ha tünetei romlanak, forduljon kezelőorvosához. Önnek esetlegesen nem szájon át alkalmazandó nikotinhelyettesítő-kezelést, pl. tapaszt kell alkalmaznia.

Gyermekek (12 éves életkor alatt)

A felnőttek számára megfelelő adag kisgyermekeknél súlyos vagy halálos mérgezést okozhat. Ezért elengedhetetlen, hogy a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit mindig gyermekek által el nem érhető helyen tartsa.

Egyéb gyógyszerek és a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi
Feltétlenül tájékoztassa az Ön gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A dohányzás abbahagyása módosíthatja egyéb, Ön által esetlegesen szedett gyógyszerek hatását. Bármilyen ezzel kapcsolatos kérdés vagy aggály esetén forduljon az Ön gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

Ez különösen fontos, ha Ön olyan gyógyszereket használ, amelyek az alábbi hatóanyagokat tartalmazzák:
- teofillin (asztma kezelésére szolgáló gyógyszer);
- takrin (Alzheimer-kór elleni gyógyszer);
- klozapin (skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszer);
- ropinirol (Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer).

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Ön nem ehet és nem ihat akkor, amikor NiQuitin Menthol Fresh rágógumi van a szájában.

A savas italok (pl. gyümölcslevek, kávé, szénsavas üdítőitalok) befolyásolhatják a nikotin felszívódását a szájüregből.
A legjobb hatás elérésének biztosítására kerülnie kell az ilyen italok fogyasztását a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi bevételét megelőző kb. 15 percen belül.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen az Ön gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

A terhesség alatti dohányzás káros a magzat számára. A káros hatások közé tartozik a gyengébb méhen belüli növekedés, a koraszülés, illetve a halvaszületés. Az Ön és a magzat egészsége javításának legjobb módja a dohányzás abbahagyása. Minél hamarabb hagyja abba a dohányzást, annál jobb.

Ideális esetben, ha Ön terhes, nikotinhelyettesítő-kezelés nélkül kell leszoknia a dohányzásról. Azonban, ha megpróbálta és nem sikerült, a dohányzás abbahagyása céljából az Ön gondozását végző egészségügyi szakember niotinhelyettesítő-kezelést ajánlhat. Ez jobb a fejlődő magzat szempontjából, mintha Ön folytatná a dohányzást. A nikotinhelyettesítő-kezelés alkalmazásáról terhességben a lehető legkorábban kell dönteni. A kezelés időtartama csupán 2-3 hónap lehet. Tartsa szem előtt, hogy a legfontosabb a dohányzás abbahagyása. Az olyan készítmények, mint a rágógumi, előnyösebbek lehetnek, mint a nikotinos tapaszok, mert a rágógumiból a nikotin nem folyamatosan jut be az Ön szervezetébe. Azonban, ha Önnek hányingere van, émelyeg, akkor a tapasz megfelelőbb lehet.

Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézséget és más problémákat okozhat a csecsemőnél. Ideális esetben nikotinhelyettesítő-kezelés nélkül kell leszoknia a dohányzásról. Azonban, ha megpróbálta és nem sikerült, a dohányzás abbahagyása céljából az Ön gondozását végző egészségügyi szakember nikotinhelyettesítő-kezelést ajánlhat. Ha Önnek nikotinhelyettesítő-kezelést kell alkalmaznia a leszokás elősegítésére, a csecsemő szervezetébe jutó nikotin mennyisége csekély. Jobbak az olyan nikotinhelyettesítő készítmények, amelyek a nap adott időszakaiban alkalmazhatók (pl. rágógumik vagy szopogató tabletták, szemben a tapaszokkal). Jobb megszoptatni a csecsemőt közvetlenül a készítmény bevétele előtt. Ez segít abban, hogy a csecsemő szervezetébe a lehető legkisebb nikotinmennyiség kerüljön.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A NiQuitin Menthol Fresh rágóguminak nincsenek ismert hatásai az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy a dohányzás abbahagyása olyan viselkedési változásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi tartalmaz
- nátriumot: ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz gyógyszeres rágóguminként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
- szorbitot (E420): a 2 mg-os gyógyszeres rágógumi 148,65 mg szorbitot tartalmaz. A 4 mg-os gyógyszeres rágógumi 137,55 mg szorbitot tartalmaz. A szorbit fruktózforrás. Amennyiben kezelőorvosa korábban mar figyelmeztette, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, vagy az örökletes fruktózintoleranciának nevezett ritka genetikai betegséget állapítottak meg Önnél, amely során szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, beszeljen kezelőorvosával, mielőtt Ön bevenné vagy Önnél alkalmaznák ezt a gyógyszert.
- butil-hidroxitoluolt (E321): helyi bőrreakciókat (pl.: kontakt dermatitisz) vagy szem és nyálkahártya-irritációt okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit?

A gyógyszert mindig az Ön gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg az Ön gondozását végző egészségügyi szakembert.

Fontos, hogy a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi alkalmazásával végzett dohányzásról való leszokási próbálkozás során mindent tegyen meg a dohányzás teljes abbahagyása érdekében. Azonban, ha a nikotinhelyettesítő-kezelés során cigarettázik, folytatnia kell a leszokásról való próbálkozást. Amennyiben továbbra is nehézséget okoz a dohányzás abbahagyása, akkor segíthet, ha kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez, a dohányzásról való leszoktatást végző tanácsadóhoz vagy gyógyszerészéhez fordul.

A NiQuitin Menthol Fresh 2 mg rágógumi olyan dohányosok számára alkalmas, akik kevesebb, mint 20 cigarettát szívnak naponta.
A NiQuitin Menthol Fresh 4 mg rágógumi olyan dohányosok számára alkalmas, akik több mint 20 cigarettát szívnak naponta.
Ne úgy rágja a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit, mint más szokásos rágógumit. Ha a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit túlságosan gyorsan, szünet nélkül rágják, a nikotin gyorsan szabadul fel belőle. Ez kellemetlen tüneteket okozhat (pl. gyomorégés és csuklás).

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumit úgy kell alkalmazni, hogy a papírt lehúzva a csomagolásból kinyom egy rágógumit. Ezt a rágógumit vegye a szájába és lassan rágja mindaddig, amíg az íze erős nem lesz (kb. 1 perc), majd a rágást hagyja abba és tartsa a rágógumit orcája belső részénél. Amint az ízérzet lecsökken, rágja a rágógumit néhányszor, amíg az íz újra erős nem lesz, majd ismét hagyja abba a rágást és tartsa a rágógumit a fent említett módon. Kb. 30 perces ilyen alkalmazás után a rágógumi leadja a nikotintartalmát. Nem ehet és nem ihat mindaddig, amíg a rágógumi a szájában van, mert ez csökkentené a nikotin szervezetbe kerülését. Legfeljebb 15 rágógumit használjon naponta. Ha szükségét érzi annak, hogy a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit összességében 9 hónapnál hosszabb ideig alkalmazza, forduljon tanácsért egészségügyi szakemberhez.

A NiQuitin Menthol Fresh rágógumi az alábbi táblázatnak megfelelően használható, amely úgy került összeállításra, hogy fokozatosan csökkenjen az Ön által alkalmazott rágógumik száma.

Felnőttek (18 éves életkortól)

- Kezdje az alkalmazást 8-12 rágógumival naponta. Használja a rágógumit minden alkalommal, amikor jelentkezik a dohányzás utáni vágy.
- Alkalmazza a rágógumit a fentiek szerint legfeljebb 3 hónapig, majd fokozatosan csökkentse a naponta használt rágógumik számát (lásd az alábbi táblázatot)
- Amikor már csak 1-2 rágógumit alkalmaz naponta, hagyja teljesen abba a rágógumi használatát.

A dohányzás abbahagyását követően Ön néha hirtelen sóvárgást érezhet a cigaretta után. Ha ez előfordul, újra alkalmazhatja a rágógumit.




Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Serdülők (12-17 évesek)

Serdülők nem alkalmazhatják a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit orvosi ajánlás nélkül.

Ne lépje túl az előírt adagot. Ne dohányozzon, illetve ne használjon más nikotintartalmú terméket a rágógumi alkalmazásával egyidejűleg. Kövesse gondosan az utasításokat és ne alkalmazzon naponta (24 óra alatt) 15 rágóguminál többet.

12 éven aluli gyermekek

12 éven aluli gyermekek nem alkalmazhatják a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit.

Ha vágyat érez a dohányzás újbóli elkezdésére

Ha aggódik amiatt, hogy újrakezdi a dohányzást vagy nehéznek érzi a rágógumi alkalmazásának teljes abbahagyását, forduljon a gondozását végző egészségügyi szakemberhez. Ha újrakezdi a dohányzást, az egészségügyi szakember tanácsokat tud adni Önnek arról, hogy miként éri el a legjobb eredményt a nikotinhelyettesítő-kezelés további alkalmazásával.

Ha az előírtnál több NiQuitin Menthol Fresh rágógumit alkalmazott

Ha Ön túlságosan sok NiQuitin Menthol Fresh rágógumit alkalmaz, hányinger, szédülés, általános rosszullét alakulhat ki. Hagyja abba a rágógumi alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, ott mutassa meg a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.

A rágógumik nem alkalmasak 12 éven aluli gyermekek kezelésére. Ha a rágógumikat gyermekek használják, nikotin túladagolási tünetek alakulhatnak ki náluk. Ezek közé tartozik a fejfájás, a hányinger, a gyomorfájdalmak és a hasmenés. Bármennyi rágógumit vett be a gyermek, azonnal forduljon orvoshoz vagy keressék fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert az ilyen eset nagyon veszélyes, sőt, halálos kimenetelű is lehet. Ha lehetséges, ott mutassa meg a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az ajánlott adagolásban a NiQuitin Menthol Fresh esetében nem jelentkeztek súlyos mellékhatások.

A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket, mint a szédülés, fejfájás, alvászavarok, köhögés, megfázásszerű tünetek. Az olyan tünetek, mint a depresszió, ingerlékenység, szorongás, megnövekedett étvágy és álmatlanság szintén összefüggésben állhatnak a dohányzás abbahagyása nyomán jelentkező megvonási tünetekkel.

Hagyja abba a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi alkalmazását és forduljon azonnal orvoshoz, ha esetlegesen súlyossá váló allergiás reakciók alábbi tüneteit észleli:

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
-- az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata;
-- nyelési nehézség;
-- csalánkiütés és légzési nehézségek;
-- rendszertelen szívverés.
-- súlyos allergiás reakciók, köztük hirtelen fellépő sípoló légzés vagy mellkasi szorító érzés, bőrkiütés és ájulásérzet.

A további mellékhatások az alábbiakban kerülnek felsorolásra annak alapján, hogy milyen gyakorisággal fordulhatnak elő.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 embert érinthet):
-- hányinger

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
-- emésztőrendszeri kellemetlenségérzet (diszkomfort);
-- torokfájás, szájüregi fájdalom/szájszárazság, szájüregi irritáció vagy fekélyesedés, garatgyulladás, köhögés;
-- alvászavarok, fejfájás, ingerlékenység, szédülés;
-- hányás, csuklás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés, székrekedés;
-- állkapocs fájdalom.

A fenti hatások egyike sem súlyos és gyakran néhány napos kezelés után megszűnnek.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 embert érinthet):
-- szapora szívdobogás vagy szívdobogásérzet;
-- nehézlégzés, mellkasi fájdalom;
-- az ízérzet zavara/módosulása;
-- bőrpír, csalánkiütés, fokozott verejtékezés;
-- izom-/ízületi fájdalom vagy duzzanat;
-- a szájüreg nyálkahártyájának duzzanata;
-- remegés;
-- rossz közérzet.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
-- görcsök (görcsrohamok);
-- nyelési nehézségek;
-- böfögés;
-- fokozott nyálelválasztás;
-- gyengeségérzet (energiahiány);
-- fáradtság;
-- influenzaszerű megbetegedés (influenzaszerű tünetek);
-- túlérzékenység;
-- rémálmok;
-- viszketés vagy bőrkiütés;
-- zsibbadás vagy bizsergés a szájban.


Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a NiQuitin Menthol Fresh rágógumit tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi?
-- A készítmény hatóanyaga a nikotin. 2 mg vagy 4 mg nikotint tartalmaz (egy gyantakomplexben, amelyet nikotin-rezinátnak neveznek) gyógyszeres rágóguminként.
-- Egyéb összetevők: rágógumi alap (butilhidroxitoluolt (E321) is tartalmaz), szorbit (E420), xilit (E967), kalcium-karbonát (E170), vízmentes nátrium-karbonát (E500), glicerin (E422), aceszulfám-kálium (E950), szukralóz (E955), mannit (E421), akáciamézga (E414), titán-dioxid (E171) és aromaanyagok: optacool, eucamentol és levomentol.

Milyen a NiQuitin Menthol Fresh rágógumi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér színű, négyszögletes párna alakú rágógumi.
Buborékcsomagolásonként 4 vagy 10 db rágógumi.
Csomagolásonként 4, 10, 30, 100 vagy 200 db rágógumi.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.